Yaz sıcaklıklarının normallerin üstünde seyir etmesi sıcaklıklıkların, 40-45 dereceye kadar çıkması ile büyük zarar gören ürünler, fiyatların aşırı zamlanmasına neden oldu. En çok zamlanan ürünlerin başında domates, limon, salatalık ve biber gelirken, limon fiyatlarının artışının nedeni olarak, Türkiye'nin Avrupa'ya limon ihraç etmesi gösteriliyor.

ESNAF NELER SÖYLEDİ?

Sebze fiyatlarının artmasından memnun olmadığını dile getiren esnaflardan Sezer İliksoy, "Domatesin kilosu 30-40 Kuruştan 1,5 liraya kadar arttı. Arefe şerefe günü fiyatlar arttı, kendiliğinden oldu bu artışlar bu durumdan halkımızda ben de memnun değiliz ama mecburuz almaya" dedi.

SEBZE FİYATLARINDA ZAM

Nüfusun artmasının da sebze ve meyve fiyatlarına yansıdığını belirten Ahmet Servet, "En çok zam domates, limon, salatalık ve biberde var. Domates 75 kuruştan 1,5 liraya, salatalık 75 kuruştan 1,5 liraya, biber 75 kuruştan 1,5 liraya kadar yükseldi. Nüfus çoğalıyor bu durum da sebze ve meyve fiyatlarına yansıyor. Ben limonu 3 liraya satıyorken diğer yerlerde 6 liraya satan da var, tüketim çok, üretim az" dedi.

İHRACAT LİMON FİYATLARINI ARTTIRDI

Limon fiyatı artışının Türkiye'nin Avrupa'ya limon ihracatından kaynaklandığını belirten Halil Altın, "Limonun Avrupa'da verimi az. Arjantin de görülen kuraklık dünyayı etkiliyor. Limon, Türkiye'den Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bu duruma Dünya Kupası da etken oldu. Sıcaklık 50 dereceye kadar çıktı. bu durum ürünleri öldürüyor ister istemez şu an biz dışa bağımlıyız. Domatesleri Tokat ve Bursa'dan getirtiyoruz. Tüm Türkiye'nin bu şehirlere yönelmesi zamlara neden oluyor. Pateteste ise verim az. Üretim var ancak örnek verecek olursak bin metrekareden 10 ton patates beklerken yarısı kadar verim alıyoruz. Antep'te üç bin Suriyeli var, bunlarda hemen hemen 24 saat patates yiyor. Sebzelerin fiyatları arttı sıcaklardan dolayı üretim olmuyor sıcaklık mahvediyor ürünleri. Ramazan da herşey yarı fiyatındaydı Arefe Günü fiyatlar arttı dükkanların bayramda üç gün kapatılacağını duyan herkes malım bitsin diye yükleme yaptı bu durumdan faydalanan fırsatçılara gün doğdu" dedi.

CİDDİ ARTIŞ VAR

Meyve ve sebze fiyatlarda artış olduğunu söyleyen Hüseyin Halhalı da, " Meyve ve sebze fiyatlarında zam fahiş fiyatlarda. Üzüm 2 liradan 3 liraya, şeftali 5 liraya mandalina 3 liraya, domates 1,5-2 liraya kadar çıktı. Üretim var ancak ihracat olduğundan pahalı Arefe Günü fiyatlar yükseldi. Limon fiyatının artma sebebi bu zamanda limon olmaz yatak olduğu için yüksek" dedi. HABER MERKEZİ