Rusya ile yaşanan kriz Gaziantep'i olumsuz etkilemedi. Rusya'ya halı ve iplik ihraç edilen Gaziantep'te tek sıkıntı sınırda bekleyen tırlar oldu.Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Halı Grubu Başkanı Selahattin Kaplan, sınırda yaklaşık 20 tırın olduğunu ve bunun da 2-3 milyon dolarlık bir mal olduğunu söyledi. Kaplan, "Rusya ile ihracatımız yüzde 1.5, yani üzülecek noktada değil" dedi. GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, araçların beklediğini ama sıkıntı olacak düzeyde olmadığını söyledi. AK Parti Milletvekili Nejat Koçer de "Rusya ile olan ihracat payımız çok az. Gaziantep başka pazarlarla kendine yer bulmalı. Yani Rusya'daki kriz bizi etkilemez" değerlendirmesini yaptı.

KAPLAN: HALI VE İPLİK İHRAÇ EDİYORUZ

Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Halı Grubu Başkanı Selahattin Kaplan, Rusya'ya halı ve iplik ihracatı yaptıklarını söyledi. Zaten Rusya ile ihracat paylarının geçmiş yıllarda düştüğünü ve ortalama 14 milyon TL'lik bir mal gittiğini belirten Kaplan, "İhracatın yüzde 1.5'i Rusya'ya yapılıyor. Yani yok denecek kadar az. Tek sıkıntımız 20'ye yakın tırın bekliyor olması. Inun da 2-3 milyon dolarlık sıkıntısı var. Ama bu halı sektörünü etkileyecek boyutta değil" dedi.

ÇIKMAZ: SIKINTILI BİR DURUM YOK

GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise, arabaların beklediğini ancak sıkıntı olmadığını söyledi. Rusya ile ilgili sıkıntılarıları hükümetin çözmeye çalıştığını belirten Çıkmaz, "Rusya'nın GazianteP'e etkisi yok denecek kadar az. Zaten bu ülkeye krizden önce de ihracat yüzde 38 düşmüştü. Gaziantep'ten halı ve iplik, Malatya'dan ise Kayısı giden Rusya'daki krizi bir etkilemez" diye konuştu.

KOÇER: BAŞKA PAZARLAR ÖNEMLİ

AK Parti Milletvekili Nejat Koçer ise, Gaziantep'te iki kalemde ihracat yapıldığını belirterek, "Bir triko, diğeri de halı. Zaten bunlar bizim bir çok ülkeye sattığımız kalemler. Rusya olmaz Azerbaycan olur. Ortadoğu'da pazar geniş. O nedenle bizim dış ticaretimizde Rusya'nın payı çok düşük. Gaziantep bir çok ülkeye sayısız mallar ihraç ediyor. Rusya özelinde bir sıkıntımız yok. Sanayicilerimiz yeni ürünlerle değişik pazarlarda yerini almalı " dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT