Özel Sanko okullarının Fen ve Teknoloji Lisesi ile Sanko Koleji öğrencilerinin tasarladıkları 2 akıllı robot, yarışmalarda tüm ödülleri topluyor. İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Robot Olimpiyatına (İTÜRO) katılan robotlardan biri en rastlanan bir puanlama tablosu ortaya koyarak, Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü ödüllerini kazandı.

JÜRİYİ ETKİLEDİ

Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi ile Sanko Koleji öğrencilerinden oluşan Robot Takımı öğrencileri Tekin Orkun Hengirmen, Cemil Serden Şahin, Süleyman Sevban Solmaz, Rümeysa Özkarslı, Murat Altındağ, Furkan Özdoğan ve Cihan Erdoğan Yılmaz, öğretmenleri Abdülkadir Güçyetmez, Muzaffer Harun Bayseçkin, Özgül Güner ve Neriman Ersönmez'in tasarladığı robot, düz bir plakada sadece iki teker üzerinde durmasına rağmen 1 dakika boyunca sabit durmayı başarıyor, daha sonrasında ise 3 metrelik bir parkurda ileri gidip aynı mesafeyi tekrar dönmeyi başarıyor. İTÜRO yarışmasının Kendini Dengeleyen Robot kategorisine katılan robot, yarışma esnasındaki üstün performansı jüriyi ve diğer yarışmacıları da etkiledi.

DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Yeni lise öğrencilerinin tasarladığı bir diğer robot ise Dünya Robot şampiyonasında Serbest kategoride, dünya şampiyonu oldu. Konuşma engelliler için tasarlanan robot, vücut hareketleri ile komuta ediliyor. 50'den fazla ülkedeki toplam 644 robotun 13 kategoride yarıştığı Avusturya’nın başkenti Viyana’da 13. Robotchallenge Dünya Robot Şampiyonasında altın madalya kazanan robot, Türkiye'den yarışmaya katılan 6 okul ve üniversite arasında altın madalya ile dönen tek robot oldu. İHA