Bilişim sistemleri geliştikçe, suç unsurlarında hem çeşitlilik hem de artış gözlemleniyor. Vatandaşlara, internet, telefon, elektrik, elektronik cihaz, borcu varmış gibi gönderilen SMS’ler yoluyla suistimal ve istismarlarda büyük artış var. Son günlerde bazı vurguncular sahte SMS’ler göndererek, hiç borcu olmayan insanlara bile borç çıkartıyorlar. Okuyucumuz kendisine gönderilen SMS ile bir GSM şirketine sanki borcu varmış gibi gösteriliyor. Oysa hayatının hiçbir döneminde ne o şirketten bir telefon hattı almış, ne de borcu var. Nitekim e devletten giriş yaptığında adına herhangi bir borç çıkmıyor.

Bazı dolandırıcılar telefon ve SMS yoluyla tüketiciyi, vatandaşı rahatsız ediyor. ‘Ne koparsam kardır’ düşüncesi ile gönderilen SMS ile iban numaraları ekleniyor. Hedefteki insanı da eve ya da işyerine haciz tehdidi ile tüketici korkutuluyor ve alacak varmış gibi tahsil edilmek isteniyor.

Tüketicilerin, vatandaşların yaptığı itiraz ya da yaptıkları izahatlar kabul edilmeyerek, sadece alacağın tahsili için çaba gösteriyorlar.

Kurdukları telefon sistemi ile tahsil bürosu gibi çalışıyorlar. Çoğu zaman da avukat adı kullanarak tahsilât bürosu kuranlar hukuka aykırı şekilde vatandaşların huzur ve sükûnunu ihlal ediyor.

Bu tip SMS’lere maruz kalan vatandaşlar önce e devlet projesine girip adına herhangi bir borç olup olmadığını kontrol ettirmelidir. Eğer icra müdürlüğünden gelen bir tebligat varsa ve öyle bir borcu yok ise 7 gün içinde de itiraz edebilirler. Süre çok önemli.7 günü aştığı takdirde borcu kabul etmiş sayılır. SÜRECEK