İslahiye ilçesine bağlı 2 köyde şap hastalığı tespit edildi. 150 hayvanın telef olduğu iki mahallede de karantina işlemleri başladı.

İslahiye ilçesi Aşağıbilenler ve Yolbaşı köylerinde 3 gün içerisinde art arda 150 küçükbaş hayvan telef oldu. Haber üzerine harekete geçen İslahiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri, telef olan hayvanlardan aldıkları numuneleri, Ankara Şap Enstitüsüne gönderdi. Gelen laboratuvar sonuçlarına göre ölen küçükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edildi.

AŞILAMA ÇALIŞMASINA HIZ VERİLDİ

Köyde karantina işlemleri başlatılarak, aşılama çalışmalarına hız verildi. Yaklaşık 20 bin hayvanın bulunduğu bulunduğu bölgedeki toplam 2 bin hayvanda şap salgını tespit edildi. Hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı karantina bölgesinde yaklaşık 15 bin hayvanın dezenfekte edildiği, 3 bin hayvanın ise aşılaması tamamlandı.

100 BİN KOYUN RİSK ALTINDA

İlçedeki 100 bin koyun ve keçinin de şap salgını riskinde bulunduğunu belirten Tarım Müdürlüğü yetkilileri, "Her iki mahalleden gelen laboratuvar sonuçlarına göre küçükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmiş, bunun üzerine aşılama çalışmalarına hız verilmiştir ilçemizde risk altında 100 bin koyun ve keçi bulunmakta ancak gözetim ve kontrol bölgesinde 20 bin civarında koyun, kuzu, keçi ve oğlak bulunuyor. Bunların 15 bini kısmen de olsa dezenfekte yapılmış, ahırlarda ilaçlama çalışmaları yürütülmüştür. Şu an 2 bin tanesine bulaşmış veya bulaşma tehlikesi olduğu gerekçesiyle gözetim ve karantina altında tutuluyor. Geriye kalan 3 bin tanesinde en kısa zamanda aşılama ve dezenfekte işlemi yapılacaktır" denildi.

HAYVAN SAHİPLERİNE UYARILAR

Yetkililer, hayvan sahiplerine ahırlara temiz kıyafetlerle girip, hayvanla temastan sonra ise kıyafetin çıkarıp, dezenfekte edilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Yetkililer, hastalıklı hayvanı karantina çevresinde dışarı çıkartılmaması gerektiğini, aksi halde hareket edenlere 5996 sayılı kanunun 36 maddesi göre 7 bin 800 TL para cezası kesileceğini kaydetti. Öte yandan, telef olan ve numune olan hayvanlar için geniş ve derin kuyular kazılarak içerisine kireç döküldü. Oluşturulan hijyen çukurlarda, kısmen yakılan hayvanların üzeri toprak ve kireçle kapatıldı. İHA