Özel Hastaneler Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, özel bir hastanenin uyguladığı yanlış tedavi nedeniyle gelişen komplikasyonların iyileştirilmesine yönelik tedavi masraflarını, zararı veren hastane yerine hasta ödeyecek. CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde yapılan yönetmelik değişikliğinin hasta haklarına aykırı olduğunu belirterek, vatandaş yerine özel sağlık kuruluşlarının kollandığını söyledi.

YANLIŞIN BEDELİNİ DE VATANDAŞ ÖDEYECEK

21 Mart 2014 tarih ve 28948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yer alan yeni düzenlemeler ile hasta lehine olan birçok hakkın hastanın elinden alındığına dikkat çeken Şeker, “Yeni düzenlemeyle hasta hem yanlış tedavinin masraflarını, hem de hastane tarafından uygulanan yanlış tedavi nedeniyle oluşan komplikasyonun tedavisine yönelik bedeli ödemek zorunda bırakılmaktadır” dedi.

İŞTE SORULAR

Yeni düzenleme ile hastanın iki kez ücret ödemeye mahkûm edildiğini kaydeden Şeker, Sağlık Bakanı’na şu soruları yöneltti:

2010-2013 yıllarında, yıllar ve iller bazında, özel hastanede uygulanan tedavi nedeniyle komplikasyon oluşan ve başka hastaneye sevki yapılan hasta sayısı nedir? 2010-2013 yıllarında, yıllar ve iller bazında, tedavi nedeniyle oluşan komplikasyonun tedavi edilmesi için sevk eden hastane tarafından ödenen zorunlu giderlerin meblağı ne kadardır? Yanlış tedavi nedeniyle gelişen komplikasyonun tedavisine yönelik zorunlu giderlerin hasta tarafından ödenmesine yönelik düzenlemenin gerekçesi nedir? Uygulanan tedavi nedeniyle sağlığı daha da bozulan, daha uzun süre sağlıksız yaşamasına neden olunan hastaya bir de yanlış tedavinin masraflarını yüklemek hakkaniyetli bir uygulama mıdır? Sağlık Bakanlığı yeni düzenlemelere giderken özel sağlık kuruluşlarının menfaatlerini mi yoksa hastaların hakları ve menfaatlerini mi dikkate almaktadır? 21 Mart 2014 tarih ve 28948 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin hazırlık aşamasında hasta haklarını savunan derneklerinin, sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınmış mıdır? Hangi dernek, vakıf, sendika ya da sivil toplum kuruluşu ile irtibata geçilmiştir? Bunların yukarıda bahsedilen düzenleme ile ilgili görüşleri ne olmuştur?"

HABER MERKEZİ