* Şehir gösteren kavşağı 15 Aralık'ta açılıyor

* Mezarlığın ikinci bir girişi olacak.

* TEDAŞ'ın yanı kongre merkezi oluyor

*Kent meydanına vilayet binası da eklenebilir

ŞAHİN'DEN ADRESİNDE TANITIM

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekibiyle birlikte basın mensuplarına bugüne kadar yaptığı hizmetleri adresinde tanıttı. Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcıları Osman Toprak, Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan'ın da katıldığı gezide Şahin, en önemli konularından birinin trafik, diğerinin konut olduğunu söylerken, iki konudaki projeleriyle ilgili bilgi verdi.

Şahin, Demokrasi Meydanındaki çalışma ile ilgili dikkat çeken bilgiler de verdi ve "Şehir meydanı için vali beyle görüştük. Dünyaca ünlü mimariden destek alalım dedik. Vali Bey, adliyenin oradaki TEDAŞ civarındaki askeri bölgeye kamu binalarını taşıyalım diyor. Onu yapabilirsek şehir için muhteşem bir şey olacak. 300 dönüme çıkacak alan için planlama yapacağız. Çünkü kamu binaları ve valiliğin bulunduğu alan 100 dönümlük bir yer. Biz proje için kabinenin belli olmasını bekledik. Bu iş çok büyük bir iş. Yeni planlama yaparsak çok farklı bir şey olacak" dedi. 3'TE

KÖKEN: SIRA KORUTÜRK, VE TÜFEKÇİ YUSUF'TA

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken, Gazi Muhtar Paşa'dan başlatılan hizmet tanıtımında yaptığı konuşmada, "Gazi Muhtar Paşa'daki ağaçları bile özel seçtik. Önümüzdeki yıllar içinde Karşıyaka'daki Fahri Korutürk Caddesi, Tüfekçi Yusuf Bulvarı gezi alanlarıyla beraber yapılacak çalışmalarla çok güzel bir cadde haline gelmiş olacak" dedi.

Kayaönü kavşağının, D-400 koridoru üzerinde köprülü kavşağın olmadığı tek nokta olduğunu belirten Köken, "Buraya da proje çalışmamız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki sene buraya da köprülü kavşak yapıp yolun tamamını köprülü kavşaklarla güzelleştireceğiz" dedi. Deniz Köken: 4-5 mahallenin yararlanacağı spor tesisleri yapacaklarını belirterek, "Spor sahalarının 4 tanesi devam ediyor" dedi.

ASLAN:100. YIL KADAR YEŞİL ALAN YAPTIK

Büyükşehir Belediyesi genel sekreter yardımcısı Ali Aslan ise, Beğendik Mağazasını yıkıp yeşil alana çevirdiklerini hatırlatarak, "DDY alanında 30 bin m2 otel alanı vardı. Sayın Bakanımızın talimatıyla burası da imar değişikliği ile yeşil alana çevrildi ve parkımıza ilave edildi. Buraya ciddi bir kamulaştırma bedeli de ayırmış olduk, yeşil alanı korumak adına" dedi. Estetik komisyonunun ciddi şekilde çalıştığını belirten Ali Aslan, "Özellikle şehir merkezinde köprülü kavşaklarda temizlik, tamirat, boya çalışmaları yapan ciddi bir ekip oluşturduk. Şehir merkezinde mevcut 12 tane yaya üst geçidimizi yeniledik" dedi.

GÜZELYURT KONUTLARI

Güzelyurt'taki konutlarla ilgili de bilgi veren Aslan, " 648 konutluk güzel bir konut alanımız var. Burada 3+1 ve 2+1 dairelerimiz mevcut. Bir düğün salonu bir AVM ve 11 dükkan var. Buraya ciddi bir talep var, satışa henüz başlamadık. Buranın bir özelliği de, İbrahimli'deki lüks konutta ne varsa herşey bu konutta var. Yeşil alanları, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları var. Temmuz 2016'da bitecek" diye konuştu. Kamulaştırması biten ahırları hiç bekletmeden hemen yıktıklarını, yıkılan ahırların atıkları, inşaat atıklarının bulunduğu alanları temizleyip yeşil alana çevirdiklerini, kötü görüntüyü ortadan kaldırmaya çalıştıklarını anlatan Aslan, mağaralarla ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi. Aslan, spor akademisi ve ücretsiz futbol kurslarının başladığını, 2 bin öğrenciye hizmet verdiklerini söyledi.

PERİLİKAYA KAVŞAĞI

Şirinevler mahallesinden ciddi bir yaya üst geçidi talebinin olduğunu anlatan Aslan, "1 ay içinde yapıp tamamladık. Perilikaya kavşağı yaklaşık 6 aylık çalışma sonucu bitti. Yolun ortasındaki trafo kaldırılarak yapıldı. TEDAŞ'ın kaldırması gereken bir trafoydu ama maalesef prosüdürler çok uzun olduğu için büyükşehir yaptı, böylece protokol yolumuzun devamı açıldı. Perilikaya kavşak düzenlememiz yapıldı. Artık kavşakta çok fazla sıkışma yaşanmıyor" dedi.

MEZBAHANE YIKILACAK

Aslan, mezbahanenin yakın zamanda yıkılacağını, yeni mezbahane çalışmaları başlayacağını söyledi.

Havaalanı yolu üzerinde çok ciddi peyzaj çalışmaları yapıldığını da anlatan Aslan, "Özellikle kötü görüntü arzeden yerler yemyeşil bir hale bürünecek" dedi. İncilikaya sosyal tesisi gezildi. 11 dersliği, taziye evi, öğretmenler odasından oluşan sosyal tesise büyük rağbet olduğunu belirten Aslan, "Bölgenin ihtiyacı olan bir hizmetti" dedi. 1 yılda 25 adet sosyal tesis yaptıklarını anlatan Aslan, "En önemli sorunlardan biri konut ihtiyacı. Yeşil alan olarak Avrupa standartlarını yakalamaya çalışıyoruz. 700 bin metrekare yeşil alan oluşturmuşuz. 100. Yıl parkına eşdeğer bir oran. Tüm ilçelere birer tane park yaptık" dedi.

ŞAHİN TANITIMA KATILDI

Programa NTV'de katıldığı bir programdan dolayı geç katılan Fatma Şahin, Mart ayında ikinci yılını dolduracağını belirterek şunları söyledi:"Sosyal tesislerde ilçelerimiz çok başarılı. Biz sosyal tesis olmayan yerlere girdik. Göç alan bölgelerde bu tesisler çok önemli. Merkezde bir KETEM kurduk. 20 bin kadın bu taramadan geçti. Yüzde 10 kanser olduğunu bilmeyen kadınımız vardı. 1500 kadın bebeğinin olmadığını, yaptıracak parasının olmadığını söyleyince tüp bebek merkezi kurduk. Eğitim ve sağlıkta önemli projeler hayata geçirdik. Çocuk gelinler, şiddetle mücadelede erkekler çok önemli. Bu tür eğitimlere kendi personelimizden başladık" dedi.

AYDINLAR MAHALLESİNDE SORUN VARDI

Aydınlar Mahallesi ve Sanayi Mahallesi için harekete geçtiklerini anlatan Şahin, "Aydınlar Mahallesinde mağaralar var, zemin etüdlerinde sorun var. Sıkıntılı bölgeyi taşımamız gerekiyor. Mahalleli uzak yeri istemiyorlar. Sanayi Mahallesi eskiden bir köydü, sanayinin içinde kaldı. Anket yaptık, parasını isteyene parasını veriyoruz, konut isteyenlere uygun şartlarda veriyoruz" dedi.

50 BİN KONUT HAYAT VERECEK

50 bin konutun şehre hayat vereceğini belirten Şahin, "TOKİ'de bunu kendine bir prestij proje olarak aldı. Geçen ay dergisine kuzey şehir projesini kapak yaptı. 4 katlı, içi refah yeni bir şehir kuruluyor. Onlar bittiği zaman kira fiyatları aşağı düşecek. Kira ve konutların yüksekliğinin önüne geçmek için bekleyen bütün yerleri imara açtık. Yamaçtepe yıllardır bekliyordu. 80 bin kişinin yaşayacağı bir alandı. Tabi imara açtıktan sonra ciddi yatırım yapmanız gerekiyor. 450 milyon TL'lik bu şehre yeni altyapı yatırımı gerekiyor" diye konuştu.

TRAFİK SORUNU AZALACAK

'Yeni bir şehircilik anlayışıyla bakıyoruz' diyen Şahin, "Mesela Asım Güzelbey kavşağının bulunduğu alan, yeni bir yerleşim, ama kırmızı kot sistemi uygulanmamıştı. O yolu ipekyoluna bağlamak için 15 milyon TL'lik yatırım yaptık. İpekyolu bağlantısı 1 ay içinde bitecek. Fevzi Çakmak başta olmak üzere trafik sorunu azalmış olacak" dedi.

İKİ KONUMUZ VAR

Şahin, iki temel konuları olduğunu bunlardan birinin konut, diğerinin trafik olduğunu belirterek, " D-400 üzerinde yapılacak bütün çalışmaların projesini yaptık. Şehirdeki trafikteki sıkışma çıkış yollarının azlığından kaynaklanıyor. Mezarlıkta sıkışma var, Çetinkaya'nın devamında sıkışma var. Merkezdeki sıkışmayı önlemek için. İpekyolu bağlantılarının açılması gerekiyor. Orta vadede metroya geçmemiz gerekiyor. 3 hafta içinde imar ve ulaşım master planıyla ilgili çalışmalar bitiyor. Sayın Mehmet Şimşek'in başbakan yardımcısı olmasıyla devlet yatırımını daha fazla buraya getirecek" dedi.

DEVLET DEMİR YOLLARI

Gazikentte parkların yenilendiğini belirten Şahin, Gazikent'te Şehitkamil ile birlikte planladığımız sosyal tesisi gezildi. Brikethanelerin taşınacağını, mezarlığın ikinci bir girişinin olacağını belirten Şahin, bunun için yeni bir çalışma yaptıklarını söyledi. Devlet Demir Yolları alanında bulunan düğün salonlarını çıkardıklarını belirten Şahin, "Bu düğün salonlarının hepsini yeşil aksın içine dahil ediyoruz" dedi.

KONGRE MERKEZİ TEDAŞ'IN YERİNE YAPILACAK

Kongre merkeziyle ilgili de bilgi veren Şahin, "Kongre merkezimizi otellerin bulunduğu yere yakın yapacağız. TEDAŞ'ın yerine kongre merkezi yapmaya karar verdik. Proje çalışmaları bitti. 10'a yakın projeyi inceledik. Haliç'i yapan Kuşadasındaki kongre merkezini yapan arkadaşlarla çalışıyoruz. 6 ay sonra kongre merkezinin yapım ihalesini yapacağız" dedi.

SIKINTI AZALACAK

Abdulkadir Aksu Bulvarını İpekyoluna bağlayan yol üzerine yapılan köprülü kavşakla Fevzi çakmaktaki sıkışmanın büyük oranda önüne geçtiklerini belirten Şahin, "Bu kavşak için 5 bakanlıktan onay aldık, 6 ay sürdü. İlk yaptığımız işti. 70 günde bitirdik. Bu kavşak devamında Kahraman Emmioğlu kavşağı ile bütünleşmiş durumda" dedi. Köy hizmetlerinin yerinin özelleştiğini, satıştan elde edilen paranın eğitimde kullanıldığını belirten Şahin, "Onu biraz daha hızlandırmamız lazım" dedi. Şehirgösteren köprülü kavşağında incelemelerde bulunan Şahin, "15 Aralık'ta Şehir gösteren kavşağı hizmete açılıyor. Ve 15 Aralıkta İpekyolu bağlantısı bitiyor" dedi.

ŞEHİR GÖSTEREN KÖPRÜLÜ KAVŞAK

Şahin, "70-80 günde bitirdiğimiz köprülü kavşak oldu. Gelinciklerle süsledik. Gece yansıması çok güzel oluyor. Yeni açılmasına rağmen, İpekyolu bağlantısı bitmemesine rağmen kullanıma girmiş durumda. Esas kavşağın önemi bu bağlantı bittiği zaman anlaşılacak. Yolun bağlantısını Fen İşleri yaptı. Bisiklet yolunu çoğaltmamız lazımdı. 7 kilometre de bisiklet yolu yaptık. 15 Aralık'ta trafikle birlikte İpekyolu bağlantısı bitiyor. Bu aks bizim önemsediğimiz bir akstır. Şehitkamil'in trafik sorunu burası bitince çözülecek. Büyük işler bitti. Kayaönü'nü çalıştırdık şimdi. Dedeman'a göre epey baskı uyguladık. Dedeman'dan da önemli bir aks oluşturacak burası. İşin ana damarı bitti. Çok ağaç olmasa, OSB'ye geçiş yapılsa süper olur. Dedeman'ın çevre düzenlemesi aksı, elektriği orasının bize 1 milyon TL maliyeti var. Yol medeniyettir, yolu çoğaltacağız.

FISTIK ARAŞTIRMANIN ALANI

Daha sonra Fıstık ve Araştırma Merkezine geçen Fatma Şahin, buranın bahçesindeki hiçbir ağaca dokunmadan park yapacaklarını belirtti. Şahin, "Gaziantep denince aklınıza ilk fıstık ve baklava gelir. Dolaysıyla bu bize ait olan bu gücü daha iyi kullanmamız lazım ve daha iyi kullanmak için gerekli ortamlar oluşturmamız lazım. Sağ olsun Tarım Bakanımızla da konuştuk. Buraların hepsi çevrili ve araştırma yapılan yerler halkımızdan çok uzaktı. İçeride çok eski lojmanlar vardı. o lojmanların hepsini yıkıp yeni yerlere taşıdık. Şehirde yaşayan birisi için, eğer köyü yoksa, ağacı görecek ortamı yoksa, sadece kitaplarda öğrendikleri bilgiyle kalıyor” diye konuştu.

ÇINARLI BEDESTEN

Çınarlı Bedesten'de sıkıntımız çıkan su oldu. Adana'dan profesör geldi ve bize 3 ay zaman kaybettirdi. 150 araçlık otopark bitmek üzere. 15-20 gün sonra burası tamam. Üstte ise perzaj düzenlememiz başlıyor. Kitap kafemiz ve yeşil dokumuz var. Demokrasi Meydanı ile bağlantısı yapılacak. Sezona açılıyor.

YÖNETİCİLERLE TRABZON'A GİDECEK

Geçen hafta sonu stadyumu gezdim, Gaziantepspor yöneticileriyle. Bu haftada yöneticileriyle Osman Bey Trabzon'a ve Eskişehir'e gidecek. Maç için gelen aileler için sosyal ihtiyaçlar adına planlama lazım. Orada Otopark ihtiyacı ve kamulaştırma sorunu var. Stadyum çim aşamasına gelmiş durumda. Mart Nisan ayında yeni stadyum biterse eski stadyumu yıkıyoruz.

ŞEHİR MEYDANINA ADIM ADIM

Şehir meydanı için vali beyle görüştük. Dünyaca ünlü mimariden destek alalım dedik. Vali Bey, adliyenin oradaki TEDAŞ civarındaki askeri bölgeye kamu binalarını taşıyalım diyor. Onu yapabilirsek şehir için muhteşem bir şey olacak. 300 dönüme çıkacak alan için planlama yapacağız. Çünkü kamu binaları ve valiliğin bulunduğu alan 100 dönümlük bir yer. Biz proje için kabinenin belli olmasını bekledik. Bu iş çok büyük bir iş. Yeni planlama yaparsak çok farklı bir şey olacak. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT - MERAL KINACILAR