Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, UNESCO'nun tarihi eser kaçakçılığına karşı tedbirlerinin Anadolu'nun mirası için de büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Şahin, "Bugün dünyanın en büyük müzeleri içinin ciddi şekilde boşalacağını biliyor. Çünkü Anadolu medeniyeti üzerine kurulan büyük bir müze kültürü var" şeklinde konuştu.

Suriyeli sığınmacılar meselesinin partilerin milletvekili genel seçimi kampanyalarında gündeme gelmesi konusunda, "Bunu iç politikaya alet edip seçim kampanyasının bir parçası yapan bir muhalefetle karşı karşıyayız" dedi.

CİDDİ DESTEK VERİLDİ

Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı yardımı, kendi siyasi dengelerinin üstünde ve insani bir mesele olarak gördüğünü vurgulayan Şahin, "O bölgede, 'huzur olsun, barış olsun, reformlar yapılsın, anayasa değişsin, sandığa gidilsin, Suriye Suriyeliler tarafından yönetilsin' şeklinde ciddi bir destek verildi" diye konuştu. Türkiye'nin Suriyelilere yardım ettiği gibi, Arap Baharı kapsamında Tunus, Yemen ve Libya'daki demokratikleşme sürecine de destek verdiğini vurgulayan Şahin, "Türkiye, nerede savaş varsa, nerede gözyaşı varsa bunun olmaması ile ilgili çok ciddi bir duruş gösteriyor" diye konuştu.

UYUŞTURUCU VE ESKİ ESER KAÇAKÇILIĞI

Büyükşehir Belediyesi finansmanıyla, Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Örgütü'nün (UNESCO) Paris'teki merkezinde düzenlenen, Kültür Varlığı Kaçakçılığının Önlenmesi Taraf Devletler III. Toplantısı'yla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şahin, uluslararası arenada hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin kültür varlıklarının korunması konusunda çaba gösterdiklerine işaret etti. DAEŞ'in bölgenin kültürel mirasına verdiği tahribatın uluslararası toplum tarafından yeni anlaşıldığını belirten Şahin, "Son dört yıldır bölgemizde olanları yeterince anlatamıyoruz, daha doğrusu dünya bunu anlamak istemiyor" yorumunda bulundu.

HASSASİYET GÖSTERİLMEDİ

Batılı devletlerin Suriye uzak bir coğrafya olduğu için umursamaz bir tavır takındığını vurgulayan Şahin, Ortadoğu'daki eser kaçakçılığı konusuna yeterli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi. "DAEŞ'i besleyen finansal kaynak, uyuşturucu ve eski eser kaçakçılığı" değerlendirmesinde bulunan Şahin, "Eser kaçakçılığının yapılmasını istemiyorsanız önce uluslararası toplumun dönüp oradaki savaşı bitirecek çok önemli bir duruş göstermesi gerekiyor" dedi. AA