CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, Fatma Şahin'e Sayıştay raporuna göre 6.1 milyon açıkla ilgili belediyenin yasal yollara başvurup başvurmadığını, Kart 27'nin neden 10 yıllığına değilde 2 yıllığına denetlendiğini sordu. Fatma Şahin ise, teknik ve mali konuda meclisi bilgilendirirken, “Bu açıkların hepsi bizim teknik ekip tarafından tesbit edildi. 6 milyon 85 bin TL açık firmadan büyükşehir belediyesine alındı ve bu Sayıştaya bildirildi. Ortaka açık yok" dedi.

SAYIŞTAY'A RAPOR EDİLDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin akıllı kart sistemiyle ilgili ulusal basında yer alan haberlere değinerek bunların yalan ve yanlış olduğunu söyledi ve ekibinden meclise bilgi vermesini istedi.

Gazi Ulaş A.Ş.Genel Müdürü Recep Tokat, elektronik kart sisteminin dünyada uygulanan bir sistem olduğunu belirterek şunları dile getirdi:"Gaziantep'te ilk sistem 2006 yılında kuruldu. Sistem 2014 yılına kadar sadece belediye araçlarında çalışıyordu. 2014 yılında şehirde tüm toplu taşımada nakit para kaldırılarak bu sisteme geçildi. 2016 yılında eski firmanın sözleşmesi sona erdi. Sistemin işletim yetkisi Gazi Ulaş'a devredildi. 2017 yılında Kart 27 sisteminden Gaziantep Kart sistemine geçildi. 2015 yılında çalışmalar başlatıldı. Konuyla ilgili süreci izlemek üzere bir komisyon teşkil edildi. Sistemin mali verileriyle incelemeler yapıldı. Sistem açıkları tesbit edildi, yüklenici firmaya konu bildirildi. Tesbit edilen tutarın 1 Ocak 2017 tarihinde belediye hesabına yatırılması sağlandı. Bu çalışmanın detayları sayıştaya rapor edildi."

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

'Uzman bilirkişilerin incelemesi devam ederken yeni sistem araştırmalarımız başladı' diyen Tokat, " Dünyadaki uygulamalar incelendi. Gaziantep'teki sistemin eksikleri tesbit edildi. Eski sistemden çok sayıda şikayet alıyorduk. Gaziantep Kart sistemi sıfırdan yeniden kuruldu. 15 Haziran'da kullanıma girdi. Şu ana kadar 860 bin kart 27 ücretsiz olarak eski kartla değiştirildi. Bayi sayımız 300'ü geçti. Yeni sistemle internetten dolum imkanı sağlandı. Engelli uyumuna yönelik geliştirmeler yapıldı.Şoför panelleri devreye alındı. Proje önemli ölçüde tamamlandı. Ulaşım hizmetlerinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım mükemmellik ödülünde birinciliğe layık görüldü. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmanın altyapısını sağlayacağız" diye konuştu.

ŞAHİN:AÇIĞI EKİBİMİZ TESPİT ETTİ

Fatma Şahin, bu açıkların hepsinin teknik ekip tarafından tesbit edildiğini belirterek, "Ne kadar açık varsa 6 milyon 85 bin TL yeniden yeniden firmadan büyükşehir belediyesine alındı ve bu Sayıştaya bildirildi. Sayıştay'ın bunu tesbit etmesi mümkün değil. Fakat haberlerde Sayıştay sanki bir açık bulmuş ve büyükşehir belediyesine bildirmiş gibi bir ifade var" dedi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan, mali olarak bilgi verdi. "Sayıştayın raporu Mayıs ayında. Bizim para yatırdığımız tarih sayıştay raporundan önce. Kamu zararı yok, açığımız yok" dedi.

Sezer Cihan, Gazi ulaşa devirle birlikte yaptıkları tasarrufla zararın büyük ölçüde önüne geçildiğini belirtti. Cihan, "Yıllık zarar 40-50 milyondan 800'e kadar düştü" dedi.

KARA GEÇİYORUZ

Fatma Şahin de, "Burada tam bir başarı hikayesi var. Hem mali olarak hem de vatandaş memnuniyeti açısından. Yeni sistemden yüksek memnuniyet var. Açığı kapatmışız, daha teknolojisi yüksek bir firmaya geçmişiz. Ulaşımda kara geçiyoruz. Aldığımız kararlarla 40 milyon TL kara geçiyoruz. Yıllık kara baktığımızda 4 kavşak yapıyor. Yaptığım işin sonuna kadar arkasındayım" dedi.

Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç da, Sayıştay'ın görevi ve çalışmasıyla ilgili bilgi verdi. Kılıç, "Burada herkes kendi görevini yapmış" dedi.

SUCU:NİYE 2 YILLIĞINA DENETLEDİNİZ?

Sayıştay'ın kararını okuyan Sucu, "Sayıştay şunu diyor toplu taşıma hizmetleri belediye tarafından Gazi ulaşa devrediğinden akıllı kart sistemi de 24.06.2016 tarihinde devredilmiştir. Bu tarihte bankada olması gereken nakit parada itilafa düşülmüştür. O tarihte hesapta 8.6 milyon olması gerekirken hesapta 2.5 Milyon olduğu 6.1 milyon eksik olduğu belirtilmiştir. Belediyenin inceleme yapmadığı ve yasal yollara müracaat etmediği belirtiliyor. Niye yargıya gitmiyorsunuz? Vatandaş 2 tane su faturası ödemediği zaman yargıya gidiyorsunuz. Aynı durum CHP'li veya başka partili bir belediyede olsa sülalesine gözaltı kararı verir aynı gece kayyum atarlardı. Yasal haklarınızı sonuna kadar kullanacağız dediniz ne yaptınız? 6.1 milyon açık için neyi bekliyorsunuz. Sayıştay size 2 yıl değil 10 yılın hepsini denetleyeceksin diyor. Kart 27'yi neden 10 yıllığına değilde 2 yıllığına denetlediniz? " dedi.

Sucu, Sayıştay raporuna göre 2016 yılı bütçesi için tahmini faiz gideri 25 milyon iken gerçekleşen faiz giderinin 65 milyon olmasına dikkat çekerek, "Bu nasıl bir yönetim şeklidir? Sayıştay tebsiti 2016 yılı içinde 267 milyon TL tutarındaki kısım kredi için mevzuata aykırı olarak içişleri bakanlığından izin alınmamıştır. Yine başka önemli bir husus özel haller için kullanılması gereken pazarlık usulününün süreklilik arz etmesi ve bütün ihalelere aynı firmaların davet edilmesi Sayıştaş tesbitine göre ihalelere belediye şirketleri ve belediye ihalelerinin çoğunu alan K şirketinin çağrıldığı ve bunlara ihale yapıldığı görülmektedir" diye konuştu. Meral KINACILAR