4. Çin Avrasya Expo’su Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Organizasyonunca düzenlenen “İpek Yolu Ekonomi Kuşağının Gelişimi – Şehirleşme, Endüstriyel Medeniyet ve Daha iyi Bir Dünya” konulu Yuvarlak Masa Toplantısı ve 9.İpek Yolu Belediye Başkanları Forumunda bu yıl Gaziantep olmadı. Asım Güzelbey’in temsil ettiği şehrimizin yerini Antalya aldı. Böylece uluslararası önemli toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel katıldı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Cumhuriyeti başkenti Urumçi ’de dün başlayan yuvarlak masa toplantısını çok önemseyen Menderes Türel, sosyal medyada 'ata topraklarındayız' diyerek fotoğrafları paylaştı. Türel, toplantıya, Gaziantep’te Fatma Şahin dönemiyle birlikte istenmeyen eski Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Evrim ile birlikte katıldı.

İPEKYOLU FORUMU 4-6 EYLÜL'DE

9.İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu ve İpek Yolu Ekonomik Şehirler İşbirliği Kuşağı ve Kalkınma Forumu ise, Urumçi Şehri ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Dış İlişkiler Ofisi’nin ev sahipliğinde 4–6 Eylül 2014 tarihleri arasında yapılacak. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ilgilenmediği foruma Türkiye'den Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel katılıyor. Türel dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan Forum'da sunum yapacak.

GÜZELBEY VE TÜREL KONUŞMA YAPACAK

Forumun 1.Gününde açılış töreninin ardından WCO Bayrağının göndere çekilmesi, Şehirlerin ve Başkanların Tanıtımı yapılacak. İpek Yolu Belediye Başkanları Konseyi Başkanı Asım Güzelbey, İpek Yolu Ruhunun Pozitif Değişimi ve Dünya Vatandaşlığı konulu konuşma yapacak. Menderes Türel ise Forumun ikinci günü bir sunum yapacak.

WCO NEDİR?

İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu, (WCO) Dünya Vatandaşları Örgütü tarafından başlatıldı. 7. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantep'te düzenlenmişti. Daha önceki, 8. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumunda olduğu gibi Taşkent, Lanzhou, Almaata, Pyeongtaek, Shiraz, Grozni, Gaziantep ve Yeosu’dan dünya çapında delegasyonlar, 9.İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu ve İpek Yolu Ekonomik Şehirler İşbirliği Kuşağı ve Kalkınma Forumu 2014’e katılacak. Dünya Vatandaşları Örgütü, antik ipek yolu ruhunun barışçıl ve yeniden varoluşunu karşılıklı refah, kalkınma ve dünya barışı doğrultusundaki medeniyetler arası pozitif değişimleri daima destekliyor.

3 ANA TEMA

9. İpek Yolu Belediye Başkanları Forumu ve İpek Yolu Ekonomik Şehirler İşbirliği Kuşağı ve Kalkınma Forumunun ana teması “ İpek Yolu Ruhunun teşvik edilmesi ve Birleşik İpek Yolu Ekonomi Kuşağını birlikte geliştirmek” olacak. Forumda Yeni Bölgeler arası Yönetim Hizmetleri “İpek Yolu Ekonomi Kuşağı”; Ticaret, Turizm ve Teknolojide Sorumlu Girişimcilik, Dünya Vatandaşlığı, İpek Yolu Üniversiteler Ağı ve Kervansaray Oteller ağının teşviki konuları masaya yatırılacak. Meral KINACILAR