16. kez düzenlenen Capital 500 Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması ödül töreni Conrad Oteli'de gerçekleşti. Türkiye'nin en önemli şirketlerini biraraya getiren ve bu yul 16. kez düzenlenen Capital 500 Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması ödül töreni Conrad Oteli'de gerçekleşti. Geceye Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra, Capital Dergisi Yayın Direktörü Rauf Ateş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türk Hava Yolları (Thy) Genel Müdürü Temel Kotil, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun yanı sıra iş dünyasından birçok isim katıldı. Törende, Türkiye'nin en büyük şirketi ödülü Tüpraş olurken, sırasıyla Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları onu takip etti. Gecede Onur Ödülü ise Anadolu Grubu'nun kurucusu Kamil Yazıcı'nın oldu. Yazıcı adına ödülü kızı Hülya Elmalıoğlu aldı.

2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK BOYNUMUZUN BORCUDUR

Capital 500 töreninde Türkiye'nin 2023 hedeflerini anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2023'te ihracatımızı 500 milyar dolara, milli gelirimizi 2 trilyon dolara çıkaracağız. Ortalama yıllık yüzde 4,5-5 büyümeyi devam ettirirsek rahatlıkla yapabileceğimiz kanatindeyim" diye konuştu. 2023'te Türkiye'nin nüfusunun 82 milyonun üzerinde olacağını belirten Çağlayan, "Bugüne kadar gelmiş olduğumuz yol ve sistemle 2023 hedefleriniz yakalayamayız. Makas değişikliğine, zihinsel değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var" dedi. Cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te hedeflere ulaşılması gerektiğini belirten Çağlayan "2023 Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ecdadımıza karşı boyun borcumuz olan tarihtir. 2023'te bu ideallerine ulaşmak mecburiyetimiz var. Bu bizim boyun borcumuz" diye konuştu.

SANAYİLEŞME KONUSUNDA İSTEDİĞİMİZ HEDEFİ YAKALAYAMADIK

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının yegane yolunun sanayileşmek olduğunun altını çizen Çağlayan, "Bakan olarak bu kadar başarıya rağmen, sanayileşme konusunda istediğimiz hedefi yakalayamadığımızı paylaşmak istiyorum. Bugün sanayi GSMH'nın yüzde 16'sına kadar düşmüş. Oysa ki Almanya yüzde 29 mertebesinde. Mal ihracatının GSMH'deki payı yüzde 18, Almanya'da yüzde 41 seviyesinde. 2023'te ihracatın milli gelir içindeki payının yüzde 25 olmasını hedefliyoruz. Oysa Almanya'da bugün ihracatın yüzde 41payı var" dedi.

ÖDÜLLER

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞİRKETLERİ

1- Tüpraş

2- OMV Petrol Ofisi

3- Türk Hava Yolları

CİROSUNU EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKETLER

1- Sanko Enerji

2- Onsa Mücevherat

3- Dumankaya İnşaat

1- Türk Telekom

2- Turkcell

3- Enka İnşaat

KARINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKETLER

1- Namet Gıda

2- Borusan Lojistik

3- Borusan Otomotiv

1- Tüpraş

2- Arçelik

3- Ford Otosan

İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKETLER

1- Koluman Motorlu Araçlar

2- Telpa

3- Kipaş Mensucat

1- Türk Telekom

2- Arçelik

3- Tav Havalimanları

İSTİHDAMINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKETLER

1- İstanbul Altın Rafinerisi

2- İDO

3- CVS Makine

ONUR ÖDÜLÜ

Anadolu Grubu'nun kurucusu Kamil Yazıcı