İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına Gaziantep'ten 20 firma girdi. Geçtiğimiz yıllarda listeye 24 firmanın girdiği Gaziantep'te sayısının düşmesi üzüntü ile karşılandı. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, "Gaziantep sanayi firması sayısındaki azalmayı üzüntüyle karşıladık, ama olumsuzluklara rağmen firmalarımız Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşları arasında yer almayı başardı" dedi.

Sanayi şirketlerinin üretimden satış gelirleri dikkate alınarak ülkenin en büyüklerinin belirlendiği ‘’İSO 500 - 2014’’ araştırmasına göre, Gaziantepli firmalar da ülkenin devler liginde yerini aldı. Araştırmanın açıklanan 2014 yılı sonuçları dikkate alındığında, listede yer alan Gaziantepli firma sayısı 24'ten 20'ye düştü. oldu.

ZOR BİR DÖNEM OLDU

Araştırmanın, Türkiye ve Gaziantep ekonomisinin gelişme seyrinde yıldan yıla gözlenen değişiklikleri izleme fırsatı verdiğini belirten GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, dünya ekonomisinin yavaş büyümesi ve çevre ülkelerdeki risklerin devam etmesi nedeniyle geçen yılın zor bir dönem olduğunun altını çizdi.

DALGALI VE ZOR GEÇTİ

Listeye giren Gaziantepli firmaların 4 sayı azaldığını bildiren Konukoğlu, şöyle dedi: ‘’Gaziantep, Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir sanayi üretim ve ihracat üssüdür. Son yıllarda çok daha fazla üreten, çok daha fazla katma değer yaratan, çok daha fazla ihracat yapan ve istihdam sağlayan bir şehir konumuna gelmiştir. Ancak iş dünyası açısından, 2014 yılı ulusal ve uluslararası ölçekte dalgalı ve zor geçti. Yaşanan olumsuzluklara rağmen Gaziantep olarak, yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşan ihracatımızı 6 milyar 641 milyon dolar seviyesine çıkardık. nümüzdeki yıllarda daha iyi performans göstereceklerine ve daha üst sıralara yükseleceklerine inanıyorum.’’

FİRMA VE MARKA ÇIKARMALIYIZ

İSO 500 araştırmasının, aynı zamanda şirketlerin daha çok büyümesi gerektiğini ortaya koyduğunu vurgulayan Konukoğlu, ‘’Dünyanın en büyük 10 ekonomisi hedefine ulaşabilmek için daha yüksek oranlarda büyümeliyiz. Özel sektör ise büyümenin temel gücüdür. Bu nedenle küresel ölçekte firmalar ve markalar çıkarmalıyız. Yüksek katma değerli, ileri teknoloji mal üreten ve ihracat yapan sanayi yapısına mutlaka geçmeliyiz’’ ifadelerine yer verdi.

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’nin ekonomik kalkınma yolculuğuna devam edebilmesi için bir an önce istikrarlı bir siyasi yapının kurulması gerektiğini belirterek, açıklamasını tamamladı.

İŞTE FİRMALAR

Sanko Holding, Gülsan Sentetik Dokuma San. ve Tic. A.Ş., Naksan Plastik ve Enerji San. ve Tic. A.Ş., Köksan Pet ve Plastik Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Merinos Halı San. ve Tic. A.Ş., Çimko Çimento ve Beton San. Tic. A.Ş.

Süper Film Ambalaj San. ve Tic. A.Ş, Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş., Gürteks İplik San. ve Tic. A.Ş, isminin açıklanmasını istemiyor, Melike Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Selçuk İplik San. ve Tic. A.Ş., Şireci Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Mutlu Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş., , Beşler Makarna Un İrmik Gıda San. ve Tic. A.Ş., Royal Halı İplik Tekstil Mobilya San. ve Tic. A.Ş., Kadooğlu Yağ San. ve Tic. A.Ş., Işık Ahşap Profil Lojistik San. ve Tic. A.Ş.,

Kartal Halı Tekstil San. ve Tic. A.Ş., Nadir Tekstil Deri ve Yağ San. Tic. Ltd. Şti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT