Ağca, "Bu uygulama çözüm getirmekten daha çok şikayet ve şiddet sayılarını artıracak" dedi.

BU ÇÖZÜM DEĞİL

'Geçtiğimiz hafta sağlık bakanlığı müsteşarının mesai dışı poliklinik veya vardiyalı poliklinik adı altında saat 23.00'e kadar kadar hastanelerde hastalara bakılacak' şeklinde açıklamada bulunduğunu belirten Hamza Ağca, "Müsteşar, acil serviste uzun süre bekleyen ayakta hastalar, mesai kaydırma, yeşil alan 2 dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler şeklinde açıklamada bulundu. Bunuda bir çözüm olarak sundu. Oysaki bu çözüm getirmekten daha çok şikayet ve şiddet sayılarını artıracak" diye konuştu.

ACİL BAŞVURUSU ARTTI

Geçtiğimiz yıl Türkiye'de nüfusumuzdan daha fazla sayıda acil başvurusu olduğunu anlatan Ağca, "115 milyon civarında acil başvurusu oldu. Bu dünyadada başkaca örneği bulunmayan bir rakam. Bunun nedeni acil servislere vatandaşın yönlendirilmesi, vatandaşın az bekleyerek diğer işlemleri yaptırmayarak buradan hizmet almaya yönlendirilmesidir. Çok yükselen bu sayıyıda saat 23.00'e kadar poliklinikleri açık tutarak çözmeye çalışmayı düşünüyorlar ama bu ne yazıkki çözüm olmayacak, sayıların daha da artmasını, şiddetinde şikayetinde daha da artmasına neden olacaktır" dedi.

YÖNELİM YAPILIYOR

'Acillere başvuran hastaların yüzde 90'ından fazlası acil değil' diyen Ağca şunları söyledi:"Acil olması her aklına gelenin ben acilim yaklaşımında bulunması ve buradaki işlemlerin kısa sürede tamamlanıyor olması böyle bir yönelim yaratıyor. Bu konuda vatandaşlarımızda duyarlı olmalı gerçekten acil olan vakayla ilgilenilmesine kendileride yardımcı olmalılar. Bu konuda hükümetimizinde düzenleme yapması gerekir. Nihayetinde 24 saatten sonra acil davranılmayacağı polikliniğe yönlendirilen vatandaşı artık acil olma özelliğinin değişeceğiyle ilgili sağlık uygulama tebliği yayınlandı. Bu acil başvurularını bir nebzede olsa azaltır ve gerçekten hastanın polikiliğe yönlenmesini sağlar. Belki ekonomik olarak bu vatandaşı etkileyebilir ama çözüm acil polikliniklerinin yanında saat 23.00'e kadar diğer polikliniklerinde açılması değildir. Çözüm aile hekimlerine vatandaşları yönlendirmektir. O yüzdende bu karar isabetli değil ama sağlık uygulama tebliğinin değiştirilmiş olması isabetli bir karardır" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR