Seçimde aday olan AKP'li üç eski bakandan sadece Fatma Şahin başarılı oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından istifa ederek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Fatma Şahin yüzde 54 gibi yüksek bir farkla seçimi kazandı.

AKP'nin büyük umut bağladığı Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım da İzmir'den aday gösterilmişti. Ancak Yıldırım 15 puan geride kalarak İzmir'de büyük yenilgiye uğradı. Bir diğer isim ise Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin'di. Hatay'dan aday olan Ergin CHP'li Lütfü Savaş karşısında 3 puanlık farkla yenilgiye uğradı.

MİLLETVEKİLLERİNİN DURUMU

Balıkesir'de Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur yüzde 38 ile seçimi kazandı. Diyarbakır'da değişikliğe giden BDP, bu ilde Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak'ı aday yaptı. Kışanak yüzde 57 gibi bir oranla seçimi kazandı.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da Ağrı Belediye Başkanlığı için aday oldu ve yüzde 46 ile seçimin galibi olurken, Mardin'de Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise yüzde 52 ile kazandı. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak sadece yüzde 4 oy alabildi ve kaybetti.

TARTIŞMALI BAŞKANLAR KAZANDI

CHP'nin Trakya'da mevcut başkanlarlarla devam etmeyip aday değişikliğine gitmesi büyük tartışmalara neden olmuştu. Ancak tartışmalı başkanlar seçimi kazandı. Edirne'de CHPtarafından aday gösterilen Edirne Milletvekili Recep Gürkan yüzde 37 ile, Kırklareli'de CHPKırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, ise yüzde 38 ile başkan oldu. Ordu'da Ak Parti İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz yüzde 52 ile ve Eskişehir'in Odunpazarı İlçesinde CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt yüzde 41 ile seçimden galip çıkmayı başardı. Ak Parti tarafından Diyarbakır'dan aday gösterilen Ak Parti milletvekili Galip Ensarioğlu da yenilgiye uğrayanlar arasında. Ensarioğlu, Gültan Kışanak ile girdiği yarışta açık ara farkla kaybetti.

ANTALYA'DA SON ANDA...

Bir önceki dönem Antalya'da büyükşehir belediye başkanlığı yapan ve ardından milletvekili seçilen Menderes Türel, Ak Parti tarafından yeniden aday gösterildi. Türel, son ana kadar çekişmeli geçen seçimleri kazandı. Balıkesir'de Ak Parti milletvekili ve adayı olan Ahmet Edip Uğur çekişmeli geçen yarışı kazandı. Ak Parti milletvekili ve Çanakkale Belediye Başkan adayı olan Mehmet Daniş ise 17 puan geride kalarak kaybetti. Ak Parti iki ilçede kadın milletvekilleri ile yarışa katıldı. Ak Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, İzmir Konak'tan aday gösterildi fakat 11 puan farkla kaybetti. Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi de Çorlu'dan aday gösterildi ve 18 puan geride kalarak seçimi kaybetti. CHP milletvekili ve Manisa adayı Özgür Özel, Trabzon adayı Volkan Canalioğlu da seçimi kaybeden isimler arasında. Aydın'da seçim yarışına milletvekili Ali Uzunırmak ile, Muğla'da ise Mehmet Erdoğan ile seçmenin karşısına çıkan MHP, her iki ilde de kaybetti.