Gaziantep’te saraciye mesleğinin son temsilcilerinden Ali Rıza Güllü, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve çırak yetişmediğini söyledi.
Saraciye üretiminin kökeni, binek hayvanları için koşum takımı üretimine dayanmakta. Bununla birlikte, hayvancılığın gündelik yaşamdaki yerinin gittikçe azalmasıyla saraciye zanaatı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumda.
Gaziantep’te saraciye mesleğine yıllarını veren Ali Rıza Güllü, çocukluktan bu yana yaptığı saraciye mesleğinde çırak yetişmediğini ve mesleğin yok olmak üzere olduğunu kaydederek, “Yaklaşık 35 senedir bu işi yapıyorum. Babamızdan öğrendik bu işi burada kemer, tasma, boncuk gibi işler yapıyorum. Artık meslekte çırak yetişmiyor. Meslekte bir başımıza kaldık. Okulların tatile girdiği dönemlerde çırak geliyor bazen ama onlar da bu mesleği yapmak istemiyor, kaçıyorlar. Eskiden ‘eti senin kemiği benim’ diyerek çırak getirirlerdi. Artık çırak da yetişmiyor. Gelen çırağa da en ufak bir şey desek hemen kaçıyor. Bu meslek artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı” dedi.

"BENZİN PAHALANDI İNSANLAR HAYVANLARA YÖNELDİ"
Benzinin pahalanması ile birlikte binek hayvanlarına tekrar dönüldüğünü ve bir eskiye dönüş olduğunu aktaran Güllü, “Şimdi benzin pahalandıkça ata artık daha çok önem verileceğini düşünüyorum. İstiyoruz ki benzin pahalanmasın ama yavaş yavaş eskiye dönüş başlıyor. 8 yaşından bu yana bu işi yapıyorum. Yaptıklarımın hepsi el emeğidir” şeklinde konuştu.
Ali Rıza Güllü ayrıca, yetkililerin bu mesleğin canlanması için çalışma yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.