Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye ve İran'ın, Tahran, İstanbul ve Gaziantep'in saflarını birleştirmesi gerektiğini belirterek, "Bir ve beraber olmak durumundayız" dedi.

Şahin, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen Asya Belediyeler Birliği Toplantısı'nda, Asya'nın bir medeniyet ve kültür merkezi olduğunu ve bu bölgenin ortak değerlerinin yaşatılması için belediyelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Hazreti Peygamberin Veda Hutbesi'nin iyi okunması, iyi anlaşılması, anlatılması ve yaşatılması gerektiğini anlatan Şahin, "Bizim inancımız, milliyetçiliği değil ümmetçiliği, mezhepçiliği değil, takvayı önceleyen bir kültürdür" diye konuştu. Fatma Şahin, Gaziantep'in 2 milyon nüfusuyla 400 bin Suriyeli mülteciye ev sahipliği yaptığına işaret ederek, "Gaziantep, 400 bin Suriyeli ile aşını, ekmeğini, suyunu paylaşıyor ve her şeyden önce gönlünü paylaşıyor" ifadesini kullandı.

TÜM KALBİMLE İNANIYORUM

Görüştüğü Suriyeli kadınların kendisine "Ne olur bir şeyler yapın da bir an evvel evimize yurdumuza dönelim dediğini belirten Şahin, şöyle konuştu: "O yüzden onların bir temsilcisi olarak, bir anne, bir kadın olarak, belediyeler arası işbirliğinin Suriye'de barışa da huzura da katkı sağlayacağına bütün kalbimle inanıyorum. Birlik rahmettir. Birlik berekettir. Allah'ın izniyle bu çalışma bizim için daha adaletli bir dünyanın tesisinde çok önemlidir. Hz. Mevlana'nın söylediği gibi güzelliklerin oluşturduğu dostluk çok yüksektir. O yüzden Tahran'da olduğum için, İranlı kardeşlerimle olmaktan mutluyum. Sizlerle olan kardeşliğimizin dünya barışı adına çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü Ortadoğu'ya barış gelmezse, dünyaya barış gelmeyecektir."

KALİBAF: ÇÖZÜM YOLLARI BULUNMALI

Toplantıda konuşan Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise belediyeler olarak ortak sorunlara, ortak çözüm yolları bulma konusunda projeler oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Kalibaf, belediyelerin tecrübelerini paylaşmasının önemine değindi.

Toplantının ardından AA muhabirine açıklama yapan Fatma Şahin, enerji ve stratejik açıdan Asya'nın öneminin her geçen gün arttığını belirterek, "Dolayısıyla Asya'nın, içinde bir ve beraber olacağı bir birlik oluşturması gerekiyordu. 7 yıl önce Asya Belediyeler Birliği olarak çok önemli bir birlik oluşturuldu" değerlendirmesinde bulundu.

Asya Belediyeler Birliği'ni çok önemsediklerini vurgulayan Şahin, gelecek yıl birliğin toplantısınınGaziantep'te yapılacağını söyledi.

Başkent Tahran'dan sonra Kazvin kentinde de gerçekleşecek program çerçevesinde Gaziantep ile Kazvin arasında kardeş şehir protokolü imzalanacak.