Tüm yurtta olduğu gibi şehrimizde de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Balıklı parkında toplanan temsilciler, İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü.

“Yaşasın halkların sınıf mücadelesi, iş ekmek özgürlük” sloganları ve zılgıtlarla İstasyon Meydanında buluşan sendika, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları önemli mesajlar verdi. 1 Mayıs’ın en güzel görüntüsüğ ise, kutlama sonrasında alandaki çöplerin toplanması oldu. Siyasi partilerin Milletvekili adaylarının da katıldığı kutlamalarda Gezi Parkı’nda hayatını kaybedenler de unutulmadı.

Türkçe, Kürtçe ve Arapça pankartlar taşıyan coşkulu kalabalık asgari ücretin arttırılması, taşeron işçiliğin kaldırılması, kadınlar için eşit ise eşit ücret ve emekli aylıklarının arttırılması gibi taleplerde bulundular. Kutlamaya, CHP, Halkların Demokratik Partisi, Emek Partisi, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Birleşik Haziran Hareketi, TÜRK-İŞ, TTB, DİSK, TÜM-İŞ, TMMOB, KESK ve çok sayıda işçi katıldı.

ONURLU MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Kutlamada Gaziantep Barosu adına Avukat Bülent Duran işçi ve emekçilerin bayramını kutladı ve ''biz sizin onurlu mücadelenizde her zaman yanınızda olacağız'' dedi. KESK dönem sözcüsü Ali Ersönmez, Dünya ve Türkiye’de iş kazasıyla ölenlerin sayısı ve Türkiye’de asgari ücret hakkında bilgi verdi ve ‘’Dünya da ve Türkiye’de sermayenin hanesine daha fazla sömürü ve kar yazan emperyalist sistem, emekçi sınıflar ve ezilen halklar için daha çok yoksulluğa, işsizliğe, açlığa, savaşa ve ölüme neden oluyor. 10 milyon emekli ve 5 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşamaktadır'' şeklinde devam etti. TOB Başkanı Hamza Ağca ise 1 Mayıs’ın tarihçesinden bahsetti ve ‘’1 mayıs sadece bir gelenek değil, güncel sorunları dile getirme, eyleme geçirme mücadelesidir’’ şeklinde konuştu.

KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇOK

TÜMTİŞ Gaziantep şube sekreteri Mahmut Canyurt ise ‘’her türlü baskıya inat halkımız ve özgürlüklerimiz için dayanışma içindeyiz’’ dedi Canyurt, ‘’Emekçilerin yarısı kayıt dışı çalışıyor. Esnek güvencesiz ve kuralsız çalışmayı kural haline getirdiler.Taşeronlaşma her iş koluna kadar yaygınlaştı. 2 milyona yakın taşeron işçi çalışıyor. Düşük ücretle , sendikasız, güvencesiz taşeron sistemini daha da yaygınlaştırmaya çalışıyorlar'' diye konuştu.

HERGÜN ÖLÜYORUZ

Kutlamalarda DİSK adına konuşan Gaziantep bölge temsilcisi Ali Güdücü iş kazaları ve işsizliğe vurgu yaptı. Güdücü'' sermaye hergün dahada zenginleşsin diye hergün ölüyoruz sakat kalıyoruz. Ölmek istemiyoruz, sakat kalmak istemiyoruz. Her geçen gün işsizler ordusuna binlerce yenisi ekleniyor.'' dedi. Konuşmacılardan sonra Eğitim-sen müzik grubu türküler ve marşlar söyledi. Alandaki içşiler halaylar çekti. Kutlamalar sona erince alandaki boş su şişelerini topladılar.

GÖKYÜZÜNE GÜVERCİN BIRAKTILAR

Aksiyon İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na bağlı dernekler de Gaziantep’te 1 Mayıs Emekçive Dayanışma Günü’nü kutladı. Yeşilsu Meydanı’nda düzenlenen program kapsamında anıta çelenk sunumunun ardından, Soma ve Ermenek’te hayatını kaybeden madencilerin ruhuna Fatiha okundu. Burada konuşan Pak Petrol İş Genel Başkanı Mehmet Bakırcı, “Emekçiyi görmezden gelenler, emeği yok sayanlar, kendileri er ya da geç yok olmaya mahkumdur. Hukukumuzu, hürriyetimizi, demokrasimizi, ekmeğimizi çalanlar, hangi kalın duvarların arkasına kaçarsa kaçsın, hangi karanlığa saklanırsa saklansın, hangi ine girerse girsin, bu millete hesap vermekten kurtulamayacak. Bugün emekçinin bırakın başka sorunlarını, can güvenliği dahi yoktur.” dedi. Konuşmanın ardından gökyüzüne güvercinler bırakıldı, torba yasada emekçilerin başlarına geçirdikleri torbalarla protesto edildi. İşçilerin halay çektiği program tatlı ikramıyla son buldu. MANSUR YALVAÇ