Başkan Şahin, ilk kez alışveriş merkezi yıkıp onun yerine 160 kapasiteli çift katlı otopark üzerine sosyal donatılarla süslenen Milli İrade Meydanı yaptıklarını ve meydanın tam ortasına Çınarlı Kitap Kafe’yi açtıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk uygulamalı Çocuk Kütüphanesi olma özelliğini taşıyan 100’üncü Yıl Kültür Parkı içerisine kurulan "Gaziantep Çocuk Kütüphanesi"yle farkındalık oluşturduklarını belirten Şahin, " 2018 yılı içerisinde kütüphaneye gelen 34 bin 208 çocuk, 27 bin 429 yetişkin, 40 bin kitaptan faydalandı. Kütüphanede, hikaye zamanı uygulamaları, masal çalışmaları ve yazarlık atölyeleri gibi çocukların zihinsel olarak gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla birçok etkinlik gerçekleştirildi. Kütüphanede, çocuk kitapları yazarları ve uzmanlarla çocuklara yönelik söyleşiler yapıldı" dedi.

ORMANLAR ÇOK ÖNEMLİ

"Yürütülen ağaçlandırma çalışmaları çerçevesinde 3 milyon metrekarelik alan ormanlaştırıldı. Fatma Avlar ve Aylan Bebek Barış Ormanı kuruldu, Rumkale Kale Meydanı ağaçlandırma alanının 1 milyon 524 bin metrekaresine yönelik ağaçlandırma çalışmaları başlatılacak" dişen Şahin, "Büyükşehir Belediyesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapılan Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alanı Yönetim Planı işbirliği protokolü çerçevesinde Karkamış-Nizip Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı tamamlandı. Gaziantep kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Nizip ve Karkamış ilçeleri sınırları içinde bulunan 9 köyü kapsayan alan turizme kazandırılacak.

FISTIK PARK ŞEHRİN GÖZDESİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü parka dönüştürüldü, “Fıstık Parkı” adıyla yeni bir park vatandaşların hizmetine sunuldu. Gaziantep’in simgesi olan fıstık ağaçlarının içerisinde olduğu “Fıstık Park”ı hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, önemli bir çalışmanın altına imza attı.

ANTEP FISTIĞI ANLATILACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, fıstığın nasıl yetiştiğini aşama aşama gösteren Dünya’nın ilk ve tek Fıstık Müzesi’ni açtı. Fıstığın anavatanı Gaziantep, önemli bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Dış tasarımı fıstığa benzeyen müze, insanlık tarihi kadar eski olan fıstığın üretimden tüketime kadar geçen süreci anlatacak. Bünyesinde kurduğu müzelere bir yenisini ekleyen Büyükşehir, Gazi şehrin müzeler kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemesine öncü oluyor. Bu kapsamda, Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Şehirler Ağına" katılarak mutfağıyla markalaşan Gaziantep’in eşsiz sofrasına zenginlik katan fıstığın hikayesi, Fıstık Müzesi’nde canlanacak.

HİKAYE BÜYÜK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, lezzetin başkenti Gaziantep’i Gaziantep yapan ana damarın fıstık olduğunu bildirdi. Şahin, “Fıstığın insanlık tarihi kadar bir geçmişi var, bu işin sırrı toprak, güneş, toprağın kalitesi ve emektir. Büyük bir mücadeleyle ortaya çıkan fıstığın büyük bir hikayesi var. Bu coğrafyanın getirdiği nimetleri daha güçlü bir biçimde geleceğe taşımamız gerekiyor. Fıstık, bizim en önemli ürünümüz, lezzetimiz, ekonomimiz ve bölgenin parlayan yıldızıdır. Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı olarak, fıstığın aşılamasından gübrelenmesine fıstık ağacının zararlı hayvanlarla mücadelesine kadar her noktasında çalıştık. Hem üreticinin, hem tüketicinin, hem de fıstığa dayalı sanayinin yanında durduk” şeklinde konuştu.

FISTIĞI HİSSEDECEKLER

2 milyon nüfuslu fıstık memleketinde 750 bin çocuğun fıstığı görmeden büyüdüğünü dile getiren Fatma Şahin, “Çocuklarımızı fıstık ağacıyla tanıştırmamız, onlara fıstığın tarihini anlatmamız gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle 146 bin 865 metrekarelik Fıstık Araştırma arazisinin 50 dönümüne Fıstık Park’ı kurduk. Artık çocuklarımız, burada fıstık ağacını görebiliyor, fıstıkla alakalı bilgilere ulaşabiliyor. Dışı fıstık kabuğuna benzeyen dış tasarımı ve içerisinde fıstığın hikayesi görülecek Fıstık Müzesi’nde fıstığın her aşaması anlatılacak. Fıstık çeşidinden tutun da fıstık nasıl aşılanır, nasıl dikilir, hanımlar nasıl fıstık kırar, fıstık ağacından nasıl menengiç kahvesi yapılır, bunları gösteren güzel bir müze oldu” diye konuştu. HABERN MERKEZİ

FOTO:X