17 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısına, CHP'li meclis üyesi Uğur Kalkan'ın Vadi Kafe ile ilgili sorularının yanısıra, Şahinbey Parkı'nda imar değişikliği, belediyenin müteahhitlik yaptığı tartışmaları damgasını vurdu. CHP'li meclis üyesi Yılmaz Kireç"in, "Müteahhitlik yapıyorsunuz" sözlerine Cuma Güzel,"Müteahhitlik yapmak zorundayız, çünkü ortaya çıkarabildiğimiz ev sayısı az, yeşil alan çıkarıyoruz, yol yapıyoruz, ev yapacak alan azalıyor, inşaatçılara teklif ettiğimizde kimse yanaşmıyor" diye yanıt verdi.

KALKAN: VADİ KAFE KİME KİRALANDI?

CHP'li meclis üyesi Uğur Kalkan, Şahinbey Belediyesi Meclis Başkanlığı’na Yeşilvadi Parkı içerisinde yer alan Vadi Kafe ile ilgili soru sordu. Kalkan, "Kafenin kiraya verilmesi hangi ihale yöntemine göre yapılmıştır? Bu kafe kime,kimlere veya hangi kuruluşa kiralanmıştır? Kiralayan kişi ile işletmecisi aynı kişi midir? Kaç yıllığına kiralanmıştır? Kiraya verilmesine kim veya kimler karar vermiştir? Kiralama bedeli para usulü müdür yoksa;Tv’de program karşılığı mı yapılmıştır? Söz konusu yerle ilgili rekabet sağlanmış mıdır?Sağlandıysa; bu konuda ne gibi çalışmalar yapılmıştır? Her zaman dilden düşürmediğiniz şeffaf belediyeciliğin bir gereği olarak kira sözleşmesinin ve bir aylık kira ödeme makbuzunun tarafıma verilmesini talep ediyorum" dedi.

DOKBAY:YÜKSEK BİNA DÜZENİ BOZAR

Gündemin 9. maddesi olan Şahinbey Parkı'nda park ve ticaret alanı uygulama imar plan değişikliği ile ilgili CHP'li meclis üyesi Mehmet Dokbay söz alarak, "Buradaki kamu yararı yok.onun için CHP meclis üyeleri olarak karşıyız. Sizin yapacağınız değişiklik ileride mahkemelik olur, vatandaşada bir yararı yoktur. Buradaki mülk sahipleriyle görüştünüz mü? Parkın bütünlüğünü bozmayalım. Buraya siz yüksek bina yaparsanız oranın düzeni bozulur" dedi.

GÜZEL:KAMU ZARARI YOK

Başkan Vekili Cuma Güzel ise, "Burası daha önce park yapılırken, mal sahipleriyle anlaşma sağlanamamasından dolayı bu konu uzadı. İtirazlar, mahkeme çok zaman aldı. encümenden kararlar çıktı, ancak şahıslarla anlaşma yapılamadı. Vatandaşla anlaşma yolları çok aradık. Hala anlaşma sağlanamıyor. Kamuya zarar verecek bir durum yok. Vatandaş daha çok para istiyor. Biz başka bir alanda 125 bin m2 alanda konut yapmayıp, milli eğitime okul yeri olarak veriyoruz. Biz kamu yararına çalışıyoruz. 125 bin m2 alanda konut yapıp satsaydık, sizin dediğiniz doğru olurdu. Ancak biz kamu yararına çalışıyoruz" diye konuştu.

KALKAN:TOKİ BUNU NASILYAPAR?Gündemin 10. maddesi olan Beyazlar Mahallesi sınırları içindeki park ve ticaret alan uygulama imar değişikliği ile ilgili söz alan CHP'li meclis üyesi Uğur Kalkan, "Yeşil alana ihtiyaç varken, TOKİ gibi bir devlet kurumunun böyle bir hata yapması anlaşılamaz" dedi.GÜZEL:YEŞİLALANIMIZ VARCuma Güzel, "Bu alanda eskiden MİT'in arazisi vardı. TOKİ devletin bir kurumu. Yaptığı binalar arasında kalan alan.Yine orada yeşil alanımızda var" dedi.

KALKAN:YER VAR, NE GEREK VAR?11 maddeyle ilgili söz alan Uğur Kalkan, Mimarlar Odası'nın ve 3 vatandaşın yaptığı itiraz ettiği, Bayramlı mahallesinde yapılan imar değişikliği ile ilgili konuşmasında, " 3.5 Milyon vatandaşa yeter alan varken, yeni alanları çıkarmanın anlamı ne? Ticaret anlayışıyla tarımsal alanların yok edilmesi tarımsal niteliği bozarak imar kanunlarına aykırı plan yapılması mimarlar odasınında karşı çıkışını doğru buluyoruz" dedi.GÜZEL:CHP'DEN TEŞEKKÜR BEKLİYORDUKCuma Güzel ise, "Yeşil alana değil, niteliksiz kayalık alanları imara açıyoruz. Bu alanda hızlı tren güzergahıkarayollarının çalışmaları doğrultusunda küsgette çalışanları düşünerek bu çalışmalar yapılıyor. Küsget'te çalışanlar yürüyerek evlerine gidih gelme imkanı olacak. biz CHP'nin teşekkür beklerken itiraz alınmasını anlayamıyorum. Mavikent'te yer kalmadı. Toplu sosyal konutlar yapmamız gerekiyor. 32 bin müracaat var. Küsget'ten çıkan insanlar evlerine gelmek için trafği alt üst ediyorlar. bu çalışmayla trafikte rahatlayacak" diye konuştu.ÜLGER:KAYGILANMAYINBirol Ülger de söz alarak,"Artık şehri kentin dışına taşımak doğrultusunda hareket ediliyor. 12 milyon m2 bu plan içerisinde tarımsal alanlar çok küçük yerler. kaygılanmayın" dedi.KİRAÇ:MÜTEAHHİTLİK YAPIYORSUNUZGündemin 13. maddesi olan 2016 yılı kesin hesabının görüşülmesi sırasında yer alan, CHP'li meclis üyesi Yılmaz Kireç söz aldı. Kireç şunları söyledi:"Gelir ve gider yılbaşındaki hedeflerini hiç bir zaman bulmadı. 820 milyon gelir düşünürkenyüzde 68'de kaldı. Giderler yüzde 58 oranında kaldı. Çarpık kentleşmenin önüne geçmediniz, göz yumdunuz sonrada bunlara ağır cezalar yazdınız. Referandum sürecinde ev yapımı kaçak evler devam etti. Gelir giderde hedefe yetişemezken müteahhitlik alanda bayağı bir başarılı oldunuz. Belediyeler fakir insanlara ev yapmalı, ticari şekilde olmamalı. Belediyeler gelir elde etmek için muhakkak yer satar ancak siz şeffaf belediyecilik yapmıyorsunuz. Biz paranın nereden geldiğini bilemiyoruz. Gençleri spora teşvik etmek için 150 bin adet top alındı. Bizde bunu onayladık, ama siz bunu referandum sürecinde zabıtalarla insanlara kapı kapı diğer paketlerle birlikte topuda dağıttınız. Bizim iyi niyetimizi siyasete kullandınız. Müteahhitlik yapıyorsunuz" dedi.GÜZEL:MÜTEAHHİTLİK YAPMAK ZORUNDAYIZMüteahhitlik yapmak zorundayız, çünkü yaptığımız kamulaştırdığımız ev sayısı çok. Ortaya çıkarabildiğimiz ev sayısı az, yeşil alan çıkarıyoruz, yol yapıyoruz, ev yapacak alan azalıyor, inşaatçılara teklif ettiğimizde kimse yanaşmıyor o yüzden mecburen biz yapıyoruz. Örneğin Yazlık. 400 ev istimlak ettik, 160 ev yaptık."

ÜLGER:SİYASİ GÖRÜŞÜNE BAKMIYORUZ

Birol Ülger de, "Mavikent'te inşaatlar 8 ay gecikince, satış zamanında olmayınca belediyenin sermaye gelirleri aksadı. Yoksa biz müteahhit çalışması gibi bir çalışma yapmıyoruz. Nerede bir fakir varsa siyasi görüşüne etnik kökenine bakmıyoruz. Gereken belediyemiz tarafından yapılıyor" dedi.DOKBAY:BUĞDAY TARLASI YOK OLACAKDokbay ise,"Sosyal konut yapmaya karşı değiliz. 8 katlı binaların yanında kalan buğday tarlası yok olacak" dedi.GÜZEL:KAYDA DEĞER BİR ALAN DEĞİLCuma Güzel ise, "Standartlara göre kişi başı 10 m2 yeşil alan olması gerekirken biz 18 metre yeşil alan düşünüyoruz. 12 milyon m2 içinde tarım alanları kayda değer bir alan değil" dedi. HABER MERKEZİ