Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından Dünya Ankilozan Spondilit Haftası etkinlikleri kapsamında her yıl romatizmal hastalıklar hakkında bilinç oluşturmak üzere düzenlenen Romatizmalı Adımlar yürüyüşü, Dülük Baba Ormanları’nda hekim, hasta, hasta yakınları ve medyanın yoğun katılımıyla gerçekleşti. Gaziantep Üniversitesi Romatoloji hekimleri ve romatizma hastalarının başı çektiği yürüyüşte katılımcılar “Romatizmaya inat, romatizma için yürüyoruz!” sloganıyla hasta sorunları ve alınabilecek önlemler konusuna dikkat çekti.

Bu yıl 7 Mayıs Çarşamba sabahı Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde buluşan katılımcılar, Gaziantep Dülük Baba Ormanları’nda yapılan yürüyüşle ankilozan spondilit başta olmak üzere romatizmal hastalıklara dikkat çekti. Yürüyüş herkese açık yapılan kahvaltı organizasyonu ile noktalandı.

200 BİN HASTA VAR

Ülkemizde yaklaşık 200 bin ankilozan spondilit hastası olduğunu vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat, “Ankilozan spondilitte teşhis gecikmesi dünyada 7 ila 10 yıl civarında görülüyor. Ülkemizde de bu oran geçerli. Romatoloji Bilim Dalı ve eğitimi halen birçok üniversitede yok. Dolayısıyla hekimlerin yüzde 50’si romatoloji eğitimi almadan mezun oluyor. Yakın zamanda yaptığımız bir çalışma sonucunda hastaların yanlış yere bel fıtığı ameliyatı olduğu ortaya çıktı. Hastaların yüzde 15’i romatizması varken bel fıtığı ameliyatı oluyor. Bu nedenle birinci basamak ve aile hekimlerinin ankilozan spondilit hakkında eğitim alması hastalığın erken tanısının konması için önem taşıyor.”

KISACIK: DÜZENLİ EGZERSİZ

Gaziantep Üniversitesi Romatoloji hekimlerinden Doç. Dr. Bünyamin Kısacık, “Ankilozan spondilit hastalarının yaklaşık % 70-80’i uzun dönemde kendi başlarına hayatlarını devam ettirebilir ve çok az kısıtlılıkları vardır. Ancak hastaların %20-30’unda uzun dönemde sonuçta ciddi kısıtlılık gelişebilir. Erkek cinsiyet ve erken yaşta hastalık başlayanlarda kısıtlılık olma eğilimi daha belirgindir. Ankilozan spondilit tedavisinde egzersiz yeri doldurulamayacak bir tedavi yöntemidir. Bu hastalarda düzenli egzersiz yapmak hem hastanın bozulan duruşunun düzelmesine, hem hareketliliğin artışına hem de ağrının azalmasına yardımcı olur" dedi.

BÜLTEN