MERSİN Limanın özelleştirilmesi sanayicileri endişeye sevk etti. Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, acilen kriz masası oluşturulması gerektiğini aksi taktirde zararın büyük olacağını söyledi.Koçer, özelleştirilen Mersin Limanını 755 milyon dolara 36 yıllığına işletme hakkını devralan işletici PSA-Akfen Ortak Girişim Grubunun, özelleştirmeden hemen sonra limandaki faaliyetlerini hemen durdurduğunu, Gaziantep sanayicisine ham madde getiren 9 geminin limana yanaştırılmayarak, açıkta bekletildiğini belirtti.
SIKINTI ÇOK BÜYÜKŞu anda ne ihracata giden malları gönderebildiklerini ne de ithalattan gelen ham maddeleri limana indirebildiklerini ifade eden Koçer, "'Gelinen süreçte çok büyük sıkıntı yaşandığını söyleyebilirim. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Gaziantep sanayisinde fevkalade bir sıkıntı yaşanıyor. Konuyla ilgili gerekli girişimleri hemen başlattık. Olayın boyutları büyümeye başladı. Birikim çok fazla. Eğer bir kriz masası oluşturulmazsa önümüzdeki günlerde bunun sanayicimize vereceği zarar çok fazla olacak" dedi.
AÇIKTA BEKLETİLİYOR"Süratle konunun bütün taraflarını içine alan bir kriz masası oluşturulmalı" diyen Koçer, "Böylelikle birikimin biraz önüne geçilebilir. Bu işin boyutları büyürse Gaziantep sanayisinde üretimi etkileyecek boyutlara ulaşacak. Bir düşünün ihracata mal gitmiyor, ithalattan gelen ham madde, mal kente ulaşmıyor. Gemiler limana yaklaştırılmayarak açıkta bekletiliyor. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil" şeklinde konuştu.
TELEFONLAR SUSMUYORYaşananlar karşısında sanayicinin feryat ettiğini, telefonlarının susmadığını anlatan Koçer, "İnanın iki günden bu yana telefonlarım hiç susmuyor. Yaşananlar karşısında beni arayan sanayicilerimiz feryat ediyor, (Ne yapıyoruz) diye soruyorlar. Sanayici malını limandan çekemedi, ihracata malını gönderemedi, malını yükletemedi. Gümrükte fiyatlar iki katına çıktı. Yaşananlar karşısında ihracata sekte vuruldu. Mersin limanı çok önemli bir limanımız. Orta Anadolu'dan Konya'ya, Adana'dan Gaziantep'e, Kahramanmaraş'a kadar bir bölgeyi etkiliyor. Bizim Avrupa ile bağlantımızı sağlıyor. Bir an önce bu önemli sorunun giderilmesini bekliyor, acilen kriz masası oluşturulmasını, sorunun olumlu bir süreçte çözümlenmesini bekliyoruz" dedi.