Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeli göçmenlerin biran önce vatanlarına dönmelerini temenni etti. “Krizle Mücadele Eden Şehirlerde İnsani Eylemlerin Geliştirilmesi Çalıştayı”nda konuşan Şahin, en çok rahatsız oldukları konunun “güvenlik” olduğunu ve bir takım olumsuz haberlerle negatif algı oluşturulmaya çalışıldığına vurgu yaptı.

Sağlıkta fırsat eşitliğini sağladıklarını ifade eden Şahin, kayıt dışı çalışmaların önüne geçmek için “Gaziantep Modeli” olarak adlandırılan kota sistemiyle Suriyeli mültecilerin sistemin içerisine dahil edilerek çalışmaya başladıklarını anlattı.

NEGATİF ALGI OLUŞTURULUYOR

Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Maalesef biz bu kadar büyük gayretler göstermemize rağmen uluslararası basının bir takım büyükelçilerin yaptığı negatif haberlerden dolayı halkımızın büyük fedakarlığıyla bu götürdüğü süreçte sanki bu şehirde ciddi bir güvenlik sorunu var gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa Valimiz, Emniyet Müdürlüğümüzden aldığınız rakamlarda özellikle mültecilerle beraber yaşayan Gaziantep’te güvenlikle ilgili sorunun yüzde 4’lerde olduğunu ve bunun yarısından çoğununda Suriyeli mültecilerin kendi aralarında yaşadığı sorun olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla biz bu tür negatif haberlerden rahatsısız. Gurme turizmi, kültür turizmi adına hedeflerimiz var. Yapmaya çalıştığımız önemli projeler var, bunun hayata geçebilmesi, bölgenin kalkınması içinde özellikle bu alanda çalışan arkadaşlarımızdan istirham ediyoruz ki bu şehir dünyanın herhangi bir şehri kadar güvenlidir ve terörle mücadele dünyanın en büyük sorunudur"

GENEKLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI

Sürecin en iyi şekilde yönetilmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak araştırma yaparak gerekli çalışmaları yaptıklarını belirten Şahin, “Bu olaylar olmaya başladığı zaman komşu hakkı, insanlık hakkı adına ve ensar-muhacir inancından medeniyetinden gelen bir şehrin yaşayanları, bu ülkenin yaşayanları olarak dünyaya büyük bir insanlık sınavı verdik. Hamd olsun insanı ve vicdani olarak hepimiz bu sınavdan geçtik ve alnımızın akıyla bu süreci yönetiyoruz” diye konuştu.

KEÇECİ: GAZİANTEP BÜYÜK İŞLER BAŞARDI

Büyükelçi Adnan Keçeci de Suriye'deki olaylar nedeniyle 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insani trajedinin yaşandığını aktardı. Uluslararası toplumun bu alanda çok daha büyük iş yapması gerektiğine işaret eden Keçeci, "Bu insani boyut konusunda Gaziantep çok büyük işler başardı ve sınavdan başarıyla geçti. Başarısını da devam ettiriyor. Gaziantep resmi kurumları, sivil toplum örgütleriyle tam bir işbirliği içerisinde. İnsani krizi önleme anlamında büyük projeler geliştiren Gaziantep, uluslararası alanda da bunların kabul görmesini sağlıyor"

DUMAN: GÖÇ EN BÜYÜK KRİZ

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman ise bugün şehirlerde yaşanan en büyük insani krizin göç olduğunu, bunun da aslında sanayileşmeyle başladığına işaret etti.

PASSEY: GÜÇLENDİRMEK ÖNEMLİ

IMPACT, Kıdemli Program Yöneticisi Megan Passey de Gaziantep’in sadece Türkiye’deki sığınmacılara değil aynı zamanda Suriye’deki insanlarada yardım ettiğini söyledi. İnsani zirvenin şehirlerde yaşanan krizlere odaklanmasını çok önemsediklerini ifade eden Passey, “Gaziantep, şehirlerde yaşanan krizlerle ilgili uluslararası işbirliği oluşturmak için bu çalışmayı hayata geçiriyor. Tavsiye niteliğinde sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Biz bu öneri ve tavsiyelere uymaya çalışıyoruz yada krizlerden etkilenen şehirleri güçlendirmek için çalışma yapmayı önemsiyoruz" dedi.

KİMLER KATILDI ?

Bir otelde düzenlenen çalıştaya; Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Genel Sekreteri Mehmet Duman, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, uluslararası yardım kuruluşu IMPACT Initiatives Kıdemli Program Yöneticisi Megan Passey ve davetliler katıldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT