CHP Milletvekili Akif Ekici, sığınmacıların ilaç ödemelerini Meclis gündemine taşıdı. Ekici, "sayıları 3 milyona ulaşan geçici koruma altındaki yabancılara ülkemize geldikleri günden bu yana sağlanan kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti alarm zilleri çalıyor. Reçete bedellerini aylarca tahsil edemeyen eczacılar zorda" dedi. Ekici, Başbakan’a eczacıların bu mağduriyetini gidermek için bir çalışma yapıp yapmadıklarını sordu.

ÖDEME ALMADA BÜYÜK SORUN

Ekici, Gaziantep'in sığınmacı ilaç temini ve eczanelere yapılacak ödemeler konusunda yaşanan sorunu en ağır şekilde yaşandığı illerin başında geldiğine vurgu yaptı. Ekici, özellikle eczanelere yapılması gereken ödemelerde yaşanan bu aksaklığın eczacıları ciddi bir ekonomik sorunun eşiğine getirdiğini, hatta geçici koruma statüsündeki Suriyelilere ilaç verilemez hale gelindiğini kaydetti.

İŞTE SORULAR

CHP’li Ekici, konu Meclis gündemine de taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım’dan şu sorulara cevap vermesini istedi: "Bugüne kadar ülkemizde geçici koruma statüsüne alınan Suriyelilerin kullandığı toplam ilaç sayısı ve bunların toplam meblağı ne kadardır? Bunların iller bazındaki ayrıntısı nedir? Geçici koruma statüsündeki Suriyelilere eczaneler tarafından temin edilen ilaç reçetelerinden hâlâ inceleme altında olan ve ödenmeyenlerin sayısı nedir? Ödenmeyen bu reçetelerin toplam tutarı ne kadardır? Suriyelilere temin edilen ilaç reçetelerinin incelenmesi ve ödenmesi sürecini “merkezileştiren” ve “uzatan” 12.10.2015 tarih ve 2015/8 sayılı Genelge’nin eczacılar için yarattığı mağduriyetlere son verme adına planlanan/yürütülen bir çalışma var mıdır?" BÜLTEN