Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nin, Nizip Çayı'na verilen kimyasal atık sular sorunu çözdü.

Yıllardır fabrikaların bıraktığı kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan Nizip Çayı’nın yaklaşık 22 köyü tehdit etmesi nedeniyle harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda çalışmalarına bir süre önce başlamıştı. Bu gelişme üzerine konuşan Salkım Mahalle Muhtarı Battal Özdemir “Meyvelerimiz, ağaçlarımız kurumuş, Köyümüzde genç kalmamıştı. Hepsi gitmişlerdi bu suyun yüzünden. Şimdi suyumuz temizlendi. Belediye Başkanımız Fatma Şahin ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

DESTEK ALINMIŞTI

Büyükşehir Belediyesi, atık sularının boşaltıldığı Adaklı-Salkım yerleşim birimleri civarındaki dere üzerinde bir su alma yapısı yaparak derenin yanına 1600 milimetre çapında koruge boru döşedi. Yerleşim birimlerinden uzaklaştırılan su tekrar dereye boşaltılıyor. Samözü deresinin toplam uzunluğu yaklaşık 70 bin metre olup, projelendirilen iş ile yaklaşık 12 bin 406 metre kısmı boru içerisine alındı. Proje dışında kalan derenin diğer kısımları ile dere yatağında oluşan toprak kirliliğinin temizlenmesi için Devlet Su işleri’nde destek alınması planlanıyor.

TOPLAM MALİYETİ YAKLAŞIK 11,5 MİLYON

Öte yandan toplam uzunluğu 10 bin 837 metre olan ve 1600 milimetre çapında koruge döşenen proje kapsamında yaklaşık 11,5 milyon TL harcandı. Salkım Mahalle Muhtarı Battal Özdemir, yaptığı açıklamada, önceleri tertemiz akan suyun, Organize Sanayi Bölgesi’nden boşaltılan suyla yıllardır kirli aktığını söyledi. Bütün ağaçlarının kuruduğunu vurgulayan Özdemir, “Meyvelerimiz, ağaçlarımız kurudu. Köyümüzde genç kalmadı, gittiler bu suyun yüzünden. Suyumuz temizlendi. Belediye Başkanımız Fatma Şahin ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

SAKİNLER MEMNUN

Adaklı köyü sakinlerinden Mustafa Yolgösteren de kirli atık suyunun 26 yıldır Samözü deresinde aktığını söyledi. Birçok yere başvurduklarını anlatan Yolgösteren, şöyle konuştu: “Ama sayın başkanımız Fatma Şahin, seçimden önce gelip bize bir söz verdi, Allah razı olsun. Seçimden sonra da sözünü yerine getirdi bütün köy halkı adına teşekkür ediyorum. Akan sular artık kullanılabilir hale geldi. İçmek zorunda kalırsak içmek de istiyoruz. Şu anda balıklarını görmeye başladık. Çok şükür boruya giden suyun kokusu da kalmadı.

MUTLULAR

Mustafa Taşçı da yıllardır kirli akan sudan dolayı birçok insanın hastalandığını ve ağaçlarının kuruduğunu belirterek, suyun temizlendiğini aktardı. Salkım köyünden Süleyman Gürültü ise nar bahçesi olduğunu, ancak yetişen narları toplayamadıklarını aktardı. Kirli atık sularının dereye boşaltılmadan önce temiz aktığını anlatan Gürültü, “Çoluk, çocuğumuzun yiyeceğini buradan temin ediyorduk. Şimdi hiç birşey alamıyoruz. Ama bundan sonra bu su temiz olduğu için inşallah buradan faydalanacağız. Hizmetin kadını, erkeği olmaz. Allah Fatma Şahin’den razı olsun” diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT