Mete, "Aslında öğretmen sayımız çok fazla. 24 bin 413 öğretmenimiz var. Normumuz 26 bin civarında. Bizde öğretmen gelmesinde sorun yok, gitmesi sorun. Özellikle genç öğretmenler kendi memleketlerine gitmek istiyor. Hayat pahalılığı, kiraların yüksek olması da önemli bir gerekçe" dedi.

HER YIL 1500-2000 ÖĞRETMEN GELİYOR

Öğretmen açığında Türkiye'nin bir çok iline göre iyi durumda olduğumuzu dile getiren Mete, "Öğretmen sayımız çok fazla. 24 bin 413 öğretmenimiz var. Normumuz 26 bin civarında. 1500 öğretmen daha geldiği zaman açığımız bitiyor. Bizde sorun öğretmen geliyor, öğretmen gitmesi sorun. Gelmede sorun yok. Her yıl bize 1500-2000 öğretmen geliyor. Sağolsun bakanlığımız bizi boş bırakmıyor. Ağustos'ta da yine bir atamadan bahsediliyor" dedi.

ÖĞRETMENİN ORTALAMA KALMA SÜRESİ 1.5

'Giden öğretmen konusu da büyük oranda çözüldü' diyen Mete şunları söyledi:"Özellikle zorunlu hizmet bölgelerinin artması, sözleşmeli öğretmen atamasına dönülmesi, sözleşmeli öğretmen gelmesi bizim için iyi oldu. 4 yıl sözleşmeli, iki senede kadrolu. 6 sene burada kalacaklar. Gaziantep'te ortalama 1.5 yıl olan ilde kalma sürecinin 6 yılla sınırlanması müthiş bir şey' dedi.

GİTMELERİNİN İKİ NEDENİ VAR

Öğretmenlerin gitmek istemesinin iki gerekçesi olduğunu vurgulayan Mete şöyle konuştu:"Kendi memleketine gitme arzusu çok yoğun özellikle genç öğretmenlerde. Kimisi hayat pahalılığı, kiranın yüksek olmasını öne sürüyor. Bugün Gaziantep'te kiralar yüksek gerçekten. Anadoluda çok daha ekonomik şartları iyi olan yerlerde çalışabiliyorlar. Bu iki gerekçe önemli"

BAŞARIYI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sık öğretmen değişiminin başarıyı olumsuz etkilediğini anlatan Mete, "Bir öğretmen ne kadar az değişirse orada başarı geliyor. Batıda bir ilkokulda bir öğretmen alıyor birinci sınıftan 4. sınıfa kadar aynı öğretmen. Bizde birinci sınıfta iki tane öğretmen değişiyor beşinci sınıfa kadar 5-6 tane öğretmen değiştiren sınıflarımız var. Bu başarıyı ister istemez etkiliyor" dedi.

YATIRIM YILI OLACAK

Bu senenin yatırım yılı olacağını yeni bir sürü okul yapacaklarını da belirten Mete şu bilgileri verdi:"Toplamda 95 tane planladığmız, ek yatırımla 100 yeni okulu bu sene eğitim öğretime başlatacağız. Devam eden 43 tane okul var. Biz 150 tane okulu bir sonraki eğitim öğretim yılına kadar tamamlamış olacağız. Bu yaz ihaleleri tamamlayacağız. İki sene aynı performsla çalışalım derslik açığımızı kapatacağız."

BAZI MAHALLELERDE KRİZ YAŞIYORUZ

'Şu anda ben okul yapmak istiyorum diyen herkese sunabileceğimiz arsa rezervlerini ayarladık' diyen Mete, "Ancak şehir merkezinde göçün çok yoğun olduğu bölgelerde sorunumuz hala devam ediyor. Şahibey ağırlıklı belli mahallelerde sınıflar çok kalabalık. Şahinbey'de 59 mahalle, Şehitkamil 43 mahalle var. Şehitkamil'deki 43 maallenin 15'inde kriz yaşıyoruz. Şahinbey'de de 25 civarında mahallede kriz yaşıyoruz. Buralarda şöyle bir sorun var arsa yok. Ya oradaki evleri yıkacaksınız. Bununla ilgili çözüm üretmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Meral KINACILAR