Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin dün Gaziantep Kulübü gibi kentin önemli sivil toplum örgütünün ve kent merkezi ağırlıklı kesimin karşısına çıktı. Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Kamil Gereççi'nin rahmetli Ömer Köylüoğlu'nun 1973 yılındaki seçim propagandası filmiyle başlattığı toplantının moderatörlüğünü Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu yaptı. Fatma Şahin, Gaziantep'le ilgili projelerini görsel olarak konuklara anlatırken, programın soru cevap bölümünde ise hayli zorlandı.
YEREL SEÇİM 2014'ÜN İLK KONUĞU
Gaziantep Kulübü Derneği tarafından gerçekleştirilen Yerel Seçim 2014 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Tanışma ve Sunum toplantılarının ilki yapıldı. Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in konuk olduğu toplantıda, Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Kamil Gereççi, seçilecek belediye başkanından kentin sorunlarına çözüm beklediklerini belirterek, 7 önemli talepte bulundu.
Gereççi seçilecek belediye başkanından, uzmanlara saygı, adalet, kamu yararını gözetmeleri, şeffaflık, halka saygı, dürüstlük ve demokrasi istediklerini söyledi.
TOPLANTIYA BÜYÜK İLGİ
Tuğcan Otel'de yapılan ve oturum başkanlığını Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu'nun yaptığı toplantıya, Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Derya Bakbak, Şehitkamil Belediye Başkanı ve Adayı Rıdvan Fadıloğlu, eski Belediye Başkanı Esat Kaya Turgay, CHP büyükşehir aday adayı Burhan Cahit Bingöl'ün yanısıra, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
KADIN SİYASETÇİLERİN SAYISI ARTMALI
Gaziantep Kulübü Derneği Başkanı Kamil Gereççi, toplantının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne denk gelmesinin tesadüf ve güzel olduğunu, Fatma Şahin'in seçilirse ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olacağını belirterek, "Sayın Şahin'i aday gösteren tercihi de kutluyoruz. Tüm kadınlarımızın gününü kutluyoruz ve kadın siyasetçilerin sayısının artmasını istiyoruz" dedi.
ÖMER KÖYLÜOĞLU'NUN FİLMİ ALKIŞ ALDI
Gereççi, 1973 yerel seçimleri öncesi Türkiye'nin ilk siyasi filmini merhum Ömer Köylüoğlu'nun hazırladığını belirterek, filmden kısa bir özet izletti. Türkiye'nin ilk siyasi propaganda filmi salondan büyük alkış aldı.
HEPİMİZE DERS OLSUN
Gereççi, salondakilerin büyük beğeni ile izlediği filmle ilgili yaptığı değerlendirmede, "50 yıl önce de kentin en büyük sorununun trafik olduğunu görüyoruz. Maalesef yarım asırdır Gaziantep'in trafik sorunu halledilememiş. 100. Yıl Kültür Parkı o zaman dile getirilmiş. Yani fikir babası rahmetli Köylüoğlu. Daha sonra Esat Kaya Turgay döneminde gündeme gelmiş ve Celal Doğan döneminde hayata geçirilmiş. Merhum Köylüoğlu vizyon sahibi bir insandı. Gaziantep'in sanayileşmesinde büyük emeği var. Bugün Merhumu iyi anıyoruz. Bunun hepimize ders olması lazım" diye konuştu.
REKOR ESAT KAYA TURGAY'DA
Merhum Köylüoğlu'nun o seçimi kaybettiğini, seçimi Esat Kaya Turgay'ın yüzde 56 oyla kazandığını söyleyen Gereççi, "Bir sonraki seçimde yüzde 65 aldı. Antep'in oy rekoru Esat Kaya Turgay'da. Bakalım Fatma Hanım bu rekoru geçebilecek mi? Bu arada Esat Kaya Turgay'ın 1 yılı varken darbeyle görevinden uzaklaştırıldı. Yani belediyeden 1 yıl alacaklı. Ben Sayın Fatma Şahin'den seçilirse Esat Bey'e 1 yılını vermesini istiyorum. Bunu diğer adaylardan da isteyeceğim" diye espri yaptı.
İŞTE YENİ BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TALEPLER
Gereççi seçilecek belediye başkanına bir rapor sunacaklarını belirtirken, 7 ana başlıkta belediye başkanından beklentilerini sıraladı;
UZMANLARA SAYGI
*Yönetimde uzmanlığa saygı istiyoruz. Örneğin master planı yapılıyor ancak bir kenara atılıyor ve keyfi uygulamalar yapılıyor. Biz seçilecek yöneticilerden bilim ve uzmanlığa saygı istiyoruz.
ADALET
*İkincisi adalet. Hz. Ömer Adaleti istiyoruz. Hz. Ömer kadar olmasada belediye başkanlarından insanlar arasında ayrım yapmamalarını talep ediyoruz. Örneğin bir yerde 4-5 katlı binalar varken, bazı şahıslara 25 katlı bina izni verilmemeli. Kamu imkanları eşit ve adil olarak dağıtılmalı.
KAMU YARARI
Üçüncüsü kamu yararı önceleği. Örneğin imar tadilatları kamu yararı gözetilerek yapılmalı.
ŞEFFAFLIK
Dördüncüsü şeffaflık. Yapılan işler kamu yararı gözetilerek yapılmalı. Sandık var anlayışını doğru bulmuyoruz.
HALKA SAYGI
Beşincisi halka saygı istiyoruz. Örneğin şehirde su kesintisi oluyor, kimsenin haberi olmuyor. Bir cadde trafiğe kapatılıyor herhangi bir işaret levhası yok.
DÜRÜSTLÜK
Altıncısı dürüstlük. Belediyeler rant kapısı, rant paylaşma yeri olarak görülmemeli. Meclis üyeleri rant anlayışı ile gelmemeli. Bu konuya belediye başkanlarının dikkat edeceklerine, bunlara müsaade etmeyeceklerine inanıyorum. Siyaset yapmak isteyen siyasi parti kursun, ticaret yapmak isteyen şirket kursun.
YEREL DEMOKRASİ
Yedincisi yerel demokrasi. Belediye başkanları yapıcı eleştirilere açık olmalı. Kim kimi eleştirirse düşman ilan edilmemeli. Kent Konseylerinin uyarıları dikkate alınmalı.
PARTİLER ÜSTÜ GÖREV
Fatma Şahin ise, Akten Köylüoğlu'nun rahmetli eşinin bu filminin diğer adayların şikayet etmesi nedeniyle gösterilmediğini belirterek, "Demokrasinin derinliği önemli. Köylüoğlu'nu rahmetle anıyorum. Burada bugün birçok partiden temsilciler var. Bunu bir zenginlik olarak görüyorum. Şehri eminlik partiler üstü bir görev. Herkesin belediye başkanı olmak önemli. Ben bakanken bunu başardım. 4 önemli yasası meclisteki partilerle birlikte çıkardık" dedi.
EN ÖNEMLİ SORUN ULAŞIM, TRAFİK
Demokrasinin yerelde başlayacağını söyleyen Fatma Şahin, "Belediyecilik ihtisas isteyen bir konu. Biz aday gösterilince kentin sorunlarını halka sorduk. Ulaşım ve trafik dediler. İkinci sorun ise kentsel dönüşüm" dedi.
15 YENİ KAVŞAK YAPACAĞIZ
Şahin, sunumunu 5 madde üzerinde yaptı. Ulaşım master planını yenileyeceklerini belirten Şahin, "Bağlantı yollarını güçlendirmek zorundayız. Şehir merkezinin yükünü azaltacağız. Tek karta geçilecek. Yeraltı yerüstü geçitler yapacağız. 15 yeni kavşak yapılacak" dedi.
Fıstık Araştırma'nın yerinin tematik ve botanik park olarak halka açılacağını, fıstık ve şire festivalleri yapılacağını söyleyen Şahin, bu konuda gelecek önerilerede açık olduklarını söyledi.
ÖNERİLERE AÇIĞIZ
Stadyumun yerinin meydan olacağını söyleyen Şahin, "Buranın kentsel tasarımını çalıştık. Burası yaşayan bir meydan olacak. Buraya bir panorama müzesi kurulsun diye bir görüş var. Tabi bütün görüş ve önerilere açığız" dedi.
Şahin, demiryolları arazilerinin de yeşil alan ağırlıklı olarak projelendirileceğini söyledi.
Meral KINACILAR