Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, sıkıntılı olan emlak sektörünün sanayicilerin elini çekmesiyle öldüğünü söyledi. Sektörde 5-6 aydır ticaret olmadığını, büyük bir kriz yaşandığını söyleyen Çolak, "Sanayicilerin 5 lira sermaseyi varsa, 5'te bankadan kredi alarak araziye yatırdılar. Sektörde durgunluk başlayıp, sanayiciler ellerindeki arazileri satamayınca veya değerinin altında satınca sıkıntıya girdiler. Durgunluğun devam etmesi nedeniyle sanayicilerin yüzde 80'i sektörden çekildi. Sanayiciler yatırım yapmazsa emlak sektörü yürümez. Sektör şu anda, tepe taklak oldu, öldü" dedi.

SANAYİCİ BİLİNÇLİ YATIRIM YAPMADI

Sektörde pahalı fiyatlara yer satın alıp, sonra bunları ucuz fiyatlara elden çıkaran veya satamayan çok sayıda sanayici olduğunu dile getiren Toktaş, "Sürekli olarak işi gerçekten emlakçı olanlarla çalışılması tavsiyesinde bulunduk. Hatta Derneğimizde danışma hattı bile kurduk. Gaziantep'te 2 bin civarında emlakçı var. Halkımız kimin emlakçı olduğunu, kimin olmadığını bilmez. Çoğu emlakçısına güvendi. Bilinçsiz yatırım yaptı. 2 liralık yeri 10 liraya sattılar. Şimdi ellerinden çıkaramıyorlar. Bazı emlakcılar, Mersin, Kayseri'den bile yer toparladılar. Oralarda da sıkıntı var. Sanayici kar etmek için bu işi yaptı. Ama bilinçli yatırım yapmayınca aldıkları yerler ellerinde kaldı. Sanayicilerin elinde böyle yerler var, ancak satamıyor. Çoğu sanayici bankadan kredi alıp gayrimenkule yatırım yaptı ancak şimdi kredisini ödemekte zorlanıyor. Piyasadan sıcak para çekildi" diye konuştu.

1 YIL BEKLERİZ

Emlak sektörünün bu yıl içinde toparlanmasının zor alacağını, bir yıl kendine gelemeyeceğini öne süren Toktaş, "Böyle bir krizi daha önce de yaşamıştık. O zaman da 1 yıl beklemiştik. Ancak bir yılın ardından emlak fiyatları 4 katına yükselmişti. Bir yıl sonra yine aynısı olacak. Emlak fiyatları birden yükselecek. Emlakcı, sektör yine kazanacak. Gaziantep'e çok yakın yerlerin dışında emlak sektöründe düşüş yok. Fakat genelde yüzde 30, 40, düşen de oldu, yüzde 100 düşen yerde oldu. Vatandaşımız bilinçli yatırım yapsınlar" dedi. Meral KINACILAR