Zirve Üniversitesi'nin yanındaki 204 bin metrekarelik arazi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in ani bir kararıyla olağanüstü topladığı meclisten özel proje alanından çıkartıldı. Bu güne kadar meclis toplantılarına katılmamayı tercih eden Fatma Şahin, dün ikinci kez başkanlık ettiği mecliste, Zirve Üniversitesi yanındaki bu arazinin, nazım imar planı değişikliğiyle, eğitim, sağlık, yeşil alan, spor tesisi, belediye hizmet alanı ve dini tesis alanına çevrilmesi kararını çıkarttı. Karar AK Parti ve CHP'li üyelerin oylarıyla meclisten geçti. Böylece geçtiğimiz günlerde bir ulusal gazetenin paralelcilere peşkeş çekildi şeklindeki haberinin etkisi kısa zamanda kendisini gösterdi. Meclisteki bu karardan sonra CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, Fatma Şahin'e bu kararın siyasi bir hesap olup olmadığını sordu. Sucu, "Yoksa özel gereksinim mi? İnşallah siyasi hesap yoktur. Çünkü bu kent bunlardan çok çekti" diye konuştu. Fatma Şahin ise, "Burası özel proje yeri olmayacak. Burası eğitim için geleceğimiz için korunacak. 2 Milyon insanın hakkını koruyacağız"dedi.

TAHMAZOĞLU, AKDOĞAN VE MHP'LİLER KATILMADI

Büyükşehir Belediye Meclisinin Ocak Ayı ocak ayı olağanüstü toplantısı belediye başkanı Fatma Şahin başkanlığında yapıldı. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Nizip Belediye Başkanı Hacı Fevzi Akdoğan ile MHP Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç ve MHP'li 2 üyenin katılmadığı toplantıda Geneyik ve Kızılhisar mahallelerinde daha önce üniversite alanı iken, özel proje alanına dönüştürülen 204 bin metrekarelik alan, özel proje alanından çıkartılarak eğitim, sağlık, yeşil alan, spor tesisi, belediye hizmet alanı ve dini tesis alanına çevrildi.

BAKAN VE VALİNİN TALEBİ VAR

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehrimizin en önemli sorununun eğitim olduğunu, eğitimle ilgili kamulaştırma sorunu yaşadıklarını belirterek, "Özellikle sayın Valimizin son üç yılda Türkiye ortalamasının iki katı birebir takip ederek sonuçlandırdığı derslik artışına rağmen, hala Şahinbey ve Şehitkamil'de Türkiye ortalamalarının üzerinde derslik başına düşen öğrenci sayımız var. Dolayısıyla bir bu kadar daha yatırım gerekiyor. Eğitimle ilgili bütün talepleri geriye dönük de olsa, doğru ve haklı bir talepse makul ve mantıklı bir talepse yerine getirmek için çalışıyoruz. En son milli eğitim bakanımızın, sayın valimizin şu an Geneyik bölgesindeki alanla alakalı eğitim bölgesi ayrılmasıyla ilgili bir talebi oluşmuştu. Bizde bu talebi incelediğimiz zaman bu talebin doğru bir talep olduğuna inandık. Önümüzdeki meclise de bunu koyabilirdik ama bu bir duruş göstermemiz gerekiyordu. O yüzden sizleri olağanüstü topladık" dedi.

ŞAHİN SÜRECİ ANLATTI

Geneyik bölgesindeki süreci madde madde anlatan Şahin, "Yıl 2006. İmar planında 766 bin 643. 44 metrekarelik taşınmaz üniversite alanı iken, 28.9.2006 tarihinde tapu kaydında 559 bin metrekarelik büyükşehir belediyesine, 207 bin 633 metrkaresi de maliye hazinesi adına kayıtlıdır. Yani bugün Zirve Üniversitesi olarak gördüğümüz eğitim kampüsünün 766 bin metrekaresinin, 500 bin metrekaresi yaklaşık büyükşehir tarafından, 200 bin metrekaresi de yaklaşık hazine arazisi tarafından birleştiriliyor ve Zirve üniversitesi olarak üniversite yeri olarak ayrılıyor. Bu tarih 2006. Büyükşehir belediyesi hissesi 2007 tarihinde yapılan açık ihale ile İpek kültür vakfına metrekaresi 6.19 TL'den toplam 3 Milyon 460 Bin TL'ye satılmıştı. Ve 500 dönüm büyükşehir belediyesine ait yerden bahsediyoruz. 2007 tarihli büyükşehir meclis kararı yine, 1/5 bin plan yapılmıştı, 2008 tarihinde Şahinbey meclis kararı 2008 büyükşehir belediye meclisinde onaylanarak 1/1000 bin plan kesinleşti. Üniversite alanının kuzeyinde 286 bin 493 metrekarelik alan üniversite gelişme alanından çıkartılarak, çevresindeki 198 bin metrekarelik konut alanlarıyla birleştirilerek, toplam 485 bin 394 alan özel proje alanı olarak düzenlenmiştir. Yani büyükşehir belediyesinin üniversite alanı olarak tahsis ettiği yerin 500 dönümlük yerin, 300 dönümü yeniden alınarak, özel proje alanı olarak yeniden düzenleniyor. Üniversite gelişme alanından çıkartılan alan kadar da üniversite alanının güneyinde üniversite alanına dahil ediliyor. Şu an itibariyle 281 bin 273 metrekarelik alanda yapılaşma oldu ruhsat alınmıştır. Kalan 204 bin metrekarelik alan özel proje alanıdır. İnşaat ruhsatı alınmadığı gibi yapılaşma da başlamamıştır. Valiliğimizin ve milli eğitim bakanlığının talebi bu bölgede, eğitim alanı ve sosyal donatılar yeterince ayrılmadan tamamen konut alana çevrildiği için bu talebi bizden istemektedirler ve bizde eğitimle ilgili bu şehrin o günün şartlarında yeşil alan ve sosyal donatı alanı ayrılmadan tamamen ticari alana dönüştürüldüğünden dolayı şehrin ihtiyaçlarını görerek bu noktayı yeniden revize ediyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan da, harika üzerinde teknik olarak meclis üyelerini bilgilendirdi.

Daha sonra gündem maddesinin imar komisyonunda görüşülmesi için meclise 15 dakika ara verildi. Daha sonra komisyon raporu okundu ve oy birliği ile kabul edildi.

KOMİSYON RAPORU

Komisyon raporunda, "Geneyik ve Kızılhisar sınırlarında mevcut planda üniversite alanı olarak görülen alanın kuzeyinde yaklaşık 286 bin metrekare alanda özel proje alanı planlanarak üniversite alanının güneye doğru yaklaşık 280 bin metrekare genişletilmesi şeklinde önerilen nazım imar plan değişikliği büyükşehir belediye meclisinin 26.11. 2007 tarihiyle onaylanmıştır. Özel proje alanı ve üniversite alanı nazım imar planı değişikliği büyükşehir belediye meclisinin 14.03.2008 tarihli kararıyla onaylanmıştır. Ancak üniversite alanından özel proje alanına dönüştürülürken ilave gelecek olan nüfus için temel eğitim okulu, kreş, yeşil alan ve ibadethane alanı yetersiz kalmıştır. Bu nedenle bu plan yeniden revize edilmiştir" denildi.

SİYASİ HESAP MI?

CHP'li Meclis üyesi Mehmet Sucu, bu konu meclise 2006 yılında ilk geldiğinde üniversiteye evet oyu verdiklerini ancak, daha sonra özel proje alanı planına karşı çıktıklarını anlattı. Sucu, Şahin'e, bunun siyasi bir hesap olup olmadığını sorarak, "Yoksa özel gereksinim mi? İnşallah siyasi hesap yoktur. Çünkü bu kent bunlardan çok çekti. Bu kentte eğitimde son sıralarda derslik açığı varken, biz eğitim adına yapılacak olan her adımı destekleyeceğimiz söyledik ve mecliste evet oyu kullanmıştık. Ama özel projeye olmasına o tarihte de karşı çıkmıştık. Hatta o zaman bizler özel proje diyerek birilerine rant yaratıldı demiştik. Sayın Fatma Şahin'in söylediğine göre, Vali Bey'in 140 Bin metrekare eğitim kampüsü talebini dikkate alıyoruz. Çünkü eğitimde son sıradayız. Yarınlarda inşallah burası farklı bir amaçla meclise tekrar gelmez" dedi.

ŞAHİN: KİMSENİN SOYADINA BAKMAYACAĞIZ

Fatma Şahin ise, "Burası özel proje yeri olmayacak. Burası eğitim için geleceğimiz için korunacak. 2 Milyon insanın hakkını koruyacağız. AVM'yi yıkıp yeşil alan yapan bir zihniyetten geliyoruz. 2 Milyonun hakkını gözetiyoruz. Nereden gelirse gelsin aması babası kim olursa olsun, soy ismi soyadı ne olursa olsun hak ve adaletle memleketi yöneteceğim" dedi.

Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN