Girişken, 7 tane yeni dava açacaklarını belirtirken, “Aslında bunlar yeni davalar değil, daha önce mahkemeler tarafından iptal edilmiş olan planlar. Seçim yaklaşırken belediyeleri usülsüz, mahkemelerin iptal ettiği imar planlarından vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi.

TRT ARAZİSİNDEKİ YAPILAŞMA DURDURULMALI

Dava açtıkları yerler arasında Burak Mahallesi’nde Sanko İplik Fabrikası’nın yeri, TRT arazisi, 15 Temmuz kentsel dönüşüm alanı, Gölgelik Kentsel Dönüşüm alanı gibi belli başlı son dönemde dava açtıkları ve kazandıkları yerler olduğunu belirten Özgür Girişken, “Örneğin TRT arazisi iki parçada satılmış ve Özelleştirme İdaresinden belediyeye geçmişti. Önce kuzeyi sonra güneyi satıldı. Kuzeyi önce geldiği için oradaki imar planlarına hemen dava açmıştık ve orada durdurma kararları almıştık. Güneyinin gelmesi biraz gecikmeli oldu, burada açtığımız davalar henüz sonuçlanmadı ancak oradada ruhsat düzenlenmeden yapılmış olan bazı hafriyat, beton dökme, temel atmalar gibi işlemler olduğu yönünde gözlemler var. Büyükşehir Belediyesi TRT arazisinin köşelerinden yoğun araç dokusunu, korulukları koruyacağını söylemişti ancak tesbit ettiğimiz birkaç tane parselde çok sık ağaçlarında bulunduğu yerlerinde yapılaşmaya açıldığını gördük. Dolayısıyla TRT’deki uygulamaların güneyde de, kuzeyde de durdurulmasını talep ediyoruz. Çok hatalı, çok yanlış bir yerde bir yapılaşma başlatıldı” dedi.

BELEDİYE GERİ ADIM ATMIYOR

15 Temmuz Kentsel Dönüşüm alanının üniversitenin konut alanı ilan ettiği yer olduğunu hatırlatan Girişken şunları söyledi:”Bunun karşısında TRT Primamell bu bölge şehrin en sorunlu bölgesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Zaten o bölgede birçok imar müdahalesi, imar yoğunluğu verilmişken birde TRT gibi büyük yeşil alanının bulunduğu kamu mülkiyetinde bir yerin satılıp bu şekilde imara açılmasını biz hatalı ve geri dönülmez bir müdahale olarak görüyoruz. Yani burada hiç bir şekilde hiç bir yoğunlukta yapı olmamasını istiyoruz. Mahkemede bize bu yönde hak vermişti. Yani az katlı, az yoğunluklu konut yapılmasını öngören planı da mahkeme iptal etmişti. Mesele oradaki yoğunluk değil, mesele orada yeterli gerekçe, anlamlı gerekçe sunmadan yapılaşmaya açmak. Mahkeme tam olarak bunu söylemişti. Evet bölge hastanesi ihtiyacı kalmamış olabilir ama bu burayı konut bölgesi ya da ticaret bölgesi ilan edeceğiniz anlamına gelmiyor yargısına ulaşmıştı. Ancak belediye hala hiç geri adım atmadan planlamaya devam ediyor.”

BÜYÜKŞEHİR DİRENİYOR

Belediyelerin zaman zaman kendilerinin sesine kulak verdiğini anlatan Girişken, “Taşlıca’da bir yer var sanayi mahallesinde emsali 0.60 olan konut bölgelerini 1.20’ye çıkarmışlardı itiraz ettik reddedildi, tam dava açaya hazırlanırken, belediyenin yeni plan yaptığını, 0.60’dan 0.75’e çıkardığını gördük. Bu tür şeylere mennun kalıyoruz. Zaman zaman Şehitkamil ve Şahinbey belediyeleri de bu tür girişimler üzerine düzelttiği örnek çok. Ama büyükşehir direniyor, ne yazıkki burada çok daha az örnek var. Taşlıca’da yaptıkları geri adımı biz takdirle karşılıyoruz. Açacağımız davalar yeni değil. Aynı planlar ya hiç değiştirilmeden, ya çok küçük bir nüansla değişikliğe gidilerek birkez daha meclisten geçirildi. Seçim yaklaşırken Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere yerel idarelerimizi de bu usülsüz mahkemelerin iptal ettiği imar planlarından imar değişikliklerinden vazgeçmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. Meral KINACILAR