Ak Parti Gaziantep Milletvekili, 3. Sıra Milletvekili adayı Şamil Tayyar, Gazetemize yine çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Gaziantep’te bugün sanayicilerin araziye yatırdığı paranın 10 milyar dolar olduğunu söyleyen Şamil Tayyar, “Sanayiciler rant beklentisiyle yatırdıkları bu paraları planladıkları süre içerisinde değerlendiremedikleri için sistemi çevirmekte zorlanıyorlar. Burada sanayicinin de kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Oturacak hesabını akıllıca yapacak. Eğer aç gözlülüğe dayalı bir sistem üzerinden yürümek istiyorlarsa ağır bedel öderler” dedi.

Ardı ardına organize sanayi bölgeleri açılan Gaziantep’te istihdam edilen insanların konut ve diğer taleplerinin önceden planlanmaması nedeniyle bugün bazı sorunlar yaşandığını dile getiren Tayyar, “Biz arka arkaya organize sanayi bölgeleri kuruyoruz. 6. sı Polateli kuruluyor 30 milyon metrekare. Sen bunu buraya kuracaksın burada 30 bin insan çalışacak. Peki Bu 30 bin insan nerede barınacak? Buna ilişkin bir konut politikanız yok. Peki bu 30 bin insanın sağlık, eğitim yurt ve diğer ihtiyaçlarını nasıl ve nereden karşılayacaksınız? Ve yeni organize bölgeleri açmak için kentin etrafındaki arazileri de kapatmışsınız. Konut için arazi üretemiyorsunuz, sağlık için arazi üretemiyorsunuz, okul için arazi üretemiyorsunuz” dedi.

İSLAHİYE VE NURDAĞI’NDA

OY PATLAMASI OLACAK

Seçim çalışmalarını değerlendiren Şamil Tayyar, Gaziantep’te İslahiye ve Nurdağı’nda oy patlaması olacağını belirterek, “En yüksek oy sıralamasında Gaziantep içerisinde Nurdağı 1. İslahiye 2. olur. Saha güzel, insanlar güzel, her şey güzel. Şu anda son 1 hafta 10 gün içinde kamuoyu yoklamalarına göre Ak Parti oylarında görece bir artış var” dedi.

AK PARTİ’NİN OYLARI NEDEN ARTIYOR?

Ak Parti’nin oylarındaki artışın nedenlerine değinen Şamil Tayyar, “Muhalefet partilerinin seçim kampanyalarını dayattığı o hayali vaadler, toplumda beklenen ilgiyi görmedi. Başlangıçta kısmi bir heyecan uyandırdı ama zaman içerisinde bunların gerçekçi olmadığı, gerçekleştirilmesi halinde Türkiye’nin bir 20 yıl 30 yıl geriye gidebileceği kanaati giderek güçlenmeye başladı. Ak Partisiz bir parlamento aritmatiğinde diğer siyasi partiler arasında bir koalisyona gidilme ihtimali aynı şekilde bir kabus senaryosu olarak toplum tarafından algılanmaktadır” dedi.

HDP İRTİFA KAYBEDİYOR

Ak partiyi iktidardan uzaklaştırma senaryosunun nirengi noktası olarak görülen HDP’nin de giderek irtifa kaybettiğini söyleyen Şamil Tayyar, “Özellikle Selahattin Demirtaş, başta olmak üzere HDP sözcülerinin bir yıkım ekibinin sözcüleri gibi konuşması, Türkiye’yi tehdit etmeye başlamaları, toplumun değerleriyle, hassasiyetleriyle çatışan bir söylemi kabul etmeleri, onlara olan ilgiyi azaltmıştır. Diyaneti kapatacaklarını, zorunlu din dersini kaldıracaklarını, cemevlerine ibadethane statüsü vereceklerini, Ermeni soykırım iddiasını tanıyacaklarını, eşcinsellere alabildiğince fazlaca özgürlük vereceklerini söylemeleri gibi ifadeler toplumun geniş kesimi tarafından tepkiyle karşılanmıştır. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede İslami hassasiyetlere gösterilmeyen ilginin eşcinsellere gösterillir olması bu tepki katsayısını artırmıştır. Eğer seçime kadar bu siyasi atmosfer devam ederse Ak parti yeni bir anayasayı değiştirecek çoğunluğa rahatlıkla ulaşabilir” diye konuştu.

CELAL DOĞAN MİLLETVEKİLİ SEÇİLEMEYEBİLİR

‘HDP’nin şu aşamada bu şekliyle bu rüzgarla barajı aşması çok kolay gözükmüyor’ diyen Şamil Tayyar, “İlave olarak Gaziantep ölçeğinde meseleye baktığımızda başlangıçta Celal Doğan’ın estirdiği rüzgarın da giderek söndüğünü ve HDP tabanında bir hayal kırıklığına dönüştüğünü görüyoruz. HDP ülke genelinde yüzde 10 barajını aşsa bile, Celal Doğan Gaziantep’ten milletvekili seçilemeyebilir.

HDP’nin 2011 seçimlerinde 44 bin, 2014 seçimlerinde 55 bin oyu var. Bu oyları korumuş olsalar bile yine milletvekili çıkaramıyor. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’a verilen 80 bin civarındaki oyu HDP’nin kemik oyu olarak görür ve hesaplarını buna göre yaparlarsa çok büyük hayal kırıklığı yaşayabilirler” dedi.

HDP BARAJI AŞAMAZSA AK PARTİ 10 ÇIKARIR

MHP’de Ümit Özdağ’ın Semih Yalçın’la mukayese edildiğinde kısmen parti tabanında bir heyecan oluşturduğunu, ancak bu heyecan dalgasının MHP’ye ikinci bir milletvekilini getirmeye yetmeyeceğini belirten Tayyar, “Eğer Gaziantep’te bizim bu tahminlerimizin aksine HDP’de büyük bir sıçrama, büyük bir patlama olur ancak HDP ülke genelinde yüzde 10 barajını aşamazsa o zaman Ak Parti Gaziantep’te 10 milletvekili çıkarır” dedi.

CHP ‘DE KALABİLİR, 1 VEKİL DE ÇIKARABİLİR

CHP’nin listesini de değerlendiren Tayyar, şeker gibi bir liste olduğunu belirterek, “CHP’nin listesi bizim açımızdan hakikaten uygun bir liste. Ama CHP ile HDP arasındaki oy geçişkenliğini frenleyebilecek isimlerden oluşuyor. Geçmişte CHP’ye oy veren özellikle Pazarcık menşeili Kürt, Alevi oylarının HDP’ye yöneldiği iddiası var. Ancak CHP’nin milletvekili aday listesi böyle bir ihtimalin önünde çok ciddi bir engel olarak duruyor. Onun için CHP çevre ilçeler değil ama, en azından merkezde Şehitkamil’de, Şahinbey’de HDP’ye kayma ihtimali olan tabanını bir miktar koruyabilir. Ayrıca cemaatin Gaziantep’te HDP’ye destek verdiğini biliyoruz. CHP’nin mevcut listesi cemaat oylarının da parçalanmasına yol açabilir. Cemaatin o marjinal oylarının yarısı HDP’ye yarısı CHP’ye gidebilir. 17 Aralık operasyonundan sonra cemaatle yollarını ayıran vatandaşların tercihi ağırlıklı olarak Ak Parti olacak. Cemaatten cüzi miktarda da MHP’ye bir yönelme olabilir. Eğer CHP, bu listesiyle seçim sürecini iyi yönetirse kendi tabanından HDP’ye geçişi frenleyebilecek bir potansiyele sahip. CHP’nin çıkaracağı milletvekili sayısı HDP’ye gidecek oyların seyrine bağlıdır. Eğer tabanını kontrol edemez ve HDP’ye oy akışı olursa CHP en fazla 2’de kalır, 1’e de düşebilir. Eğer HDP’ye geçişi engeller aksine oradan oy toplamaya çalışırsa 3’ü bulabilir” diye konuştu.

BAŞARI HİKAYESİNDE İSTİKRAR VE GÜVEN ÖNEMLİ

Kamuoyu yoklamalarında Ak Parti’nin oylarının 2011’in gerisindeyken, tekrar yükselişe geçtiğini söyleyen Şamil Tayyar şunları söyledi:”Bizim 49.9 oyumuz var. Onun gerisindeydi. 45-48 bandındaydı. Burada yukarıya doğru bir ivme var. Bunun birçok sebebi var. Bunlardan birisi koalisyon tehlikesi. Ak Parti’nin başarı hikayesinin gerisinde yatan iki temel sebep var. Birisi istikrar, diğeri güven. İstikrar kaybolduğu zaman doğabilecek kaosta nasıl bir sonuç çıkacağını hiç kimse kestiremiyor. Zaman zaman vatandaşlar duygusal reaksiyonlar gösterebilir. Ben oyumu vermeyeceğim diyebilir ama sandık psikolojisi farklıdır. Sandık ufukta gözüktüğü andan itibaren artık akli düşünmeye başlarlar. Yani ben Ak Parti’ye oy vermediğimde başıma neler gelebilir, sorusunu kendine yönelttiğinde bulacağı cevap onu Ak partiye yönlendirir.”

MHP, CHP, HDP’NİN BİRARAYA GELMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Ak Parti dışında bu meclis aritmetiğinde sağlıklı bir hükümet senaryosunun çıkmayacağını anlatan Tayyar, “Diyelimki Ak parti olmadı, 276’nın altına düştü. Kalan siyasi partiler MHP, CHP, HDP. Bunun üçünün biraraya gelip koalisyon kurması asla mümkün değil. Nitekim Bayın Bahçeli de bu koalisyon senaryosuna çok sert bir tepki gösterdi. Ayrıca çözüm süreci gibi Cumhuriyetin en önemli projelerinden birisi de tamamen rafa kalkar. Yani Ak partisiz çözüm sürecini sonuca ulaştırmak asla mümkün değildir. Şimdi Kürtler meseleye bu perspektiften baktığında Ak partiye yöneliyor. Toplumun önemli kesimi, ülkenin geleceği açısından baktığında yine Ak partiye bir yönelişi hızlandırıyor. O nedenle CHP genel başkanının tartışma gündemine getirdiği koalisyon senaryosu bumerang gibi onları vurmaya başladı. Onun için istikrara ve güvene duyulan ilgi Ak parti yelkenini yeniden şişirmeye başladı. Eğer biz bu süreci iyi değerlendirebilirsek, yeni bir anayasayı yapacak çoğunluğa da biz çok rahat ulaşabiliriz” dedi.

MAKUL ÇOĞUNLUK AK PARTİ’Yİ ANLIYOR

Gaziantep’in ilçelerinde Ak Parti’nin oylarında 30 Mart’a göre ciddi bir artış olduğunu, merkezdeyse imarsız kesimde kaçak yapılar nedeniyle yaşanan elektrik, su, doğalğaz , altyapı sağlık ve eğitim gibi problemlerin seçim sürecinde Ak Parti aleyhine kullanılmak istendiğini gördüklerini kaydeden Tayyar şöyle konuştu:”Yüzde 70’i gecekondu olan bir şehirde bu spekülasyonun iyi yönetilmesi gerekir. Şu ana kadar Ak Parti’nin bu konudaki tutumu çok açık ve nettir. Merkezdeki o imarsız ve dar gelirli yurttaşlarımızın yoğun oturduğu bölgelerde çalışırken kendilerini kandırmak isteyenlerin oyunlarını anlatıp Ak partinin bu konudaki çabalarını ortaya koyduğumuzda bu güven ortamının giderek arttığını görüyoruz. Çıksorut, Perilikaya, Göllüce’de dolaştım gezdim. Bize yöneltilen taleplerin önemli kısmı çarpık yapılaşmadan kaynaklanıyor. Maalesef bazı vatandaşlarımız da seçimi fırsat bilip kaçak inşaat yapıyor ve bu kaçak inşaatlarına ruhsat istiyorlar. Dolayısıyla gayri hukuki işlem yapanların seslerine bakarak bir siyasi analiz yaparsanız bu doğru olmaz. Ama makul çoğunluğun Ak partiyi iyi anladığını düşünüyorum.”

SURİYELİ SORUNUNU KISA VADEDE ÇÖZMEK MÜMKÜN DEĞİL

İlimizde Suriyeli sayısının 350 bin civarında olduğunu, bunun koca bir şehir anlamına geldiğini dile getiren Tayyar, bu konuda bazı problemler yaşandığını belirterek şunları dile getirdi:”Savaştan kaçmış farklı kültürden gelen insanların bir şehre gelip kısa sürede adapte olmaları zor. birtakım problemler sorunlar yaşanabilir. Bu göçün getirdiği bize de yansıyan bazı problemler var. İstihdamda, ev kiralarında, bu bizim karşımıza bir sorun olarak çıkıyor. Şimdi bu sorunları kısa vadede çözmek mümkün değil, ama sorunun oluşturucusu ve yaratıcısıda Ak parti iktidarı değil. Sizin etrafınızda bir yangın oluşmuş ve sınır kapınıza dayanan insanlar. Türkiye bir pozisyon alacaktı ya bu insanları ölüme sürükleyecekti ya kapılarını açıp sahiplenecekti. Bunun zorluklarını bilmekle birlikte çok insani bir duruş sergilediğini ve bunu da toplumun ekseriyetinin iyi anladığını düşünüyoruz.”

200 BİN NÜFUSLU YENİ BİR ŞEHİR KURULACAK

Gaziantep’in üç bölgesinde büyük konut projeleri ve kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmeye çalışıldığını, bununla alakalı bakanlar kurulundan da bazı kararlar çıkarıldığını ifade eden Tayyar, “Organizenin arkasında yaklaşık 200 bin nüfuslu büyük bir yeni şehir kurulacak. Bu projelerle şehrin yaşadığı bu sorunların asgari düzeye indirilmesini düşünüyoruz” dedi.

SANAYİCİLERİN ARAZİYE YATIRDIĞI PARA 10 MİLYAR DOLAR

Gaziantep’te esnafın ve iş dünyasının bazı sıkıntılar yaşadığı yönündeki sorumuza ise Tayyar şöyle cevap verdi:”İş dünyasında bazı sıkıntılar olmakla birlikte bunun seçime doğru bir spekülasyon konusu olduğunu açıkçası düşünüyorum. Burada problemin bir başka ayağı ise Gaziantep’teki sanayileşmenin yanlış bir temel üzerinde yükseltilmek istenmesidir. Bir taraftan yatırım yapanların, diğer taraftan öz sermayelerini araziye aktarmaları ve arazi rantı üzerinden kendilerine yeni gelir kapıları açmak istemeleri ortada büyük bir ekonomik kriz olmadığı halde, kendilerinin bir problem yaşamasına yol açıyor. Bugün sanayicilerin araziye yatırdığı para 10 milyar dolar. Ve rant beklentisiyle yatırdıkları bu paraları planladıkları süre içerisinde değerlendiremedikleri için ve öz sermayelerini de araziye para yatırarak büyük ölçüde harcadıkları için sistemi çevirmekte biraz zorlanıyorlar. Burada sanayicininde kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Oturacak hesabını akıllıca yapacak. Eğer aç gözlülüğe dayalı bir sistem üzerinden yürümek istiyorlarsa, ağır bedel öderler. Ama evrensel iktisadi kriterlere göre yollarına devam etmek istiyorlarsa ve bu konuda bir engelle karşılaşıyorlarsa bunu çözmek sonuna kadar bizim görevimizdir. Toplumun her kesiminin olduğu gibi sermaye kesiminin de yatırım yapacağı alanların dikenlerden kurtarılması bizim görevimizdir.”

ŞEHRİN ÇEVRESİNDE GETTOLAR VAR

Tayyar, ardı ardına organize sanayi bölgeleri açılan Gaziantep’te istihdam edilen insanların konut ve diğer taleplerinin önceden planlanmaması nedeniyle bugün bazı sorunlar yaşandığını dile getirdi. Tayyar, “Biz arka arkaya organize sanayi bölgeleri kuruyoruz. 6’ncısı Polateli’ne kuruluyor, 30 milyon metrekare. Burada 30 bin insan çalışacak. Peki bu 30 bin insan nerede barınacak? Buna ilişkin bir konut politikanız yok. Peki bu 30 bin insanın sağlık, eğitim yurt ve diğer ihtiyaçlarını nasıl ve nereden karşılayacaksınız. Burada bir senkronize bir çalışma yok bir problem. Eskiden beri bu hep ihmal edilmiş. Ne oluyor o zaman şehrin dışında gettolar oluşuyor. Bir taraftan gelişen ve büyüyen bir şehir var. Diğer taraftan bu büyüyen şehrin oluşturduğu yeni talepleri karşılayamadığınız için şehrin çevresinde oluşan gettolar var. Bu sanayide çalışan işçiler bu düşük ücretle nerede yaşayacaklar? Sizin ona ilişkin ürettiğiniz yeni politikalar yok. Sanayicide bunu böyle düşünmüyor. Halbuki keşke Polateli’nde 30 milyon metrekare bir büyük projeyi tasarlarken, o büyük projeyle oluşacak diğer talepleri de planlasalar. Diğer talepler planlanmıyor. Arka arkaya 4 tane organize var, peki 4 tane organize sanayi bölesinde istihdam ettiğiniz insanları nerede barındıracaksınız? Buna ilişkin hangi projeniz var? Ve yeni organize bölgeleri açmak için kentin etrafındaki arazileri de kapatmışsınız. Konut için arazi üretemiyorsunuz, sağlık için arazi üretemiyorsunuz, okul için arazi üretemiyorsunuz ondan sonra da toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayacak politikalar geliştiremiyorsunuz. Bunu da Belediye ve devletten istiyorlar. İsteyin ama problem büyüdüğü zaman bunu sizde planlayabilirsiniz” diye konuştu.

YENİ BİR DÜZTEPE, YENİ BİR VATAN MAHALLESİ ÜRETİRSİNİZ

Şamil Tayyar, kentin bütün bileşenlerinin bir bütün içinde hareket etmesi gerektiğini, yeni organize sanayi bölgesi tasarlarken yeni beklentilere ilişkin başka tasarımların da olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:”Şu anda bizim en büyük problemlerimizden biride bu. Yarın arka arkaya 10 organize sanayi bölgesi açalım ama siz diğer beklentileri planlayamazsanız en az 10 katı büyüklükte yeni bir Düztepe yeni bir Vatan mahallesi üretirsiniz. Gaziantep’te geçmişin biriktirdiği problemler bugüne kadar gelmiş. 30-40 yılın ürettiği biriktirdiği bütün problemleri belediyelerin 3-5 yılda çözmesi mümkün değil. Ama siyaset mazeret üretme yeri değil bunu öngörerek yeni planlamalar yapması lazım. Mehmet Şimşek beyin Gaziantep’ten milletvekili adayı olması o açıdan avantajlı. Burada siyaset kurumunun iş dünyası, siyaset, sivil toplum kuruluşlarının, medyanın, her birimin, kuruluşun şahsın temsilcinin elini taşın altına koyması lazım, burada bir topyekün kalkınmaya birlikte hareket etmeye ihtiyaç var, sadece siyaset mekanizmasının çözeceği bir konu değil. Gaziantep bana göre bu manada Türkiye’nin en fazla birikmiş sorunu olan bir şehir. Eğer biz önümüzdeki süreci iyi yönetemezsek Gaziantep Adana gibi olur. Onun içiinde bizim önümüzdeki bu 4 yılı iyi yönetmemiz gerekir.”

UZER, SÖZÜNÜN ERİ BİRİDİR

Ak Parti Gaziantep eski il Başkanı Ahmet Uzer’in milletvekili listesine girmeyince partiye kırılıp kırılmadığını sorduğumuz Tayyar, “Sayın Uzer’in aktif görevi olmadığı için kapı kapı dolaşan ekibin içerisinde olmaması kırgınlık olarak değerlendirilmemeli. Elbette hepimiz insanız. Sonuçta bir şeyi hedefliyorsunuz, olmadığı zaman insani olarak incinme, kırılma olabilir ama bir partiye küskünlük söz konusu değildir. Sayın Uzer, sözünün eri bir siyasetçidir” dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARI YOĞUN PERFORMANS GÖSTERİYOR

Belediye başkanlarının çok yoğun şekilde çalıştıklarını, seçim döneminde yoğun bir performans gösterdiklerini söyleyen Tayyar, “Gaziantep’te Ak partiyi ayakta tutan en önemli faktörlerden biride belediyelerimizin başarılarıdır. Şehitkamil, Şahinbey ve Büyükşehir Belediyemiz bu başarıda aslan payına sahiptir. Sayın bakan başkanımız. toplumla içiçe olan bir siyasetçidir. Seçim çalışmalarında yoğun performans harcıyor” dedi.

Meral KINACILAR