Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, engelliler haftasının başladığını söyledi. Yeni göreve gelen belediye başkanlarından önemli konularda destek isteyen Kalender, "Bizler erişilebilirlik konusunda planlı ve kaynakları özenle kullanan bir çalışma bekliyoruz" dedi. Kalender, engellilerin toplu taşıma araçlarında büyük zorluk yaşadıklarını belirtti.

Engellilerin problemlerinin toplum içinde hala bilinmemesi, tanınmaması ve bilinç oluşmamasına bağlayan Kalender, 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan engelliler haftasında sorunların çoğaldığını söyledi. Kalender, "Engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı haklarının, uygulamada ki gecikmeler veya yapılmaması, engellilerin sorunlarını daha da çoğaltmaktadır. Başta erişilebilirlik olmak üzere ortada duran bu sorunlar, yerel yönetimlerin sorumluluğunu da önemli oranda artırmaktadır. Bizler bir yandan yerel yönetimlerin çalışmalarını izlerken, diğer yandan bu komisyonların da görevlerini layıkıyla yapmaları için çaba göstermeliyiz. Engellilerin çoğunluğu fiziki engeller nedeniyle sosyal yaşama katılamamaktadır. Toplu ulaşım araçlarının kullanımında büyük zorluklar çekilmektedir" dedi.

EĞİTİM İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL

"Eğitimden yararlanabilen engellilerin sayısı hala istenilen düzeye ulaşmamıştır" diyen Kalender, "Kayıt altına alınmış engellilerin yüzde 41,6’sı okur-yazar bile değildir. Lise ve üzeri eğitim alabilmiş engellilerin oranı sadece yüzde 7,7’dir. Yine aynı şekilde engellilerin yüzde 80’sı mesleki eğitim alamamıştır. Çok sınırlı sayıda engellinin kullanabildiği bu hak, yapılan çeşitli düzenlemelerle sürekli olarak kısıtlanmaktadır. Derneğimize ulaşan şikâyetlerin önemli bir kesimini, engelli aylığının veya evde bakım yardımının kesilmesi oluşturmaktadır. Zihinsel engelli vatandaşlarımız açısından özel eğitim ve rehabilitasyon çok önemlidir. Ancak gerek alt yapı gerekse eğitim saatleri bakımından ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Zihinsel engelli çocuğu veya yakını olan aileler, özellikle eğitim saatlerinin artırılmasını talep etmektedir" şeklinde konuştu.

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT