Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı açıklamasında “Kadının rolü sadece kadını değil, hepimizi ilgilendirmekte” ifadesini kullandı.
GAGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Özdurak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Özdurak, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Büyüme ve kalkınmanın tüm dünyada temel amaçlar arasındadır. Kalkınmanın devamlılığı, ekonomik büyümenin sağlanması, sosyal ve kültürel alanda ilerleme herkes için önem arz ediyor. Tüm bunları sağlamakta insana yatırım yapmaktan geçiyor. İnsana yatırım yapmanın da tek kaynağı kadın. Kadın olmadan güçlü bir toplum güçlü bir ülke sağlamak mümkün değildir. Birçok rol yüklediğimiz kadınlarımıza toplum, ülke ve dünya olarak gereken önemi vermiyoruz.
2023 hedeflerimiz arasında; dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer almak, kişi başına milli geliri 25 bin dolara çıkarmak, 2 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe ulaşmak ve işsizlik oranını yüzde 5'e düşürmek yer alıyor. Bu hedefe ulaşabilmemiz için kalkınma ve sürdürülebilir büyüme ve bunun içinde özelliklede ekonomiye, işgücüne katılan kadının varlığına katkı sağlamalıyız. Nüfusumuzun yüzde 50’si kadınlarımızdan oluşuyorken; kadınlarımızın işgücüne katılma oranı yüzde 31.9’dur. Bu oran kırsalda yüzde 39 kentte ise yüzde 28.6’dır. İstihdam oranı ise yüzde 28.5’tir. Ayrıca 1.3 milyon girişimcinin 80 bini kadın. Bu rakamlar ülkemizin büyüme hedefi açısından sorun teşkil ediyor. Ülkemizde son 2 yılda kadın istihdamına katkı sağlayacak birçok proje ve çalışmalar yürütülüyor. Bunun da meyvelerini yavaş yavaş almaya başladık. Aslında en temel çözüm kaynağımız öncelikli olarak kız çocuklarımızın eğitimidir. Eğitimli işgücünün, sosyal ve ekonomik refaha katkıları kaçınılmazdır.
Tüm bunların yanında kadınlarımızın güvenliği ve refah seviyesi için de ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Ülkemizde kadınların yüzde 97’si şiddet görüyor. Kadına şiddet ülkemizin önemli sorunları arasında. Alınan önlemler ve hukuksal düzenlemeler oldukça yetersiz kalıyor. Toplumumuzda önemli yere sahip kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak bu soruna çözüm üretecek ve hatta bu sorunu ortadan kaldıracak çalışmalar yapılmadır. Kadının rolü sadece kadını değil hepimizi ilgilendirmektedir.
Pek çok kadın girişimci ve iş kadınının yer aldığı, Türkiye’deki GİAD’lar içerisinde ilk Kadınlar Kurulu’nu kuran ve bu değerlerimizin ön planda olduğu GAGİAD olarak; her alanda önemli bir yere sahip olan tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım.”