*Gaziantep'te kamu hastaneleri açığı siyasi bir başarısızlıktır

*Şehir Hastanesi için Karataş yanlış yer. TRT'nin yeri iyi olurdu

*Karataş'ta zemin sıkıntısı var, müteahhit firma ayak sürüyor

*Psikiyatride bazı hastalar hala Adana'ya gidiyor.

*Organ nakli üniversitede vardı şu anda işlemiyor.

*Dr. Ersin Arslan'daki yanık ünitesi yeterli değil

Sağlık'ta Kral Çıplak

Gaziantep eski İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, ilimizin sağlıktaki fotoğrafını çekti ve Ankara ile Gaziantep arasındaki bağlantısızlık yüzünden kentin çözümlenmesi gereken sorun ve hizmetlerden yoksun kaldığını ileri sürdü. Karakök dile getirdiği konu ve sorunlarla adeta KRAL ÇIPLAK dedi. Kentin sağlı sorununu sürekli olarak bakanlık düzeyindeki yetkililere anlattığını ve çözümler önerdiğini buna karşılık, yerelde şaşırtıcı biçimde engellemeler olduğunu söyleyen Karakök, Gazetemize yaptığı ziyarette, Ökkeş Özekşi'ye bu güne kadar yaptığı çalışmaları anlattı ve karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Gaziantep'te kamu hastanesi açığının iyice arttığını, bu açığın nüfus artışı ve Suriyelilerin de gelişiyle had safhaya ulaştığını belirten Karakök, bunun sorumlusu olarak yereldeki siyasileri gösterdi. Karakök, 'Yukarısı gayret ediyor ama bütün mesele yerelde' diyen Karakök, "Bu hastanelerin yaptırılmaması siyasi bir başarısızlıktır. Yerelin siyasi başarısızlığıdır. Yukardaki bakanlıktaki karar mekanizmeleri burayı yapayım diye gayret ediyor. Ama yereldeki endirek engellemeler, mani olmalar bu yatırımların hayata geçmesini ciddi biçimde engelliyor" dedi. Karakök, hala temeli atılamayan Şehir Hastanesi'nin yerinin de yanlış olduğunu belirterek, "TRT'nin yeri iyi olurdu" dedi.

KAMU HASTANESİ İHTİYACI OKULDAN DAHA FAZLA

'Gaziantep'te okuldan daha çok hastane eksiğimiz var, fiziki eksiklik had safhada' diyen Metin Karakök, "Okul gibi hastane alanında da arsa temininde sıkıntı var. Şu anda hastane ihtiyacımız, özellikle kamu hastanesi ihtiyacımız okul ihtiyacından daha fazla. Kamu hastaneleri şu anda rekabet açısından da, fiziksel açıdan de geri düştü. Kamu hastanelerinin zamanında yapılması gerekiyordu. Arsa sıkıntılarından dolayı gecikti" dedi.

ŞEHİR HASTANESİ İÇİN KARATAŞ YANLIŞ

Şehir hastanesinde yer değişikliği olduğunu bunun hastane yapımını geciktirdiğini, ancak Karataş'a alınmasına rağmen henüz orada da temel atılmadığını söyleyen Karakök şunları dile getirdi:"Eylül ayında TRT'nin yerine başlayacaktık. Ama yer değişliği oldu. Yer olarak Karataş belirlendi. Fakat hala burada da temel atılmadı. Karataş'ta zemin sıkıntısı var, müteahhit firmanın biraz ayak sürümesi var. Koca koca kütleler var orası Karataş. Mart ayı içerisinde başlanacaktı, hala başlanmadı. 10 aylık bir gecikme var. Buna bu şehrin tahammülü yok." Arsa sıkıntısından dolayı hastane ihtiyacının da giderilemediğini, mutlaka belediyelerin bir şekilde bu işi halletmesi gerektiğini ifade eden Karakök şöyle konuştu:"Şehir Hastanesi'nde Karataş yanlış yer. TRT'nin yeri iyi olurdu, en azından kötünün iyisi. Şehir Hastanesi ulaşımı rahat olan, etrafında çok bina olmayan açık olan olan bir yere yapılmalı. Bu işin en doğru mantığı şehir hangi tarafa büyüyorsa o tarafa yapmaktır" dedi.

BAKANA AĞLAYARAK ANLATTIM

Hastane ihtiyacını Gaziantep'e gelen sağlık bakan yardımcısına anlattığını, neredeyse ağladığını dile getiren Karakök, "Durumu anlattım. Ve 25 Aralık'a en azından 300 yataklı yerin sözünü aldık ek bina olarak. Orası yapılacak. 2015 yatırım programına da alınması içinde çok gayret gösterdik. Burası bir nebze olsun bu açığı biraz kurtarır" dedi.

KAMU HASTANESİ FAZLA OLMALI

Gaziantep'te toplam 4666 yatağımız olduğunu, 750 yatağın Üniversiteye, 2100'ünün de özele ait olduğunu söyleyen Karakök, "Normalde kamu hastanelerinin oranı yüzde 70, özel hastaneler yüzde 30 olmalı. Şu anda yarı yarıya. Nüfus artışını da gözönüne aldığımız zaman yatak kapasitesinin iki katı daha gerekiyor. Suriye'den ülkemize 3 bin kişi daha girdi. Sonuç itibariyle Suriyelilerin gelmesi, bizim nüfusumuzun artması hastane açığımızı artırdı. 10 sene önce Gaziantep'in nüfusuyla bugünkü nüfus aynı mı. Peki o zamandan bu zamana kadar kamu hastanelerinde büyük bir değişiklik var mı? Kendimize hastane lazım fiziki iyileştirme gerekiyor" dedi.

HASTALAR HALA ADANA'YA GİDİYOR

'Personel açısından son üç sene zarfında iyi bir mesafe katettik' diyen Karakök, ancak bunun yeterli olmadığını belirtti. Karakök, "Psikiyatride bazı hastalar hala Adana'ya gidiyor. Şehir hastanesinde psikiyatri olacak. Organ nakli üniversitede vardı şu anda işlemiyor. Bir inme merkezi ihtiyacı var. Üniversitede şimdi kuruluyor. Yanık merkezi bazı eksiklerinden dolayı yanık ünitesi gibi çalışıyor. Yeterli değil" dedi.

YEREL SİYASET ÇOK BAŞARISIZ

Gaziantep'te hastane ihtiyacının giderilmesi için yukarısının gayret ettiğini, bütün meselenin yerelde olduğunu anlatan Karakök, "Bu siyasi bir başarısızlıktır. Bu hastanelerin yaptırılamaması siyasi bir başarısızlıktır. Yerelin siyasi başarısızlığıdır. Bakanlıktaki karar mekanizmeleri burayı yapayım diye gayret ediyor. Ama yereldeki endirek engellemeler, mani olmalar bu yatırımları biraz engelliyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR