Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzellikleri buluşturan Rumkale, daha fazla turist tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Şanlıurfa Birecik Barajı’nın tamamlanmasının ardından suların yükseldiği tarihi bölge İstanbul Boğazı'nı andırıyor. Tarıma elverişli toprakların sular altında kalması üzerine hareke geçen bölge halkı, satın aldıkları teknelerle tarihi Rumkale ve Fırat nehrinde tekne turları düzenliyor. Gaziantep Rumkale’den hareket eden onlarca tekne, bir bölümü sular altında kalan Halfeti’yi de Fırat üzerinde görme imkanı sağılıyor. Özellikle yerli turistlerin akın ettiği bölge, Fırat Nehri’ni şenlik alanına çeviriyor.

BÖLGENİN TANITIMI ÖNEMLİ

10 ve 20 kişilik teknelerle Fırat’ın serin sularında yolculuk imkanı bulan vatandaşlar bölgedeki sosyal tesislerin azlığından dert yanarken, bölge esnafı ise yetkililerin yardım eli uzatmasını istedi. Hafta sonları yerli turistlerin gezmeye doyamadığı tarihi bölgenin turizme kazandırılması için yardım beklediklerini söyleyen tekneciler, Tarihi Rumkale’nin restorasyonunun da bir an önce tamamlanmasını istedi.

RESTORASYON DEVAM EDİYOR

Gaziantep’in Yavuzeli ilçesi Kasaba köyünde bulunan Rumkale’nin, Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nın Roma Dönemi'nde mesken tutarak, kayadan oyma bir odada İncil'in nüshalarını çoğalttığına inanılıyor. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan yerler arasında bulunan Rumkale’nin restorasyon çalışmaları ise halen devam ediyor. Tarihin doğayla buluştuğu Rumkale'de tarihi kalıntıların yanı sıra manzarasıyla bölge halkının tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. İHA