Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin, Gaziantep'te Suriye Geçici Hükümeti binasının hedef alınacağı yönünde istihbarat aldıklarını belirterek vatandaşlarını uyarmasını değerlendirdi. Şamil Tayyar, "Eğer Amerikan büyükelçiliği bu açıklamayı yaptıysa muhtemeldirki, Adana konsolosunun hazırladığı saçma bir rapor üzerinedir. Amerikanın Adana Konsolosu John L. Espinoza sürekli olarak Gaziantep'te cirit atıyor. Onun faaliyetlerinin bence askıya alınması ve Gaziantep'e sokulmaması gerektiğini düşünüyorum. Provokatif istihbarat kaynağı Adana konsolusudur. Bu konsolos mikserlik yapmaktadır. Mikser konsolos" dedi.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek gündemle ilgili fikir alışverişinde bulundu, sorularımızı yanıtladı. Şamil Tayyar, Gazetemize yine gündem yaratacak açıklamalarda bulundu.

YATIRIMCILARI ETKİLİYORLAR

Şamil Tayyar, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin, Gaziantep'te Suriye Geçici Hükümeti binasının hedef alınacağı yönünde istihbarat aldıklarını belirterek vatandaşlarını uyarmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Daha önce Almanya'da özel bir TV kanalının IŞİD'ın merkezinin karargahının Gaziantep'te olduğuna dair bir haber yayınladığını hatırlatan Şamil Tayyar, "Daha sonra 'Gaziantep'ten Suriye tarafına çok fazla IŞİD militanı gönderildi' şeklinde birtakım haberler yapıldı. Sonra Irak'ta Amerikan elçiliği bir açıklama yaptı. 'Gaziantep'te Suriyeli muhaliflerin binasına saldırı olabilir' şeklinde. Yine kamuoyuna yansımayan ama, bizim bildiğimiz Almanya'nın Türkiye'ye giden kendi yurttaşlarına doğudaki bazı şehirler gibi Gaziantep'e de gitmemesi yönünde benzer bir uyarısı var. Bunun bazı yabancı yatırımcılar üzerinde de olumsuz etkisi olduğunu gözlemledik. Gaziantep'te yatırım yapmak isteyen bazı işadamlarının planlarını ileri bir tarihe ertelediği şeklinde bilgiler de gelmeye başladı. Bunlar tamamen bir algı operasyonu. Türkiye'nin dış politikasına istikamet vermeye çalışıyorlar" diye konuştu.

OYNADIKLARI OYUNLAR TUTMADIKÇA ÇILGINLAŞIYORLAR

Güvenliğin Türkiye'nin her yerinde önemli olduğunu, Gaziantep'te de tedbir almazsanız sıkıntılı şeyler yaşanabileceğini dile getiren Şamil Tayyar şunları söyledi:"Diyarbakır'da da, İstanbul'da da, Ankara'da da Gaziantep özelinde bir durum değil. Ayrıca Gaziantep'in bölgedeki etkinliği sebebiyle de bu kenti hedefe koyduklarını düşünüyorum. Çünkü hızla büyüyen bir şehir, yaklaşık 7 Milyar dolarlık bir ihracatı var ve bu ihracatın yaklaşık yüzde 40'ı Kuzey Irak'a yapılıyor. Ayrıca Suriye ile de sınır ticareti kapsamında yapılan ticari faaliyetler var. Şimdi Türkiye'nin dış politikasına istikamet vermeye çalışanlar, aynı zamanda Türkiye ile yakın bir partner olan Kuzey Irak'a da bir balans ayarı çekiyor. Onun için Gaziantep'i burada kullanmaya çalışıyorlar. Ben açıkçası ilk defa bir ülkenin bu kadar açık bir şekilde bir şehri hedef alarak açıklama yaptıklarını gördüm. Demek ki Türkiye üzerindeki kurdukları oynadıkları oyunlar tutmadıkça daha da çılgınlaşabiliyorlar."

ADANA KONSOLOSU GAZİANTEP'TE CİRİT ATIYOR

'Burada bizim devletin de alması gereken bazı tedbirler var' diyen Şamil Tayyar, bunlardan birinin ve en önemlisinin Amerika'nın Adana Konsolosu John L. Espinoza ile ilgili olduğunu söyledi. Tayyar, "Amerikanın Adana Konsolosu John L. Espinoza sürekli olarak Gaziantep'te cirit atıyor. Onun faaliyetlerinin bence askıya alınması ve Gaziantep'e sokulmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani bu konuda da ben istihbarat birimlerinin yeterli bir denetim yapmadığı kanaatindeyim. Eğer Amerikan büyükelçiliği bu açıklamayı yaptıysa muhtemeldirki, Adana konsolosunun hazırladığı saçma bir rapor üzerinedir. Bu konsolos, Gaziantep'teki seçilmiş yöneticilere giderek 'Gaziantep'te çalışmaya korkmuyor musunuz?' diyerek, aba altından sopa gösterdiğini biliyoruz. Onun için Türkiye'nin, Adana konsolosu ile alakalı mutlaka bir tedbir alması gerekir. Ve bu tür provokatif densizlikler karşısında da daha sert tavır koymak gerekir. Provokatif istihbarat kaynağı Adana konsolusudur. Bu konsolos mikserlik yapmaktadır. Mikser konsolos" dedi.

MAKSAT BİNAYI KORUMAK DEĞİL

'Gaziantep'te Suriye Geçici Hükümeti binasıyla ilgili bir kaygı varsa, bu öyle ulu orta kamuoyuna açıklanmaz' diyen Şamil Tayyar, "Bunu devletin ilgili birimleri var, oralarla paylaşırsınız, devlet tedbir alır. İyi niyetli hareket bunu gerektirir. Ama siz bunu kamuoyuyla paylaşıyorsanız, sıkıntı orada. Maksat, Gaziantep'in ya da o cadde üzerindeki muhalif Suriyelilere, Özgür Suriye ordusuna ait binayı korumak değil. Burada bir algı operasyonu var. İyi niyetli bir çaba olsaydı, ellerindeki istihbaratı yetkililerle paylaşmaları gerekirdi, ama bunu yapmayı tercih etmediler. Demek ki burada başka bir niyet var. Yani bu muhtemel bir operasyonu önlemekten ziyade, tamamen bir stratejik adımdır. Türkiye üzerinde maalesef çalışıyorlar, bunun bizim Gaziantep üzerinden yürütmeleri de bizim için üzüntü verici. Ama eğer tezgah büyükse devlete düşen de bu tezgahı bozmaktır" dedi.

HAVAALİMANI PİSTİ İÇİN SORUŞTURMA AÇILMALI

Gaziantep Havalimanı'nda sis yüzünden çok sayıda uçak seferinin iptal edildiğini, özellikle iş aleminin büyük mağduriyet yaşadığını belirttiğimiz Şamil Tayyar, milletvekilleri olarak konunun üzerinde önemli durduklarını söyledi. Şamil Tayyar, havalimanındaki sıkıntıyla ilgili şunları söyledi:" Daha önce yapılan ana pistin bakıma alınması ve bu esnada da öngörülmeyen bazı durumların ortaya çıkmasıyla ilgili. Yapılan incelemelerden anlıyoruzki, o ana pisti yapan firma taahhüdünü yerine getirmemiş gözüküyor. Onun için de bakım işlemi, pistin yeniden yapımına ilişkin işlem uzadı. Normalda Ekim ayında bunun bitmiş olması gerekiyordu. Kalan kısmın tamamlanması için bildiğim kadarıyla ihaleye çıkıldı ancak, ihalede yapıldı fakat hangi firmanın kazandığına henüz daha karar verilemedi. Bugün yarın sonuçlanacak diye bekliyoruz. Sayın Ulaştırma bakanımızla da bu konuyu ayrıntılı olarak konuştuk. Bu işlemler hızla yürütülmeli, ama yürütülürken o pistin yapımıyla alakalı, o eski işlemden dolayı da soruşturma açılması gerektiğini düşünüyorum. İlgilisi, sorumlusu kimse o da yargı önünde hesap vermeli. Bununla ilgili sorumluların hesap vermesi gerekir, soruşturma açılması gerekir."

PİST ÇALIŞMALARI KISA SÜREDE SONUÇLANDIRILMALI

Gaziantep'teki ILS cihazının İstanbul Atatürk havalimanındaki ILS cihazı ile birebir aynı olduğunun da altını çizen Şamil Tayyar, "Ankara'daki biraz daha gelişmiş olanı. Ancak yedek pistin, şu anda kullandığımız yedek pistin kısa olması sebebiyle yaşanan problemler var. Ama sonuçta daha önce de o ana pist devredeykende, sis nedeniyle bu tür ertelemeler olabiliyordu. Biz Devlet Hava Meydanlarından verileri aldık, o verilere göre Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş'ta aynı zaman diliminde çok fazla sefer iptali var. Demekki mesele sadece cihazdan kaynaklanmıyor, doğa şartlarından kaynaklanıyor. Ama bu riski asgariye indirmek için tabi bu pist çalışmalarını kısa sürede sonuçlandırılması gerekiyor" dedi.

POLİS MÜFETTİŞLERİ YEMEK YEDİ GİTTİ

Gaziantep'te çok sayıda iş adamının fişlendiği iddialarıyla ilgili de konuşan Tayyar şunları dile getirdi:"Şimdi bu paralel yapı ile mücadele kapsamında çok sayıda ilde idari ve adli soruşturmalar sürdürülüyor. Gaziantep'te bunların içerisinde. 55 ayrı dosyada çok sayıda ismin, hukuk kılıfına uydurularak, hukuk dışı yolla dinlendiği tespit edilmiş. Şimdi bu müfettiş raporları muhtemelen yakın bir zamanda savcılığa intikal etti. Savcılıkta yaptığı incelemeler sonucunda bunu davaya dönüştürebilir. Bu esnada da bildiğim kadarıyla dinlendiği tespit edilen isimlere başvuru yapılarak, onların ifadeleri alınmaya başlandı. Çok sayıda isim var. Bunların bir kısmını zaten kamuoyu biliyor. Bunların içerisinde bürokrat, gazeteci, siyasetçi, iş adamı var, toplumun değişik kesimlerinden isimler var. Biz bunu çok önce gündeme getirdiğimiz zaman İdris Naim Şahin İçişleri Bakanıyken, iki polis müfettişi görevlendirmişti, onlar geldiler iki üç gün burada yemek yedi, gittiler, birşey bulamadılar. Şimdi aynı iddialarla ilgili yürütülen soruşturmalarda çok vahim bir takım durumlara ulaştılar. Bu da bizim haklılığımızı ortaya koyuyor. Önümüzdeki günlerde bu yargıya intikal ettiği zaman dosya içeriğinden bazı şeyleri daha net görme imkanı olur."

GAZİANTEP'İN İÇİNDE OLMADIĞI BİR OPERASYON EKSİK KALIR

Gaziantep'te paralel yapıyla ilgili bir operasyon beklediğini dile getiren Tayyar, "Bu ilk aşamada emniyet ayağıyla alakalı bir operasyon bekliyorum. Şu anda Gaziantep dışında yürütülen soruşturmalarda da çok fazla finans ayağına dokunulmadı. Sadece Gaziantep'le sınırlı kalmamak üzere, Türkiye'nin her yerinde parelel yapıyla yürütülen mücadelenin emniyetle sınırlı kalmaması, yargıyı ve finansman ayağını da içine alacak şekilde geniştilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer böyle olursa paralel yapı asıl darbeyi orada yer. Yani bunların beslendikleri o ana, ekonomik kaynakları yok etmeden, bunları durdurmak, bunları sistemin dışına itebilmek asla mümkün olmaz.

Emniyet paralel yapının operasyon timi. Onun için de operasyon gücünü yok etmek için ağırlıklı olarak emniyet üzerinden yürüyor, ama onların bu operasyon gücü bertaraf edildikten sonra muhtemeldirki, diğer kesimlere doğru gidecek. HSYK'nın yapısı değiştiği için artık daha özgür karar alma imkanı doğacak gibi geliyor bana. Birkaç savcının meslekten ihracı söz konusu olabilir önümüzdeki günlerde. Kademe kademe operasyonlar geliştirilecek. Gaziantep'in içinde olmadığı bir operasyon eksik kalır" dedi.

SÜRECİ AHMET UZER TAYİN EDECEK

Ak Parti'nin Gaziantep'te ilçe kongrelerini tamamladığını, 28 Aralık'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katılımıyla il kongresinin yapılacağını söyleyen Tayyar, il başkanının kim olacağı ile ilgili sorumuz üzerine, "İl kongresinde ne olacağını şu anda bilemiyorum. İl Başkanımız Sayın Ahmet Uzer'in durumu süreci tayin edecek. İl başkanlığına devam edecek mi etmeyecek mi, milletvekili adayı mı olacak bu sorulara verilecek cevaplar netleştikten sonra biraz daha farklı şeyler söylemek mümkün. Bu arada il kongresinin ardından kadın ve gençlik kollarında da bazı değişimler olabilir" dedi.

MİLLETVEKİLİ SAYIMIZ 10 OLABİLİR

Önümüzdeki genel seçimlerde Gaziantep'te milletvekili aday adaylığına 100 civarında başvurunun olacağını, Ak Parti'nin Gaziantep'te 9 Milletvekili çıkarma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:"9 milletvekilimiz vardı, biri büyükşehir belediye başkanı oldu, 3 dönem sınırlaması nedeniyle ikisinin süresi doluyor. 6 milletvekilimiz mevcut. Bütün milletvekillerimizin yeniden aday olması durumunda parlamentoda olmasını arzu eden birisiyim. Tabiki takdir genel merkez yönetiminindir. Eğer aynı tablo devam ederse, bizim 9 çıkarma ihtimalimiz yine yüksek. Milletvekili sayısı artarsa 13'e çıkarsa bu sayının 10 olma ihtimali de var. Dolayısıyla bize yoğun bir talep olacağını düşünüyorum. 100 civarında başvuru olur diye tahmin ediyorum. Teşkilatlardan, Gaziantep iş dünyasından, üniversite hocalarından talep olabilir 100'ü de geçebilir. Seçilecek sırada 2 kadın olur diye düşünüyorum biri bu sefer muhtemelen başörtülü olabilir. Geçmiş dönemde başörtülü aday gösterilmediği için, parti mutfağında çalışan yıllardır partiye emek veren bazı hanımların milletvekili yolu kapalıydı ama şimdi şükürler olsun o engel kaldırıldı, kişisel kanaatim genel merkez bilemiyorum birinin başörtülü bir hanım olması bana açıkçası yüksek geliyor."

HER FANİ GİBİ REKTÖR DE ADAY OLABİLİR

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun'un aday olup olmayacağı ile ilgili sorumuz üzerine Milletvekili Şamil Tayyar, "Rektör Hocamız bizim sevdiğimiz saydığımız bir hocamız. Eğer siyaset yapmak isterse biz bundan büyük memnuniyet duyarız. Kişisel kanaatim aday olacak gibi gözüküyor. Ama açıklamalarında öyle tereddütlü ifadeler var, belkide isminin yıpranmasını fazla istemiyor, bence adaylık niyeti varsa bunu açık yüreklilikle ifade etmesinde bence hiç bir sakınca yok. Her fani gibi rektör de aday olmak isterse temayül yoklamasına katılacak, genel merkezde mülakata alınacak, kamuoyu yoklaması yapılacak, bütün bunların sonucunda genel merkezimiz uygun bulursa listeye ismini yazar" dedi.

KİMSEYE ÖZEL TEKLİFLER GÖTÜRÜLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM

Milletvekilliği için Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan'ın da isminin geçtiğini söylediğimiz Tayyar, "Yani kim aday olur kim aday olmaz onu bilemiyorum ama, Ak Parti'nin kriterleri belli. Bu kriterlere uygun herkes aday adayı olabilir. Ak Parti'de her aday adayının tabi tutulduğu kurallarda belli, bunlara herkes tabi olur hiç kimse için özel bir kural uygulanmaz. Hiç kimseye özel teklifler götürüleceğini zannetmiyorum, kim aday olmak isterse adaylık başvurusu yapar ve genel merkezde bu başvuruyu değerlendirir" dedi.

GAZİANTEP'İN MERKEZİNDEYİM

Yeniden aday olur ve genel merkez bunu uygun bulursa, merkez odaklı bir siyaset planlaması yapacağını ifade eden Şamil Tayyar, "Bizim sabit ayağımız Demokrasi meydanında hareketli ayağımız bütün ilçeleri dolaşacak şekilde olacak. Yeni dönemde artık Gaziantep'in merkezindeyim, herkes hesabını planını ona göre yapsın. Sonuçta dar bir kasaba siyaseti yapan birisi değilim. Türkiye'deki politika üretimine kendi ölçeğinde katkı sunmaya çalışan birisiyim. İslahiye'ye özel bir önem verdiğim için çoğu kişi bizi sanki İslahiye milletvekili gibi anmaya başladı, halbuki bizim Gaziantep merkezinde de yürüttüğümüz çok önemli çalışmalar var. Bunlar görmezlikten gelindi ve bizim Gaziantep'teki varlığımızdan rahatsız olan kimi çevreler, bizi küçük bir kasaba siyasetinin içerisine hapsetmeye çalıştılar. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Gaziantep'in her köşesinde siyaset yapabilecek bir zeminimiz var. Bu zemini kullanabiliriz ve her yere hizmet götürebilir, katkı sunabiliriz" diye konuştu.

İSLAHİYE VE NURDAĞI'NIN PROBLEMLERİNİN YÜZDE 90'I ÇÖZÜLDÜ

İslahiye ve Nurdağı'nın merkeze uzak, yıllarca ihmal edilmiş iki bölge olduğunu, ancak oradaki temel problemlerin yüzde 90'ını çözdüklerini söyleyen Milletvekili Tayyar, "Kalan işler de yoluna girdi. Dolayısıyla oradan küçük dokunuşlarla devam edecek işlerimiz var. O nedenle merkezde kendimize çok daha fazla zaman ayırabiliriz. Birde nüfusun çok önemli bir kesimi merkezde yaşıyor. 1.5 milyon insan. Böylece daha geniş bir kitleye hizmet etme fırsatı buluruz" dedi.

TRAFİKTE CİDİ PROBLEMLER VAR

Gaziantep'in trafik sorunuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Şamil Tayyar, trafikte çok ciddi bir problemler olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:"Bunun çözümü konusunda büyükşehir belediyesi bazı adımlar attı, akıllı kavşak uygulaması gibi, ama bunların başka projelerle desteklenmesi lazım. Şehir merkezinin aşırı bir ringe dönüşmesi lazım, alt üst geçitler vs. Bununla beraber yeni koridorların açılması Ve çok ciddi kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Şehri başka alanlara yaymak ve çok merkezli hale getrimek lazım. Amerika'yı yeniden keşfemeye gerek yok Ankara, Konya gibi bir çok büyükşehir bu tür problemleri çözdüler. İstanbul bile çözme aşamasına geldi onun için Gaziantep'te de bu konuda atılacak çok adım var. Fatma hanım göreve geldikten bu yana henüz 7-8 ay geçti, üzerinde çalıştığı çok önemli projeler var. Ve bu projelerin hazırlanması, ihaleye çıkılması, bunlar tabi zaman alıyor, birde bunlara kaynak üretilmesi gerekiyordu, hem kaynak probleminin çözülmesi, hem projelerle ilgili prosedürlerin tamamlanması bir miktar zaman aldı. Zannediyorum bu baharla birlikte Gaziantep'te çok önemli projelerin devreye sokulacağına inanıyorum."

EN BÜYÜK MUHALEFETİMİZ ENERJİSA

Gaziantep'te sık sık elektrik kesintileri yaşandığını hatırlatarak bu sorunun nasıl çözümleneceğini sorduğumuz Şamil Tayyar, "Gaziantep'te size en büyük muhalefet neresi? deseniz inanın CHP ve MHP demem, TEDAŞ derim. Yeni adıyla EnerjiSA. Şu anda bizim en büyük muhalefetimiz, özelleştirilen elektrik kurumu. Gaziantep'te çok ciddi bir yatırıma ihtiyacımız var. Yani bununla ilgili sıkıntıları milletvekili arkadaşlarımızla birlikte Enerji bakanımızla da paylaştık. Yani çözmek istiyoruz, fakat özelleştirmeden kaynaklanan başka problemler var, fakat onun üzerindeyiz, elektrik sorunu çözmemiz gereken ilk üç problemden birisidir" dedi.

GAZİANTEP'E BİR İL DAHA EKLENDİ

Kentte elektrik kesintilerinin yanısıra son günlerde suların da kesilmeye başlandığını belirterek, bu konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Tayyar, "Gaziantep'te son 40 yılın en kurak dönemi yaşandı. Bu kuraklık nedeniyle yeraltı suları da kurudu. Şebeke suyu dışında kuyu suyuyla da bahçesini sulayan, ihtiyaçlarını gideren kesimler vardı, yeraltı suları da çekildi. Bu sene büyük bir talihsizlik yaşandı. Diğer taraftan altyapı yetersiliği nedeniylede kayıp kaçak oranı yüksek. Şimdi bunların hepsinin tesbiti yapıldı. Maraş'tan yeni bir su kaynağının devreye sokulması için GASKİ üzerinden yürütülen çok önemli bir proje var. Onun kısa sürede devreye girmesi çok mümkün gözükmüyor fakat, biz süreyi kısaltmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili GASKİ özel bir proje hazırladı. Kademeli olarak devreye sokulması konusunda çalışmalar sürüyor. Onu devreye sokarsak birkaç yıl içinde Gaziantep'in su problemi kalmaz. Gaziantep hızla büyüyor, öngörülemeyen bir nüfus artışı oldu. Yani bugün 300-350 binin üzerinde Suriyeli var. Kaç ilden büyük bir nüfus, yeni bir il eklendi. Bunlar elektrik, su talebini artırdı. Onun için kuraklık, doğudan ve Güneydoğudan gelen göç, Suriyeliler Gaziantep'in suya olan talebini daha da artırdı. Şimdi bunu çözmeye çalışıyoruz, inşallah Düzbağ projesi devreye girerse Gaziantep su meselesini kökten çözmüş olur" dedi.

KEMAL BEYDEN VE BAHÇELİ'DEN ZİYADESİYLE MEMNUNUZ

Ak parti 12 yılda devrim niteliğinde çok önemli reformlara imza attığını söyleyen Şamil Tayyar, "Vesayet rejisiminin oluşturduğu bütün prangaları toplumun ayağından çözdü attı. Kürt meselesi aleviler gibi Türkiye'nin kronik meselelerine el attı. Artık problemlerini büyük ölçüde çözdü toplumla kucaklaştı. Sosyal devlet ilkesini ilk defa bu kadar etkin kullanan bir parti. fakir garip gurabaya el attı. bu bize bir başarı getirdi bu başarıyı halk her seferinde ödüllendirdi. Muhalefet ise bizimle bir başarı rekabetine girmek yerine bir karalama kampanyasını tercih etti. Oysa muhalefetin yapması gereken Ak Parti'den daha fazlasını vermek eğer bu ülkeyi benden daha iyi yönetmeyeceksen yönetime talipsin bizim başarı diye sunduğumuz icraatları yeterli bulmayabilirsiniz, ama siz topluma umut vermezseniz Ak partiden daha iyi yöneteceğinize ikna edemezsiniz, toplum size niye inansın, niye güvensin? Hem CHP, hem MHP topluma bu güveni aşılayamıyor. Açıkçası hem Kemal Beyden hem Devlet Beyden ziyadesiyle memnunuz, Allah eksikliklerini vermesin" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR