Rusya, Halep'in kuzeyindeki sivil yerleşim yerlerine ve Azez'de insani yardım tırlarına yönelik hava saldırılarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu "güvenli bölge" tezini engellemeye çalışıyor.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Rusya'nın yardım tırlarını bombalamaya başladığını söyledi. Erdurmaz, "Aslında Rusya, bu bombardımanlarla Türkiye'nin ABD ile tesis etmeye çalıştığı 98 kilometrelik 'güvenli bölge'yi dikkate almadığını vurgulamak istemiştir. ABD ise bu duruma herhangi bir tedbir almamış ve uzaktan izlemeyi tercih etmiştir" dedi.

BAZILARI SURİYE'YE DÖNEBİLİR

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı ve Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Muhammed Vecih Cuma da Türkiye'nin önerdiği güvenli bölge tezinin Suriye halkı için çok önemli olduğunu vurguladı.

DÜNYA'YA ÖRNEK OLDU

Rusya'nın güvenli bölgeye karşı durduğuna dikkati çeken Cuma, şunları kaydetti: "İnsanlarımızın topraklarında güvenli ortamda hayatlarını devam ettirmelerini istiyoruz. Rusya ise DAEŞ'i bahane ederek Azez'i vuruyor. Türkiye, 2,5 milyon Suriyeli'ye kucak açtı. Bu konuda dünyaya örnek oldu. Güvenli bölge olursa bazı insanlar Suriye'ye dönebilir."

GÜVENLİ BÖLGEYİ SABOTA EDİYORLAR

Cephetul Şam'ın Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı da Türkiye'den, Halep'in Azez ilçesi üzerinden Suriye'nin değişik kentlerine gönderilen insanı yardım tırlarının Rus savaş uçaklarınca hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini anlattı. AA