Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, katılım ücreti, katkı fark ücretinin, reçete bedelinin sürekli arttığını, ancak hekim ücretleri ve çalışan ücretlerinin 5 senedir sabit olduğunu söyledi. Ağca, "Görünen o ki, farklar artmaya devam edecek. Devletin hedefi vatandaşın cebinden çıkan oranı yüzde 30'a çıkarmak. Şu an 16-17,18'lerdeyiz. Sağlıkta dönüşümden önce de bu oran yüzde 30'du. Hükümet bu süre zarfında vatandaşa balayı yaşatmış oluyor. Yüzde 30 hedef yakalanınca balayı dönemi de bitmiş olacak" dedi.

ÖZEL HASTANELERDE SINIFLANDIRMA UYGULANMIYOR

Özel hastaneler arasında sınıflama getirildiğini ancak bu sınıflandırmanın Gaziantep'te uygulanmadığını söyleyen Hamza Ağca, "Sınıflandırma Gaziantep'te serbest bırakılmış durumda. Gaziantep'te uygulanmıyor. Katılım payı, katkı ücreti hastaneden hastaneye değişiyor. Devlet aralık bırakıyor özel hastaneler o aralığın içinde hareket edebiliyorlar. Batıda daha farklı alıyorlar. Uygulanırsa vatandaş için zor olur. Bizim hastanelerimiz farkı daha az yansıtıyorlar. Farkı tamamen piyasa şartları belirliyor, vatandaşın alım gücüne göre alıyorlar. O nedenle hastaneler kendilerine göre fark alıyorlar" diye konuştu.

10 FARKLI ÜCRET 3 AYRI KANALDAN ALINIYOR

Şuanda bir hastadan 10 farklı ücretin 3 ayrı kanaldan alındığını söyleyen Hamza Ağca, "Bir; hastanede ödeniyor hasta gittiği zaman. İki; eczanede ödeniyor. Üç; aylığından kesiliyor. Böylece hasta nereye ne kadar para ödediğinin toplamını ancak aylığından kesildikten sonra öğrenmiş oluyor" dedi. 10 yıl önce reçete bedeli diye bir şeyin söz konusu olmadığını şimdi ise 3 kaleme kadar 3 TL alındığını söyleyen Hamza Ağca, şu bilgileri verdi:"Sonraki her bir kalem/kutu için ek 1 TL alınıyor. Devlet ve özel hastanelerinde reçete bedeli mutlaka alınıyor. 10 yıl önce sağlık ocakları ücretsizdi, şu anda 3+1+.. TL.'ye kadar ücret alınıyor. Yine 10 gün içinde tekrar muayene yoktu, şimdi ek 5 TL alınıyor. Eşdeğer ilaç farkı yoktu, şimdi sınırsız, mutlaka alınıyor. Yatak ücreti yoktu şimdi alınıyor. İsterse özel hastaneler yatak ücreti almayabilir. Devlet Hastanelerinde ise yatak ücreti alınıyor. Devlet hastanelerinde yatak ücreti yüzde 30-70 arasında alınabiliyor. Röntgen,laboratuar hizmetleri ücretsizdi, şimdi özel hastanelerde ilave ücretli, istisnai sağlık hizmeti ücreti yoktu, şimdi robotik cerrahi, diş protezleri vb.yüzde 300, yataklı tedavi ücreti yoktu, şimdi başlayacak. Tamamlayıcı ( özel) sigorta yoktu, şimdi başlayacak."

MAAŞIM GERİLEDİ

Katılım ücreti, katkı fark ücretinin sürekli arttığını belirten Ağca, "Görünen o ki, farklar artmaya devam edecek. Ancak Hekim ücretleri ve çalışan ücretleri 5 senedir sabit. Kimi zaman geriliyor. Benimki son 1 senedir geriledi. Devlet 10 yıl önceye göre sağlıkta daha fazla harcıyor. 2009'da 58 milyar TL, 2010'da 62 milyar, 2011 69, 2012'de 76 milyar TL devlet harcamış. Bu durumdan vatandaş memnun. 10 yıl önce Devletin sağlık harcaması 8 milyar dolardı, şimdi 40 milyar dolar oldu. 2013'te 628 Milyon kişi muayene olmuş. Yani her vatandaş 8.2 kere muayeneye gitmiş. 10 sene önce ise her vatandaş 2 kere muayeneye gidiyordu. İş kapasitesi 4 kat artmış, ama çalışan sayısı ve geliri ise artmamış. Vatandaş cebinden 2009'da 100 liranın 14 lirasını, 2010'da 100 liranın 16 lirasını, 2011'de 15 lirasını, 2012'de 15 lirasını sağlığa harcamış. Kişi başına 2009'da 5100, 2012'de 566 çıkmış TL çıkmış. Devletin hedefleri vatandaşın cebinden çıkan oranı yüzde 30'a çıkarmak. Şu an 16-17,18'lerdeyiz. Sağlıkta dönüşümden önce de yüzde 30'du. Hükümet bu süre zarfında vatandaşa balayı yaşatmış oluyor. Yüzde 30 hedef yakalanınca balayı dönemi bitmiş olacak" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR