Gaziantep siyasetinin bir dönemler vazgeçilmez isimlerinden birisi olan, DSP Şahinbey eski ilçe başkanı Hasan Topuz belediyelerin hizmetlerinin göz boyamadan ibaret olduğunu belirtirken, Gaziantep'in hizmet yapacak parlamenterlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Rahmetli Mustafa Taşar ve Bedri İncetahtacı'nın yanısıra Hasan Celal Güzel'in memlekete büyük hizmetleri olduğunu söyleyen Topuz, partisi CHP'yi de eleştirdi ve "CHP'de bir süredir çöreklenmiş, tembel, örgütlenme modeli bozuk bir yönetim şekli var. İleriye İstikbal gözlemleyen insanlar var. Bunların partiye bir katkısı olamaz" dedi.

SAĞCISI DA SOLCUSU DA KİTAP OKURDU

Sağ-sol olaylarının yaşandığı öğrencilik yıllarındaki siyasi anlayışla bugünkü siyasal anlayış arasında uçurum olduğunu anlatan Hasan Topuz, "O dönem sağ, sol vardı. Hem sağcı hem de solcuların mücadelesi memleketin menfaati içindi. Tamam vurdular, kırdılar oldu ama hedef fikirseldi. O dönemde herkes kitap okurdu. Sağcısı da okurdu, solcusu da okurdu. Okulda biz harçlıklarımızın çoğunu kitaplara yatırım yapardık. Televizyon yoktu, basın bu kadar geniş değildi, gazete almak o kadar kolay da değildi. Şimdiki imkanlarla o zamanki imkanlar bir değildi. Ben varlıklıyım diyen ailenin bile imkanları kısıtlı olurdu. Şimdiki gibi 3-4 tane gömlek, elbise olmazdı. Hele bizim gibi köyden gelenler için hayat biraz daha zordu" dedi.

FİKİRSEL KAVGA VARDI

O dönemde yetişen geçlerin çoğunun belirli bir fikirde, kendi kendini yetiştiren insanlar olduğunu söyleyen Hasan Topuz, "Bu durumda da ya CHP'ye gideceksin ya MHP'ye gideceksin. Ortası olan partiler de oldu, dinci partiler de geldi ama, bu kadar değişken özellikle vatandaşı birbirine kırdıracak şekilde kamplara bölen bir ortam yoktu. Tamam kavga dövüş olurdu ama fikirsel olarak kavga vardı. İnançsal olarak yoktu. Herkesin kutsal olan inancı kendineydi. Bizler, gerek sağcı, gerek solcu olsun, kültürel bakımından cumhuriyet kazanımlarına saygılı, milliyetçi, cumhuriyetçi, halkçı, laik düşünceyle geldik. Kültür illa tahsil demek değildir, okuma ayrı şeydir. Antep değil. Türkiye geriledi. O zaman bir birliktelik vardı, vatan, toprak birlikteliği, bayrak birlikteliği vardı. Şimdi hiçbir birliktelik kalmadı. İnsanlar birbirinden korkar durumda, birbirlerine menfaat bağlarıyla bağlı. Birliktelikler hep ekonomik. Bugün Ak partinin birlikteliği ekonomiye dayalıdır. Aynen Amerika gibi" diye konuştu.

GURUR VE ONURUN YERİNİ SADAKA KÜLTÜRÜ ALDI

O yıllarda insanların gururlu ve kendine güvenleri olduğunu hatırlatan Hasan Topuz, şimdi bunun yerini sadaka kültürünün aldığını söyledi. Topuz, 'İnsanlar ayrıca kültürlüydü. İnançla kültür ters orantılıdır. Kültür yükselirse inanç taban yapar, inanç yükselirse kültür taban yapar. Şu anda inanç yükseldi kültür taban yaptı. Bizim dönemde, ANAP, DSP, MHP döneminde şimdiki yapılan yardımlar gibi yardımlar yapılırdı. Ama devlet kanalıyla, gerçek ihtiyaç sahiplerine verilirdi. Şimdi ise bu sadaka kültürü çok yerleşti, insanları tembelleştirdi, gurur diye birşey bırakmadı. Eskiden insanlar yardım almaya tenezzül etmez, çekinirdi. Şimdi öyle bir şey yok. İnsanlar Arap kültürüne yönelim yaptı. Oturduğu yerde rahat yiyip içme gelecekte sadakayla geçinme ortamına gelindi. Bunu hükümet de teşvik ediyor" dedi.

CHP'DE ÖRGÜTLENME MODELİ BOZUK

'CHP'ye kayıtlıyım ama CHP'li değilim. Çünkü CHP gerçek cumhuriyetten kurulan CHP değil' diyen Topuz şunları söyledi:"Şu anda çöreklenmiş, tembel, örgütlenme modeli bozuk bir yönetim şekli var. CHP içerisinde ideolojik olarak fikrine dayalı olarak giden insanlar yok. İleriye dayalı, istikbal gözlemleyen insanlar var. CHP'de örgütlenme modeli bozuk. Partide, süreç içerisinde çöreklenmiş mahalle temsilcileri var, delegeler var, delege ağaları var. CHP bir siyasi partinin kimliğinden dışarı çıktı. Fikir partisi olmaktan çöreklenme partisi oldu. Ancak CHP köklü bir parti, belli bir ortamı olan bir parti olduğu için bu oyları alabiliyor. Az çok inanmış insanlardan gelen oylar."

İNSANLAR ALTERNATİF BULAMADIĞI İÇİN CHP'YE OY VERİYOR

Normal bir vatandaşın CHP'nin şu durumuna bakarak oy vermek istemediğini, mecburiyetten oy verdiğini, alternatif bulamadığı için oy verdiğini ifade eden Topuz, "İnsanlar CHP'ye kurtuluşun içerisinden gelmiş, Atatürk'ün, İnönü'nün hizmet ettiği bir parti olduğu için oy veriyor. CHP Cumhuriyetin ilkelerinden dolayı oy alıyor. Gerçekte milliyetçi, vatanperver, halkçı insanlar tarafından oy veriliyor. Ama vatandaş yöneticilere baktıkça isteyerek oy vermiyor, mecburiyetten veriyor. Bu kişilerin oyları MHP'ye de gidebiliyor, gidiyorda zaten bir kısmı" dedi.

CHP DSP'NİN ÖRGÜTLENME MODELİNİ ALMALI

'CHP'nin yapması gereken şey bu örgütlenme modelini değiştirmek. Mahallelerde mahalle ağalarını ortadan kaldırmak, gençlere imkan verip örgütlenmeyi yeniden yapılandır' diyen Topuz şöyle konuştu:"CHP'de mahallelerdeki örgütlenme DSP'de olduğu gibi işçi, emekli, esnaf, genç, kadınlardan oluşmalı. CHP'nin mevcut sistemi değiştirmesi lazım. DSP'nin örgütlenme modelini alması lazım. Şimdi DSP'nin örgütlenme modeli şudur; 10 kişiden oluşur. Bir mahalle temsilcisi vardır, onun bir yardımcısı vardır. İki işçi, iki emekli, iki genç, iki esnaf, iki bayandan oluşur. Hatta emeklinin biri kamudan, biri özel sektördendir. Yani o kadar dikkat ederdik. ilçe yönetimi 10 kişiden oluşurdu. İşçiden sorumlu, emekliden sorumlu, gençten sorumlu, esnaftan, bayandan sorumlu arkadaşlarımız olurdu. Zincirin halkalarıyla birbirine bağlıydı. Bu örgütlenme yapısıyla partiyi sıfırdan iktidara getirdik o dönemde."

CHP'DE HEP AYNI YÜZLER VAR

Topuz, CHP'nin yeniden dizayn olması, örgütlenme modelinin değişmesi gerektiğini dile getirerek, "CHP'de yıllar evvel gelmiş Ahmet Ağa Düztepe mahallesine temcilsi olmuş. Şu şu mahalleleri etkilerim diyor. Tabi menfaat karşılığı. Partiye çörekleniyor. Hep aynı simalar, aynı yüzler. Mahalle temsilcileri gençlere olanak da vermiyorlar. İkinci bir Mehmet, Hasan, Hüseyin yok. Şimdi milletvekili ön seçimi oluyor. CHP'de bu delegeler iş başına geçiyor. Gene delegeler, temsilciler iş görüyor. Yavuzeli'nde, Barak'ta gene birilerinin vasıtasıyla gidiliyor. Bunlar hep CHP'nin bozuk tarafı. değişmiyor. Örgüt olarak yeni bir örgüt mü var? CHP'de üniversite gençliği yok, ama bizim zamanımızda DSP'de vardı. CHP'nin yeniden dizayn olması gerekir. Bu sistemin değişmesi lazım" diye konuştu.

SİYASETİN OYUNLARINI BİLMİYORDUK

1995'te Ecevitler tarafından kendisine aday ol denilmesine rağmen kendisini hazır hissetmediği için bunu kabul etmediğini anlatan Topuz, şimdi böyle düşünen kimsenin kalmadığını söyledi. Topuz, "Ecevitler bana aday ol dedi. Ben o zaman tarımla ilgili siyasi komisyon üyesiydim. Gencim, kendimi hazır hismetmiyorum dedim, kabul etmedim. Ecevitlerin huylarını da bilmiyorum. Siyasetin oyunlarını bilmiyorduk. Bu kadar çirkef, bu kadar ayakçı bir ortam olduğunu bilmiyorduk. Öğrensek de yapamazdık. Şu anda istesem CHP'de yönetici de olurdum aday da olurdum. Ancak öyle bir şey düşünmüyorum. Biz dobra konuşuruz. Bizim o dönemde yetişen insanların hepsi öyledir. Bunlardan biri Zihni Kepkep'tir. O da açıkça söyler. Ben aday olmayı kabul etmedim, şimdi genel başkan istesin de bir ilçe başkanı aday olmayı reddetsin. O dönem meclise Ali IIıksoy ve Mustafa Yılmaz gitti" dedi.

ECEVİTLER DESPOT İNSANLARDI

Partiye yıllar emek verdiğini, yöneticilik yaptığını, 99'da milletvekili listesinde 7.nci sıraya geldiğini hatırlatan Topuz, "Ancak önümüz kesildi. Liste yanlış oluşturulmuştu. Ecevitler dürüst ama despot, zor insanlardı. Kendilerine aşırı özgüvenleri vardı. Üniversite mezunlarını sevmezlerdi. Çok kimse bilmez ve bunları demez. Biz bunu uygulamada açıkça gördük. Siyasetin böyle olmaması gerekir, siyasetçiler yetenek ve liyakata dayalı insanlardan seçilmeli. Bizdeki siyasetçilerin hepsi de hazırcı. Aniden gelip, aniden gitme. Liyakatlı olarak hazmederek bir yerlere gelme yok. O dönemde meclise iki kişi gitti" dedi.

PARALEL YAPI FETHULLAH GÜLEN DEĞİLDİR

Siyasette çok gerileme olduğunu, bunun bütün partiler için geçerli olduğunu dile getiren Topuz, insanları birlikte tutacak olguların ortadan kalktığını söyledi. Topuz, "Toprağa, bayrağa ve sancağa saygılı insanlar topluluğu olmak gerekiyor. Bugün paralel yapı diyorlar. Paralel yapı Fethullah Gülen Hoca değildir. Paralel yapı Güneydoğuda PKK'dır. Şu anda insanlar ayrıştı. Eskiden idealist bir topluluk vardı. Şimdi dini kullanıyorlar. Menfaate dayalı bütünleşmeye girdi inanç" dedi.

YIK-YAP EDEBİYATI

Belediyelerin hizmetlerini de değerlendiren Topuz, Ak Partili belediyelerin hizmet değil, boyama yaptıklarını belirtti. Topuz, "Gazi Muhtar Paşa'yı güzelleştiriyoruz dediler, neyi güzelleştiriyorsun, orta yerde birkaç yerde ağaçlık vardı o ağaçlar söküldü. Kaldırımlar yapıldı, kaldırımlardan tank mı geçireceksiniz? Bu kadar mı biz zenginiz? Bu kadar israf hiçbir toplulukta yok. Müslüman israf etmez, haramdır. Uzun Çarşı, Kale'ye kadar olan kısım, 3-4 sene oldu yapılalı, bozuldu tamir ettiler, bir hafta sonra tamamen söktüler, yeniden yaptılar. Yık-yap edebiyatı" dedi.

AK PARTİLİ BELEDİYELER HİZMETTEN OY ALMIYOR

'Ak Partili belediyeler, vatandaşın sadaka kültürüne adaptasyonundan oy alıyor, yoksa hizmetten almıyor' diyen Topuz, "Hizmeti merkeze yapıyorlar, taşra kenar semtlere yapmıyorlar. Biz bu kadar zengin değiliz. Bir zamanlar İrlanda ekonomik sıkıntıya gittiği için 4 yıl altyapıya bakmamaya karar verdi. Bizimkiler ne yapıyor, Lale devrini yaşıyor. Ölü yatırım yapılıyor, kaynaklar heba ediliyor. Fabrika yapılmıyor, işsizlik 3 milyon kişiye yükselmiş, bir sürü üniversite mezunu atanamıyor" dedi.

100. YIL SOSYAL YAPININ DEŞARJIDIR

Celal Doğan'ın iyi bir belediyeci olduğunu, bugün altyapıya hiç bir belediyecinin el atmak istemediğini söyleyen Topuz, "Eskiden Devlet Hastanesinin orası bir yağmurda su dolardı, Karşıyaka'dan gelen köprünün altı su dolardı. Celal Doğan yatırımı yer altına yaptı. 100. Yıl Parkı, burası sosyal yapının deşarjıdır. Bunlarsa şimdi ancak boyama yapıyorlar. Yani insanın da gözünü boyuyorlar, caddelerinde gözünü boyuyorlar. Temel yapıya indirgenen birşey yok. Ttrafik sorun. Uzun Çarşı için yüz kere söyledik. Kale'den Karagöz'e kadar olan kısım çift yol olsun dedik. Tamam araçlar da çoğaldı ancak şehir plancıları, trafik komisyonunun bunları düzenlemesi lazım. Maalesef iyi bir düzenleme yok" şeklinde konuştu.

FATMA HANIM BOYAMA YAPIYOR

Kentimizin en büyük sorununun trafik olduğunu, ışık düzenlemeleriyle bu sorununun çözülmeyeceğini ifade eden Topuz, "Fatma Hanım akıllı ışıklar yaptı, fakat köklü bir değişim yapmak zorundasın. Fatma hanım Gazi Muhtar Paşa'yı güzelleştirdik diyor kaldırımları söküyor, tel örgüleri koyuyor, üstüne beton basıyor. Doktor Asım Bey'in yaptığı en güzel şey tarihi evleri restore ettirmesi. Fatma hanıma ben ümitle bakıyordum ancak, şu ana kadar hiçbir şey yok. Sadece boyama yapıyor" dedi.

ALİ SERİNDAĞ'IN NE İŞİ VAR?

CHP'nin yaptığı en büyük hatanın, geçen dönem iki tane taşıma getirmesi olduğunu hatırlatan Topuz, bunların CHP'ye hiç bir getirisinin olmadığını, aksine oy kaybettirdiğini söyledi. Topuz, "Hazır gitmesi gereken insanların önü tıkandı. Genel merkezin yaptığı bir hata dört vekil sayısını ikiye düşürdü" dedi.

HİZMET YAPACAK PARLAMENTERLERE İHTİYAÇ VAR

CHP'de milletvekili adayları için birikimli atama olursa, bunun ön seçimden daha iyi olacağını öne süren Topuz, birikimli insanı bulup, heveskar insanı bulup aday yapmak gerektiğini belirtti. Topuz, istikbalini garanti altına alabilecek insanları değil, hizmet yapabilecek insanları sıralamaya koymak gerektiğini dile getirerek,"Bu memlekette hizmet yapacak parlamenterlere ihtiyaç var. Bugün Ak partide de olsa, CHP, MHP'de de olsa hizmet yapan ben parlamenter göremiyorum. Antepli olarak göremiyorum. Hiçbirinin ben halka dayalı, halka hizmet babında parlamenter olduklarına inanmıyorum. Buna CHP de dahil" dedi.

TAŞAR, İNCETAHTACI, GÜZEL'İN ÜSTÜNE SİYASETÇİ GELMEDİ

Gaziantep'te Mustafa Taşar, Bedri İncetahtacı ve Hasan Celal Güzel'in dışında hizmet eden başka bir siyasetçi tanımadığını söyleyen Topuz şunları dile getirdi:"Karşı fikirde olduğum rahmetli Mustafa Taşar vardı. Taşar elinden geldiğince, Celal Beyle başbaşa verip hizmetler yaptı. Mesela rahmetli Bedri İncetahtacı vardı. O zaman ilçe başkanıydım, İncetahtacı açar telefonu benimle ne sorun varsa konuşurdu. Şu anda siyasiler istikballerini garantiye almak için siyaset yapıyorlar. Vatan, millet için yapmıyorlar. Demirel, Ecevit, İsmet Paşa, Menderes vatan millet için siyaset yapmıştır. Mustafa Taşar, Bedri İncetahtacı, Hasan Celal Güzel bunların üstüne gelen siyasetçi olmadı. Hasan Celal Güzel bu memlekete üniversiteyi getirmiştir" diye konuştu.

ZİHNİ KEPKEP İL BAŞKANI OLSAYDI…,

Denenmiş, miadi dolmuş insanların milletvekilliğine aday olmaması, bu insanların geçlerin önünü açması gerektiğini belirten Topuz, kendisinin hedefinde siyaset olmadığının da altını çizdi. Topuz, "Ancak faydalı olabilecek etkin bir ortam çıkarsa hizmet ederim. Ama bunun için illa milletvekili, belediye başkanı, yönetim kurulu üyesi olmak diye birşey yok. CHP'de örneğin Zihni Kepkep, il başkanı olsaydı, bende sekreterya kısmına gelirdim. DSP'nin örgütlenme modelini direkmen CHPye adapte ederdim. Şu anda CHP tek kişilik ordu" dedi.

MUSTAFA YILMAZ KÖY YOLLARI YAPTI

Devlet eski Bakanı Mustafa Yılmaz'ın bakanlığı ve milletvekilliği döneminde ülke ve memlekete önemli hizmetler yaptığını hatırlattığımız Topuz, buna katılmadığını söyleyerek, "Mustafa Yılmaz, Tamam köy hizmetleri bakanlığı yaptı, köy yolları yaptı. Ama köklü ne yaptı Mustafa Bey? 3-4 tane camiye çimento göndermekle iş bitmez. Mustafa beyi 95'ten beri tanırım, beraberce çalıştık. Hizmet yapmış gözükebilir. Devletin kaynaklarını çarçur etmedi. Mustafa Yılmaz yol yapmıştır ancak bu ekstra bir şey değil" dedi.

HASAN TOPUZ KİMDİR?

DSP'de en fazla ilçe başkanlığı yapan isim olan Hasan Topuz, 93'ten 99'e kadar yöneticilik, 95'ten 99'a kadar DSP Şahinbey ilçe başkanlığı görevlerini başarıyla yapmış bir isim. Pazarcık'a bağlı Karabıyıklı köyünden. Eğitim Enstitüsü, İktisat mezunu, aynı zamanda Ziraat Teknikeri.