İçişleri Bakanı Muammer Güler ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bir dizi ziyaret, açılış ve etkinliklere katılmak üzere geldikleri şehrimizde, yoğun bir gün geçirdi.

Havaalanı'nda muhtarlar tarafından getirilen güvercinler uçurularak karşılanan iki bakan, etkinlikler boyunca önemli mesajlar verdi. Çözüm sürecine herkesimin destek vermesi gerektiğini belirten Bakan Güler, “Herkes terörden bıkmış durumda. Terörle mücadelemiz devam edecek ama, bugün şehidin anası bile 'Yav artık bu iş bitsin’ diyor, derken, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Yeterince bedel ödediğimizi düşünüyorum. Bu iş bitsin artık” dedi.

Şehit Aileleri ve Gazilere Devlet Övünç Madalya törenine katılan bakanlar, Gaziantep Polisevi’nde ‘Gaziantep Büyüyor, Emniyet Güçleniyor Projesi kapsamında düzenlenen araç bağış kampanyasına da öncülük ettiler.

Kendirli Gazi Kültür Merkezi’nde Antep Savunması’nın kahramanlarının canlandırıldığı 3D tekniği ile hazırlanan gösteri ile duygulu anlar yaşayan bakanlar, Atatürk’ün Animatik Robotu’nu izledikten sonra ayağa kalkarak ellerinde Türk Bayraklarıyla Gaziantep Marşı’nı söyledi.

Bakan Güler ve Şahin, ilk olarak Şoförler ve Otomobilciler Odası'nı ziyaret ederek, Başkan Ünal Akdoğan'dan esnafın yaşadığı sorunları dinledi.

ANTEP SAVUNMASINI BİLMEYENLERE TARİHİ ÖĞRETMEK LAZIM

Bakanlar, daha sonra Kendirli Gazi Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı.

İçişleri Bakanı Muammer Güler de yaptığı konuşmada, Tarihi Kendirli Kilisesi’nin üzerindeki mermi deliklerini Bir Milyar Kıratlık Mücevherlere benzettiği kısa bir dörtlük okudu. Güler, “Belki bir milyar kırat mücevher değerindeki tarihin izleri burada, Antep savunmasının izleri burada, şehitler abidesi burada. Bende ikinci bir Bakanınız olarak, Gaziantep’te yapılan bütün hizmetleri destekliyorum. Dönemimizde başlatılan kültür hizmetleri çok önemli bir noktaya geldi. Bugün bu işi zirveye ulaştıran Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkürlerimi, minnettarlığımızı ifade ediyorum. Antep Savunmasını bilmeyenlere tekrar tekrar tarihi öğretmek lazım.” dedi.

KURŞUN İZLERİNİN DİLİ OLSADA KONUŞSA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, şanlı, şerefli bir tarihimiz olduğunu belirterek, “Geçmişimizle onur ve gurur duyuyoruz, köklü bir mazimiz var. Herhangi bir şehir değil, bu gazi şehir”dedi.

Gazianteplilerin şehre hizmet edenleri unutmadığını ve her zaman vefa gösterdiğini dile getiren Şahin, şöyle devam etti: "Biz kabinede, iki Gaziantepli bakan olarak hizmet edeceğiz. Yaşanabilir bir şehir, geçmişiyle geleceği, modern ve geleneği birleştiren, insanla şehri bütünleştiren bir şehirdir. Baktığınız zaman bizim geçmişimiz bu. Kiliseyi, havrayı ve camiyi bir bütün, bir inanç zenginliği içerisine koyan anlayıştan geliyoruz. Buradaki kurşun izlerinin dili olsa da konuşsa, verilen mücadeleyi. Yani 'ne olmuş' deyip bakabilirsiniz. Ama işin derinlemesine baktığınız zaman gençlerimize bu geçmişi anlatıp, bu geleceğe dair duyguları güçlü tutmamız gerekiyor. İşte biz Gaziantep olarak böyle bir yerel yönetime sahibiz. Güçlü bir ekibiz, güçlü bir takımız ve bütün gücümüzü de milletimizden, hemşehrilerimizden alıyoruz. Bu güç yanımızda olduğu sürece çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını, ulaşamayacağımız hiçbir hedef olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

RESTORASYON İŞİNE GİRMEDİK

Kültür Merkezi ve tarihi ile ilgili bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise “Bulunduğumuz kültür merkezinin önemli bir özelliği var, Antep savunmasına şahitlik yapmış olması ve bu şahitliğin en önemli göstergesi kurşun delikleri. İkinci bir özelliği daha var, Atatürk Gaziantep’e geldiği zaman binan balkonundan Gazianteplilere seslenmiş. Burası sinema olarak, daha sonra Öğretmenevi olarak, kullanılmış. Öğretmenevi olarak kullanıldığı zaman da da binaya bazı müdahaleler yapılmış. Onarımlar yapılarak, binanın tarihi özelliği bozulmuş. Biz binanın restorasyon işine girmeden, burayı Gaziantep halkına Kültür Merkezi olarak kazandırma adına harekete geçtik. Şimdi Türkiye’de ilk defa yapılan 3d tekniği ile Gaziantep savaşını anlatan bir panoramik ve Türkiye’de yine ilk defa Atatürk’ün bir anomatik bir robotunu, görme imkanına sahip olacağız” dedi.

ATATÜRK GAZİANTEP’TEN SESLENDİ

Açılışın ardından Kendirli Gazi Kültür Merkezi’nde Antep Savunması’nın kahramanlarının canlandırıldığı 3D tekniği ile hazırlanan gösteri sunuldu. Duygulu anlar yaşayan Bakanlar ve milletvekilleri Atatürk’ün Animatik Robotu’nu izledikten sonra ayağa kalkarak ellerinde Türk Bayraklarıyla Gaziantep Marşı’nı söyledi.

TERÖRLE MÜCADELE BİTMEZ

Bakan ve beraberindekiler daha sonra Gaziantep Ticaret Odası'nda (GTO) düzenlenen ''Devlet Övünç Madalyası Tevcih Töreni’ne katıldı.

BU BİR ŞEREF, BİR ONUR

Törende konuşan Vali Erdal Ata, “Aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğiliyor, kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimizde toplam 9 şehit ve 2 gazimize devlet övünç madalyasını kendi adına, valiliğimiz tarafından verilmesi uygun görülmüştür. Bu onurlu görevi bizlere tevdi eden sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Türk Milleti tarih boyunca vatanı, bayrağı, istiklal ve hürriyetini korumak için canını ve kanını seve seve vermiş, bu uğurda asırlardır verdiği mücadelede birçok mazlum milletlere örnek olmuştur. Şehitlerimizin değerli aileleri, acınız çok büyük, üzüntünüzün çok derin olduğunu biliyoruz. Yıllardır emek verip büyüttüğünüz, sevgili evlatlarınızı veya eşinizi kaybettiniz. Ama bu acılar ve üzüntülerin yanında öyle bir unvan, öyle bir onur, öyle bir şeref kazandınız ki bunları dünyada maddi hiçbir şey ile ölçmek mümkün değildir” diye konuştu.

KADERİMİZ, MÜCADELE ETMEK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, her insanın olduğu gibi her toprak ve coğrafyanın da bir kaderi olduğunu belirterek, ''Bizim kaderimiz mücadele etmek. Bizim kaderimiz, bu toprakların huzur ve barışı için bedeller ödemek'' dedi.

''İstiyoruz ve ümit ediyoruz ki bu törenler olmasın. Canlar yaşasın, vatan sağ olsun’ diyen Bakan Şahin, “O yüzden bu süreci çok önemsiyoruz. Ama terörle mücadelenin her türlüsünü sürdürürken, bu sürecin bütün risklerini de alıyoruz. Bu yolculuk uzun. Önümüzde çok taşlar var, onu da biliyoruz. Bu taşları kaldırırken en çok sizin acınızın üzerinden farklı çalışmalar yapılacağını da biliyoruz. Ama yeterince bedel ödediğimizi düşünüyoruz. On yıllarımız, 10 binlerce canımız gitti. Canımızla cananımızla varımızla yoğumuzla bu toprakların vatan olmasına devam edeceğiz. Ama bir taraftan da bu iş bitsin, bu süreç çözüme ulaşsın istiyoruz. Ayırmak, yıkmak, yok etmek, bölmek, savaşmak kolay. Ama biz birleştirmek, bütünleştirmek, barış ve çözüm için gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Bütün gücümüzle bu mücadelenin içindeyiz, en büyük gücümüz de milletimiz. En büyük inancımız sizlersiniz” diye konuştu.

İNŞALLAH BU MEMLEKETİN EVLATLARI ŞEHİT OLMAZ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, terörle mücadelenin hiçbir zaman bitmeyeceğini, devletin güvenlik birimlerinin terörle mücadeleye ara vermesinin de söz konusu olmadığını kaydetti. Güler, “Gündemde hangi süreç olursa olsun devletin terörle mücadelesi asla bitmez. Bunun bilinmesini isterim'' dedi.

Hükümetin şehit ve şehit yakınlarının hatıralarına halel getirecek hiçbir yaklaşım içinde olmayacağını belirten Güler, “Bu konuda emin olmanızı istiyorum. Evlatlarınız, devletimizin bekası için canlarını feda etti, şehit oldular. Bu gururlu ve hüzünlü tabloların bir daha yaşanmamasını diliyorum. İnşallah bu memleketin evlatları şehit olmaz. Devletin terörle mücadelesi asla ve asla bitmez. Gündemde hangi süreç olursa olsun devletin terörle mücadelesi asla bitmez. Bunun bilinmesini isterim. Bu konudaki azmimiz, kararlılığımız devam edecektir.''

ÖVÜNÇ MADALYASI DUYGULANDIRDI

Daha sonra vatan uğrunda hayatlarını kaybeden Şehit Jandarma Başçavuş Erhan Gül, Şehit Uzman Çavuş Ali Öztürk, Şehit Uzman Çavuş Samet Karslı, Şehit Jandarma Er Barış Çiçekdağı, Şehit Piyade Er Fevzi Kazak, Şehit Polis Memuru Fatih Yıldız, Şehit Polis Memuru Ömer Akcan, Şehit Polis Memuru Ali Hacıarap Şehit Polis Memuru Mustafa Sellier’in yakınlarına devlet övünç madalyası verildi. Törende ayrıca Vazife malülü İdris Güneş ve Hasan Canlı da devlet övünç madalyası ile ödüllendirildi.

Törende duygulu anlar yaşandı. Bazı şehit yakınları gözyaşlarına hakim olamadı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de, konuşması sırasında sesi titredi, gözleri doldu.

ÖNEMLİ OLAN ULAŞILACAK YER

Tören sonunda, Murat Karayılan'ın gönderdiği iddia edilen mektubun sorulması üzerine Güler, süreci adım adım takip ettiklerini, o konudaki temasları yapan ilgili kuruluşlarla bunun değerlendirilmesinin yapılacağını ancak hemen yorum yaparak bir takım şeyleri deşifre etmek istemediklerini belirtti.

Terörün sona ermesini, akan kanın durmasını, anaların gözyaşlarının dinmesini istediklerini dile getiren Güler, ''Çalışmalarımız bu minvalde devam ediyor. Çözüm sürecinden sonuç almak istiyoruz. Bu anlamdaki bütün adımları dikkatle izliyoruz. Bütün bu görüşmeler, belli bir prosedür çerçevesinde yürüyecek. Önemli olan ulaşılacak yeri gözetmektir. Yani bu süreçte herkesin sorumluluk içerisinde, elini taşın altına koyarak, eylemleriyle söylemleriyle bu sürece katkı verecek davranışları sergilemesidir. Biz diğer ayrıntılarla uğraşmıyoruz. Önemli olan Türkiye'nin geleceğini, milli birlik ve kardeşlik projesi içerisinde herkesi kucaklayacak biçimde, bu ülkenin geleceğini güven ve huzur içinde olacağı bir ortamı sağlamaktır. Bu anlamda 'Cumhuriyet Hükümeti', önemli süreci yönetmeye çalışmaktadır.''

GAZİANTEP BAŞARDI

Bakanlar ve beraberindekiler, daha sonra Grand Otel’de düzenlenen, Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 33. Başkanlar Kurulu Platform Toplantısı'na katıldı.

İçişleri Bakanı Güler toplantıda, çözüm sürecinde sivil toplum kuruluşlarının işin içerisinde olması gerektiğini söyledi. Sorunun sadece hükümetin ya da AK Parti'nin çözeceği bir durum olmadığını belirten Güler, çözümün sadece kendilerine bırakılması halinde işin birçok ayağının eksik kalacağını ifade etti.

‘Esasen millet olarak biz birimizle barışığız. Ben Mardinliyim. Gaziantep'te 6,5 yıl valilik yaptım’ diyen Güler, “Bu yöreden farklılıkların zenginliğe nasıl dönüştüğünü, insanların nasıl hoşgörü içerisinde birbiriyle uzlaştıklarını ve geleceğe yönelik tasavvurlarında ortak hareket ettiklerini kendi doğduğum yerde gördüm ama daha ötesini Gaziantep'te gördüm. Gaziantep, bu toplumsal uzlaşmayı zenginliğe dönüştürdü ve bir arada bunu başardı” dedi.

YANLIŞ YAPACAKSAK BİZ YAPACAĞIZ

Doğduğu Mardin'de aynı anda ezan, çan ve hazan seslerinin birbirine karıştığını hatırlatan Güler, “Terör sorununu, bölücülük sorununu ayırmak lazım. Bir muktedir iktidar olmadan millet egemenliğinin tesis edilemeyeceğini bilmek lazım. Bu memleket bir sivil anayasayı kendi yapacak. Yanlış yapacaksak da biz yapacağız, millet yapacak, sivil irade yapacak. Artık vesayet zincirleri gitmiştir. İşte bunu başaranlar demokraside ayakta kalırlar. Başaramayanlar da elbette tarihin bir tarafından kalacaktır" diye konuştu.

BİR DAHA BÖYLE BİR FIRSATI BULAMAYABİLİRİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün inisiyatifi üstüne alarak çözüm sürecini başlattığını, bu süreçte herkesin sorumluluk üstlenmesi ve çözüme katkıda bulunması gerektiğini vurgulayan Güler, "Türkiye böylesine büyük bir toplumsal desteği, böylesine büyük bir siyasal gücü arkasında bulunduran bir iktidarla yönetiliyor. Allah korusun, Türkiye bir daha böyle bir güçle bu meseleyi çözmek için bir fırsat daha bulamayabilir" dedi.

ŞEHİT ANASI DA BİTSİN İSTİYOR

Herkesin sorunun çözümünden yana olduğunu ifade eden Güler, "Herkes terörden bıkmış durumda. Özellikle Güneydoğu'da. Yani bugün şehidin anası bile 'Yav artık bu iş bitsin. Biz evlatlarımızı bu konuda yitirdik, acımızı içimize gömdük ama bu memleketin evlatları gelecekte böyle bir sorun yaşamasın' diyorsa, şehit anası bunu diyebiliyorsa, bizim onun üzerinde kat be kat görüşümüzü ortaya koyabilmemiz lazım" dedi.

KARA DELİKLERİ KAPATTIK

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de adil, hesap verebilir, şeffaf bir yönetim anlayışını ve finans yönetimini önemsediklerini söyledi. Bilgiyi, insanı ve parayı yönetemeyenlerin büyüyemeyeceğini belirten Şahin, 10 yıldan bu yana özellikle finansal disiplini çok önemsediklerini vurguladı.

Şahin, "Kara deliklerin kapatılmasını önemsedik. Burada havuza dolan suyun herkese eşit ve adil bir şekilde paylaşılmasını önemsedik. Hamdolsun büyük büyük tsunamilere rağmen, dünyada yaşanan bu kadar büyük krize rağmen, bugün OECD ülkeleri içinde gelir dağılımını en iyi düzelten ülkelerden biri olduk. IMF'ye borcunun tamamını bitirip, borç talebini değerlendiren ülke olduk” şeklinde konuştu.

BAKANLAR FISTIK ÇAMI DİKTİLER

İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nin destekleriyle hazırlanan ve Şehitkamil Kültür Merkezi'nde tanıtımı yapılan "Fıstık Çamı Projesi"nin toplantısına katılan Güler ve Şahin, çocuklarla fıstık çamı tohumunu toprakla buluşturdu.

Daha sonra Gaziantep Adliye Sarayı'na geçen Güler ve Şahin, Başsavcı Mustafa Peker'i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü.

Güney Ecza Kooperatifi Ecza Deposu'nun açılışını gerçekleştiren Güler ve Şahin, ayrıca Gaziantep Adliye Sarayı otopark girişinde meydana gelen silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerin ailesine taziye ziyaretinde bulundu.