DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesi hükümetin, 2015 programında hedeflediği zam oranını açıkladığını, hükümetin işçilere günlük 1 lira civarında bir zammı uygun gördüğünü belirterek, "Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti" dedi.

ASGARİ ÜCRET NET 1800 LİRA OLMALI

DİSK olarak asgari ücrete dair taleplerini ve mücadele programını belirlemek üzere bir süredir çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Güdücü, "Bu kapsamda 22 Kasım’da bilim insanlarının, sendika uzmanlarının ve basın emekçilerinin katılımı ile “2015 Bütçesi ve Asgari Ücret Çalıştayı” gerçekleştirdi. Bu Çalıştay’daki tartışmaların ve Konfederasyonumuz bünyesinde yaptığımız çalışmaların ışığında Asgari ücretin en az net 1800 lira olması gerektiğini belirlemiştir. Çünkü; kişi başına düşen milli gelir 2014 yılı itibarıyla aylık 1800 lirayı aştı. Çünkü; biz işçiler çalışıyoruz ekonomi büyüyor. Çünkü; Cumhurbaşkanlığı bütçesi geçtiğimiz yıla göre neredeyse 2 katına çıktı. Çünkü 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3500-4000 lira civarındadır" diye konuştu.

SOSYAL HAKLAR ŞART

Türkiye’de eğitimden sağlığa her şeyin AKP hükümeti döneminde paralı hale geldiğini söyleyen Güdücü, "Eskiden parasız olan kamusal hizmetler paralı hale gelmiş ve giderek daha pahalı olmuştur. Bu nedenle biz “sosyal haklar şart” diyoruz. Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. İşe gidiş gelişlerde ulaşım ücretsiz olmalıdır. Eğitimde hiçbir ad altında para alınmamalı, eğitimin okul dışı giderleri devlet tarafından karşılanmalı, sağlık tümüyle parasız olmalıdır. Çalışanların çocuklarını bırakabilecekleri kamusal parasız kreş şarttır" şeklinde konuştu.

BİLDİRİLER HAZIRLANDI

Aralık ayı boyunca her hafta asgari ücretle ilgili DİSK-AR’ın bir raporunu yayınlayacaklarını da söyleyen Güdücü, "Konfederasyonumuz “Asgari Ücret 1800 Net!” sloganı ile yüz binlerce işçiye ulaşmak üzere bildiriler hazırladı. Bu bildirileri kentlerin meydanlarında, işçi havzalarında, iş yerlerinde dağıtacağız. Türkiye’nin dört bir yanında stantlar açacak, basın açıklamaları düzenleyecek, eylemler, yürüyüşler organize edeceğiz. Ve de Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca işçinin geleceğini belirlerken kapının önünde olacak ve şu sloganlarımızla kulaklarını çınlatacağız: Asgari ücret 1800 net! Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün!" Haber Merkezi