TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi, "Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi Çalıştayı" düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan,ülkemizde tarihi eserlerin kaderine terkedildiğini söylerken, İMO Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç de, tarihi eserlerin uygun restore edilmediğini, sokak sağlıklaştırmalarda sokakların tarihi dokusundan uzaklaştığını ileri sürdü.

Oda toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, Büyükşehir Başkan Vekili Latif Karadağ'ın yanısıra çok sayıda inşaat mühendisi katıldı.

MERİÇ:DAHA ÇOK ZARAR VERİYORUZ

İMO Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, restore edilen tarihi eserlerin eski durumlarına, eski yapı şekillerine, uygun restora edilmediğinden bahsetti. Meriç, "Eski binaları aslına uygun olmadan, günümüzün malzemeleriyle restore ediyoruz. Bundan dolayı tarihi dokuya zarar veriyoruz. Restore edelim derken daha çok zarar veriyoruz. Her yapının yöreye göre kullanılan malzemeleri farklıdır" dedi.

Meriç, Gaziantep'te sokak sağlıklaştırmaların da tarihi dokusundan çok uzak restore edildiğini belirtti. Meriç, "Malzeme, işçilik önemli" dedi. Kentsel dönüşümlerin özellikle Gaziantep'te mantığının yanlış olduğunu belirten Meriç, "Kentsel dönüşümün merkezine insanı koymadan sadece eski binaları yıkıp tamir ederek kentsel dönüşüm yapılıyor" dedi.

TARİHİ ESERLER KADERİNE TERKEDİLDİ

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan da, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, "Depremler ve doğal afetler insanların can güvenliğini tehdit etmekle kalmıyor beraberinde tarihi ve kültürel mirası da yok ediyor. Sadece depremler değil tarih bilincinin yeterince gelişmemiş olması savaşlar ihmalkarlık, kötü kullanım gibi nedenlerle tarihi eserler adeta kaderine terkedilmektedir. Ülkemizde tarihi eserler kaderine terkedilmektedir. Biz bu hususta yerel ve siyasal iktidarların buna dikkatini çekmek, toplumda duyarlılık yaratmak amacıyla bu çalıştayı yapıyoruz. Tarihi eserlerin özgün halleri bozulmadan güçlendirilmesi, korunması, farklı meslek disiplerinin ortak çalışmasıyla ancak mümkün olmaktadır. Çalıştayda tarihi eserlerin envanterinin çıkarılması, restorasyonu, güçlendirilmesi ve bütün sürecin hukuki durumu ele alınacaktır" diye konuştu.

GAZİANTEP ARTIK BİR OTORİTE

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İnşaat Mühendisi Latif Kaplan ise, Gaziantep'in tarihi eserlerin korunması, restorasyonunda Türkiye'ye model, otarite olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi'nin Bey Mahallesi, Kültür Yolu gibi örnekleriyle, ödül alan çalışmalara imza attığını belirtti. Panorama Müzesi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kaplan, arkeoloji enstitüsünün de ilk defa Gaziantep'te kurulduğunu söyledi. Zeugma, Dülük, Yesemek, Tilmen gibi tarihi zenginlikleriyle bir çekim merkezi olan Gaziantep'in arkeolojide de otorite olacağını sözlerine ekledi.

VALİ YARDIMCISI:SON YILLARDA HASSAS OLDUK

Vali Yardımcısı Mustafa Canarslan ise, maalesef Türkiye'de bir çok konuda olduğu gibi trenin son vagonuna, son kapısına yetişmek gibi Türkiye'de bir anlayışımız var. Bir çok eserler, zayi edildikten sonra tahrip edildikten sonra son yıllarda tarihi eserlerimiz konusunda da bir hassasiyetimiz oluştu. Geçmiş geçmiştir. Önemli olan elimizdeki mevcut değerlerimizi korumamız. Onları toplumun gündemine getirerek sahiplenmelerini sağlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR