Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Tarımsal Daire Başkanlığı'nın organizasyonunda merkez ilçe Oğuzeli'nde bulunan çitçilere dolmalık biber ve domates fidesi dağıttı.

Dağıtım için düzenlenen törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeliçiftçisini unutmadıklarını söyledi. Oğuzeli'nin tarihi, kimliği, kültürü ve geçmişiyle en güzel ilçelerden birisi olduğunu aktaran Şahin, "Oğuzeli, dolmalık biber, narı ile bölgemizin degerli bir ilçesidir. Buranın kırmızı toprağı hiçbir yerde yok. Bu toprağın değerini ve kıymetini iyi bilmeliyiz. Hazine olan bu kırmızı toprağımızı geleceğe taşımalıyız" dedi.

Yarım olan barajları tamamlayarak sulu tarımdaki üretgenliği arttırmak istediklerini aktaran Şahin, yerelden evrensele Oğuzeli'ni bir çekim merkezi haline getirmek istediklerini söyledi. Bu tür projelerin Oğuzeli'nin geleceği olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, "Fıstık ve nar bu bölgenin vazgeçilmez tarım ürünleridir. UNESCO durduğu yerde gelip bizi dünyanın 8'inci gastronomi kenti seçmedi. Sizin bu değerli mutfak ürünlerinizin lezzetlerini gözardı edemeyiz. Dolmalık biber bizim mutfağın değerli ürünlerinden birisi. Bu açıdan onu destekliyoruz" diye konuştu.

OĞUZELİ-GAZİANTEP ARASI YOL GENİŞLİYOR

Görev geldikten sonra Oğuzeli'ne yaptığı hizmetleri de anlatan Şahin, çok dar olan Oğuzeli–Gaziantep arasındaki karayolunu genişleteceklerini ve rahat bir ulaşım sağlayacaklarını kaydetti. Oğuzeli'nden akan Sacır Deresi'ni kendisi küçük iken annesi ile gelip gezdiğini ve çok berrak aktığını söyleyen Şahin, "Ben size buradan söz veriyorum, Sacır Deresi'ni yine eskisi gibi bembeyaz yapacağız. Bunun üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ankara ayağını tamamladık ve 40 güne kadar ihalesine gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Hava limanını iyi kullanmak istediklerini ve buradan gelen yerli ve yabancı yolcuları Karpuzatan tesislerine çekmeyi arzuladıklarını belirten Şahin, "Hava limanın gücünü iyi kullanmalıyız. Burada uçak bekleyen yolcuları dinleme tesisine gelmesini sağlamalıyız" dedi.

Hava limanı sanayisinin üzerinde de çalışmalar yapıldığını aktaran Şahin, Oğuzeli'nin gençlerini burada istihdam etmek istediklerini dile getirdi.

OĞUZELİNİN TARIM ÜRÜNLERİ MUTFAĞIMIZDA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise, Gaziantep'in ne kadar sanayi kenti olmasına rağmen bir o kadar da tarım kenti olduğunu aktaran Yılmaz, tarım arazilerinin yüzde 11'nin sulandığını söyledi. Sulama barajlarının devreye girmesiyle birlikte 150 bin hektar alanın sulanacağını ifade eden Yılmaz, "Oğuzelidolmalık biberin merkezi. Gaziantep mutfağının zengin çeşitlerinden biri. Şimdi "Barak" biberinin tescili için yola çıktık. Barak biberinin üretimini arttıracağız ve onu destekleyeceğiz. Başkanımızın göreve gelmesinden sonra yılda tarım için 3 milyon lira bütçe ayrılıyor. Bu da bizim tarıma gösterdiğimiz önemi ortaya koyuyor" ifadellerini kullandı.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç da, Oğuzeli'nun sulu ve kıraç alanın ile tarım ilçesi olduğunu, hayvancılıkta Türkiye'de ilk 5 ilçeden birisi olduğunu vurguladı.Oğuzeli'Nde ülkenin ender üretilen ürünlerini ürettiklerini belirten Kılıç, Kayacık Sulama Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte iki tane sulama barajının olacağını ve bunun tarım çiftçisine büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Oğuzeli Kaymakamı Yasin Yunak, "Barak" adıyla biberin tescil edilmesinin tarımdaki başarıyı gösterdiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi'in Oğuzeli'ne güneş enerjisi ve biyogaz tesis ile önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini belirten Yunak, bu yatırımların umut verici olduğunu kaydetti.

Öte yandan yetkililer; 100 çiftçiye 300 bin biber fidesi ile 100 bin domates fidesi dağıtıldığını belirttiler.

Program sembolük olarak bir çiftçiye biber ve domates fidesinin verilmesi ile son buldu.