Hasan Kalyoncu Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, Rusya'nın Suriye'deki varlığını sürdürürken, ABD koalisyonunun bölgeye müdahalesinin oldukça zor bir karar olduğunu belirterek, bunun Esed'in işine yarayan bir durum olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Erdurmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Suriye'de rejimi desteklemeye yönelik başlattığı fiili askeri desteği, hava harekatıyla resmen devreye soktuğunu ifade etti.

ESED'İN İŞİNE YARIYOR

Rus hava saldırılarının DAEŞ hedeflerine karşı icra edildiğinin açıklanmasına rağmen esas hedefin Özgür Suriye Ordusu olduğunun görüldüğünü aktaran Erdurmaz, şunları kaydetti: "Bir taraftan Suriye'de askeri yapılanmasını güçlendiren Rusya, diğer taraftan Avrupa'da ciddi endişelere yol açacak Beyaz Rusya'da askeri üs tesisi faaliyetini gerçekleştirmiştir. Putin, Rusya'nın ulusal çıkarlarını, iki kutuplu dönemde olduğu gibi bağımsız olarak eyleme koyma stratejisini uygulama olanağı bulmuştur. Suriye'de Lazkiye yakınlarında tesis edilen hava üssü ile DAEŞ'in ve diğer taraftan PYD'nin Akdeniz'e iniş yolunu keserken, kuzeyde Esed lehine ciddi bir alan oluşturmuştur. Rusya Suriye'deki varlığını sürdürürken, ABD koalisyonunun bölgeye müdahalesi oldukça zor bir karardır. Bu ise Esed'in işine yarayan bir durumdur." BÜLTEN