Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, 3 ana öğünden oluşan günlük beslenme düzeninin, iftar ve sahur olmak üzere iki öğüne düştüğünü belirterek, Ramazan ayında sağlık sorunlarının oluşmasını engellemenin sanıldığı kadar zor olmadığını sahur yapmadan oruç tutmanın riskli olduğunu söyledi.

Erge, sahurun bireyleri oruca hazırlayan en önemi öğün olduğunu ifade ederek, ''uyanamama'' bahanesiyle sahurun asla atlanılmaması gerektiğini belirterek “Akşam yenilen yiyeceklerle oruç tutulduğunda, açlık döneminin daha da uzuyor ve kan şekerinin düşmesine neden oluyor. Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahura mutlaka kalkılmalı ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak protein ve lif içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. “ dedi.

Bol Bol Sıvı Tüketin, Yürüyüş Yapın

Erge, “Bir yetişkinin günlük sıvı gereksinimin 1,5-2 litredir. Bu nedenle iftar ile sahur arasındaki zamanın iyi değerlendirilmesi ve bol bol sıvı tüketilmesi gerekir. Ayrıca akşam yemeğinden 1 veya 2 saat sonra yapılan ve 30-45 dakika süren yürüyüşler ile metabolizmanın yavaşlaması ve besinleri depolanması önlenebilir.” dedi. BÜLTEN