Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Müslüm Keklik, özelikle bu kış hava kirliliği yaratan ve akşamları bazı bölgeleri nefes alınmaz hale getiren kömürlerin tehlike saçtığını söyledi. Keklik, "Bu kömürleri devlet dağıttı. Devletin dağıttığı kömürlerin kükürt oranı yüksek. Havayı kirletiyor. Hava kirliliği sağlığımızı bozuyor. Devletin sağlığa harcadığı para artıyor" dedi.

SAĞLIĞA ÇOK ZARARLI

Hesap edildiğinde ithal kömürün devlete daha ucuza geldiğini söyleyen Keklik, "Taş ocakları kömürün tonunu devlete 420 TL'ye veriyor. İthal kömürün tonu ise 500 TL. Ancak devlet burada zarar ediyor. Çünkü ithal kömürle, yerli kömür arasında fiyat farkı yok. 700 kilo yerli kömürün ısı kalorisi ile 500 kilo ithal kömürün ısı kalorisi aynı oranda. Yani yerli kömürün ısı kalori değeri 4500, ithal kömürün ısı kalorisi 6500" diye konuştu.Dağıtılan yerli kömürün sağlığa getirdiği yük çok fazla. Devlete en az 10 kat zarar demek. Sağlığa harcanan para yine devletin kesesinden çıkıyor" diye konuştu.

KÖTÜYE KULLANILIYOR

Gaziantep'te devletin fakir fukaraya yılda 50 bin ton kömür dağıttığını, 3 katlı evi olanda, evine doğalgaz çektirene de bedava kömür verildiğini iddia eden Keklik, "50 bin ton kömür, ev başına 700 kilodan desek 70-80 bin aile ediyor. Gaziantep'te 300 esnafın sattığı kömür 100 bin ton, devletin dağıttığı kömür 50 bin ton. Esnaf da mağdur. Bir taraftan dolar, bir taraftan doğalgaz durumu. Geçtiğimiz yıl devlet 40 bin kişiye bedava kömür verdi. Bu sene 50 bin oldu. Haketmeyenler alıyor" dedi.

Oda olarak ithal kömürleri kalite kontrol noktasından geçirmeden sattırmadıklarını belirten Müslüm Keklik, "Devletin dağıttığı kömürün kükürt oranı yüksek. İthal kömürün kükürt oranı 0.90, yerli kömürün kürürt oranı ise 1.80. İthalla eşdeğer hava kalitesi yok. İthal kömürün ısı kalorisi de yüksek, kükürt oranı düşük" dedi. Meral KINACILAR