Boyacı sandıklarının merkezi olan Gaziantep, Edirne’den Kars’a, Trabzon'dan İzmir'e hatta Japonya'ya boyacı sandığı gönderiyor. Fiyatları 180 lira ile 2 bin TL arasında değişen boyacı sandıkları için 1 gün boyunca çalışılması gerekiyor. Sektör haline gelen bu iş için ise çalışacak çırak bulunamıyor.

Sandık ustası Ejder Çelik, mesleğin geleceği ile ilgili ise karamsar. Çelik, "İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Trabzon Konya, Eskişehir, Edirne, Kars gibi bir çok ile biz boyacı sandığı gönderiyoruz. Sandık fiyatları 180 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Bir sandık yapmak için malzemeler hazır olursa, 1 gün boyunca durmadan çalışması gerekiyor" dedi.

JAPONYA'DAN SİPARİŞ ALINDI

Ünü ülke sınırlarını aşan boya sandıkları geçtiğimiz ay Japonya’dan da sipariş aldı. 2 metre uzunluğunda yaklaşık 40 kiloluk bir boya sandığı yaptıklarını anlatan Çelik, "Geçtiğimiz ay Japonya’ya gönderdik bizi internetten bulmuşlar. İki kişinin ancak taşıdığı ortalama 40 kiloluk, 2 metre boyunda bir sandık yapıp göderdik. Bu sandığı 2 bin TL'ye sattık’’ diye konuştu.

ÇIRAK BULAMIYORUZ

Mesleğin geleceği hakkında karamsar olduğunu söyleyen Ejder Çelik çırak bulamamaktan yakındı. Çelik "biz de bu işi bıraktıktan sonra bu iş kaybolup gidecek. Çırak bulmak sıkıntı, insanlar temiz iş yapmak istiyorlar. Bir sandık 100 parçadan oluşuyor lehimidir, ince işçiliğidir… Peynir ekmek değil ki satsınlar’’’şeklinde yakındı. Mansur YALVAÇ