Gaziantep Sanayi Odası, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla kent ve ülke ekonomisinin büyümesine güç katan sanayinin yıldızlarını ödüllendirdi. Ödül töreninde konuşan GSO Başkanı Adil Konukoğlu da, Şimşek'den çeşitli taleplerde bulundu. Konukoğlu, teşvik taleplerinin yanısıra, yerli otomobilin Gaziantep'te üretilmesini istedi. Konukoğlu ayrıca, "Asgari ücret artışından ortaya çıkacak yükün bir bölümünü devletin üstlenmesi gerek. Hükümetimizden bu yükü paylaşmasını, sigorta primi işveren payını düşürmesini istiyoruz" Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zor bir dönemden geçtiğimizi, herşeyin güllük gülistanlık olmadığını belirterek, "Sıkıntılar var, bir ve beraber olup sıkıntıları aşmamız gerekiyor" dedi. Şimşek, asgari ücretle ilgili yük paylaşımının gündemde olduğunu, bu konuyu çalıştıklarını söyledi.

SURİYELİLER İÇİN YENİ DÜZENLEME ŞART OLDU

Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezinde yapılan törenin açılışında konuşan Adil Konukoğlu, 1 Kasım sonrasında tek parti hükümetinin kurulmasının, iş dünyasına yeniden umut verdiğini söyledi. Konukoğlu, iş dünyasının en büyük beklentilerinden birisinin vergi reformu olduğunu, herkesten vergi toplanan daha adil bir sistem kurulması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi:"İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekiyor. Asgari ücret artışından ortaya çıkacak yükün bir bölümünü devletin üstlenmesi gerek. Biz, asgari ücret artışına karşı değiliz. İşçimizin daha fazla almasından mutlu oluruz. Bu konuda işveren, üzerine düşeni yapacaktır. Hükümetimizden bu yükü paylaşmasını, sigorta primi işveren payını düşürmesini istiyoruz. Hassa-Dörtyol Tünel Projemizin bir an önce tamamlanması için hükümet yetkililerinden destek bekliyoruz. Şahinbey-Polateli OSB projemiz kapsamında ise Gaziantep-Polateli ve Polateli-Kilis yollarının yol ağına alınması ve bölünmüş yol olarak yapılması için desteklerinin devamını diliyoruz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan, Gebze’de temelini attığı ‘Bilişim Vadisi’nin bir benzerini Gaziantep’te kurmasını diliyoruz. Gaziantep’te, TÜBİTAK’ın bir şube açmasını ve TPE’nin bölge laboratuvarı kurmasını da talep ediyoruz. Yerli otomobil Gaziantep’te üretilsin. Bunun için şehrimizde gerekli altyapı var. Yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlarız. Projenin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm yetkili mercilerden bu konuda bize destek vermelerini istirham ediyoruz. Hükümetimiz, kalifiye eleman sorununu çözmek için mesleki ve teknik eğitime büyük önem vermelidir. Devletimizin, mülteciler konusunda çabalarını takdir ediyoruz. Ancak Suriyeli mültecilerin, çalışma haklarındaki belirsizliğin ortadan kaldırılması ve yasal düzenlemenin çıkartılması gerekiyor"dedi.

KIDEM TAZMİNATINDA YÜZDE 8 YARARLANIYOR

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şu anda kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'inin yararlanabildiğini belirterek, "Biz işçilerin hepsi yararlansın istiyoruz" dedi.

İŞÇİLERİMİZİN LEHİNE

Şimşek, "Türkiye: Yapısal Dönüşüm Vizyonu" adlı sunum yaptı. Türkiye'de çalışabilir çağda bulunmasına rağmen istihdam oranının yüzde 50'nin biraz üzerinde olduğuna dikati çeken Şimşek, şöyle devam etti:"Şu anda kıdem tazminatından işçilerin sadece yüzde 8'i yararlanabiliyor. Biz işçilerin hepsi yararlansın istiyoruz. 'Uluslararası standartlarda yeni bir model kuralım, şirketlerimiz önlerini görebilsin, gelecekte kalabilecekleri riskleri fona para koyarak tedbir alsınlar. Bu kesinlikle tamamen işçilerimizin lehinedir. Dolayısıyla bizim maksadımız işçimizin haklarını garanti altına almaktır. Dünya standartlarındaki parametrik modelle bu sistemi yeniden kurgulamak istiyoruz."

YÜK PAYLAŞIMI GÜNDEMDE

Asgari ücretle ilgili konuşan Şimşek, bu sene itibarıyla iş başı eğitimine alınacak tüm işçilerin masraflarının devlet tarafından ödeneceğini hatırlattı. Asgari ücret konusunun çok hesaplı yapılması gerektiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:"Bu konuda rekabet gücü dikkate alınmalı. Yansımaları iyi hesaplanmalı. Seçim döneminde bu tür vaatler hemen hemen tüm partiler tarafından ortaya konuldu. Açık konuşuyorum. Şimdi bunun sonuçları iş alemi açısından var, bunu biliyorum. Ama şunu da bilmek lazım, birçok sektörümüzde zaten asgari ücretle çalışan yok. Birçok sektörde durum bu. O yüzden işi ne çok abartalım ne de küçümseyelim. Yük paylaşımı gündemde. Bu konuyu çalışıyoruz" dedi.

HESAP SORUN

Şimşek, büyümenin hızlanacağını belirterek, ‘’2016 yılında büyüme rahat bir şekilde yüzde 4,5’u, belki de üzerine yakalayabilir’ ’dedi. Şimşek, ‘’Yakında özel sektörün de içinde olduğu yeni bir yapı oluşturulacak. Bu yapıya birlikte sizlerin de toplumun tüm kesimlerinin de, reformların uygulanıp uygulanmadığını yakından takip ederek hesap sormanızı istiyorum. Hesap sorarsanız, siyasetteki sahiplenme güçlü şekilde sonuç vermiş olur’’ dedi

VERGİ KONUSUNDA ADIM ATIYORUZ

Adil Konukoğlu'nun vergi konusunda haklı olduğunu söyleyen Şimşek, "Çok haklı. Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanunu, diğer bütün alanlarda adım atıyoruz. Türkiye 2015 yılında yüzde 3,5-4 büyüme sağlayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Mali disipline devam etmemiz lazım. Cari açık daha da daralacak. Enflasyonu da kontrol altında tutmamız gerekiyor" dedi.

HİSARCIKLIOĞLU: ‘KARŞILIKSIZ ÇEKTE BÜYÜK ARTIŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, riski olmayan tek yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu ifade ederek, "Bu dünyada da öbür dünyada da kazanırsızınız. Çifte kazanç" dedi. Hisarcıklıoğlu, Nobel Kimya Ödülü Alan Aziz Sancar ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bir köy okulunda okuyarak bugünlere geldiğini hatırlattı. İç piyasada sıkıntı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ‘’Para dönmüyor. Nakit yok. Şu anda en büyük sıkıntımız bu. Türkiye’nin tamamında bu sıkıntı var. Son 1 yılda, karşılıksız çeklerde tutar bazında artış yüzde 80… Bundan dolayı bir talep var; tekrar çeke hapis gelsin. Ancak hapishane yapma da olmuyor. İş dünyası olarak da vadeli çeklerde barkotlu çeki kullanın’’ dedi.

ŞAHİN:BU COĞRAFYADA BÜTÜN HESAPLARI BOZACAĞIZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, artık kentlerin yarıştığını, kent yarışında iddialı olduklarını belirtirken, "94 yıl önce hesapları bozduk, biz bu coğrafyada bütün hesapları bozacağız. Eşim, Gaziantep deyince gözün bir başka parlıyor diyor. Kentler yarışında iddialıyız. Türkiye'nin motoruyuz. Hep birlikte başaracağız" dedi.

VALİ YERLİKAYA: SANAYİCİLERİN HER BİRİ YILDIZ

Vali Ali Yerlikaya'da sanayide nitelikli ara eleman konusuna değinerek, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Sanayinin yıldızlarını kutlayarak, "Sanayicilerin hepsi birer yıldız. Allah sayılarını artırsın, kazançlarını bereketli etsin" dedi. Meral KINACILAR