Kimsesiz engellilere 69 yıl önce aile sıcaklığını yaşatmak için kurulan Yaşam Evi, sanat atölyeleriyle engellilerin yaşama umutla sarılmasını sağlıyor.

Ailelere tarafından bakılamayan ya da kimsesiz engellilere 1947 yılından beri kucak açan, şimdi de Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak faaliyet gösteren Yaşam Evi'nin zihinsel engelli sakinleri, bakımlarının yapıldığı merkezde aynı zamanda ahşap süslemeden mozaiğe, takı yapımından koro faaliyetlerine kadar çeşitli etkinliklere de katılıyor. Günlük yaşamlarını sürdürdükleri Yaşam Evi'nin adeta sosyal tesis haline getirilmesiyle hayatları renklenen zihinsel engellilerin, kurulan atölyelerde hem ruhsal gelişimleri hem de el becerileri kazanmaları sağlanıyor.

HERŞEY YENİLENDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Daire Başkanı Yusuf Çelebi,1947 yılında Güçsüzler Yurdu adıyla kurulan birimin bugüne kadar bin 781 engelli kimsesizi barındırdığını kaydetti. Yurdun adının daha sonra Yaşam Evi olarak değiştirildiğini aktaran Çelebi, "Birimin adıyla birçok şey de değişti. Daha önce engellilerin yeme, içme ve barınma gibi ihtiyaçların karşılandığı kurumda, artık misafirlerin günlük hayata daha fazla katılan bireyler olmasını sağlamak için atölyeler düzenleniyor. Ayrıca kurum binası restore edilerek çok daha nezih bir yer haline geldi. Yeni yataklar, yeni mobilyalar alındı" dedi.

YOĞUN KATILIM VAR

Eğitmen Nurdan Telefoncu da kurslara yoğun bir katılım olduğunu belirterek, "Burada kalan insanlar bu atölyeler sayesinde sabah yataklarından büyük bir heyecanla kalkıyorlar. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Yaptıkları eserler sayesinde kendilerine olan öz güvenleri artıyor. Ziyaretçilere kendi yaptıkları eserleri büyük bir gururla gösteriyorlar. Bu atölyeler onları hayata daha mutlu ve umutlu tutunmalarını sağlıyor" diye konuştu. AA