Gaziantep Üniversitesi'nde bugün 682 öğretim üyesi yeni rektörünü belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Mavera Kongre Merkezi'nde yapılacak seçimlerde Prof. Dr. Mehmet Koruk, Prof. Dr. Ali Gür, Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, Prof. Dr. Tevfik Gülsoy, Prof. Dr. Recep Yumrutaş, Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, Prof. Dr. Metin Bayram, Prof. Dr. Cahit Bağcı , Prof. Dr. Mustafa Namıduru ve Prof. Dr. Orhan Özgöztaşı rektör olabilmek için yarışacak.

İlk 6'ya girecek olan adaylar, YÖK'e gönderilecek, YÖK, bu isimleri 3'e düşürüp Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderecek. Cumhurbaşkanı ilk üç isimden birini oy oranına bakmaksızın rektör olarak atayabilecek. Bu arada, bazı adayların, öğretim üyelerine, 'bana oy verdiğini görmem için oyunun resmini çek' iddiaları, üniversite yönetimini bir dizi karar almaya yöneltti. Öğretim üyeleri, oy kullanırken, hem cep telefonunu, hem çantasını yanında bulunduramayacak…

DÜN TOPLANTI YAPILDI

Rektör Yavuz Coşkun başkanlığında dün seçimlerin güvenliği konusunda toplantı yapıldı. Toplantıya tüm adaylar katılırken, bir çok karar alındı. Saat 9.30'da başlayacak seçimler saat 15.00'e kadar devam edecek. Bu saatten sonra oy sayımına geçilecek. Saat 17.00'de sonuçlar belli olacak.

CEP TELEFONU VE ÇANTA YASAĞI

Öte yandan bazı adayların, öğretim üyelerine, 'bana oy verdiğini görmem için oyunun resmini çek' iddiaları, üniversite yönetimini bir dizi karar almaya yöneltti. Öğretim üyeleri oy kullanmaya cep telefonları olmadan girecek. Cep telefonlarını dışarıda bırakıp oy kullanmaya girecek olan öğretim üyeleri ayrıca yanlarında çantada bulunduramayacaklar. Basın mensupları divan oluşturuluncaya kadar içeride kalabilecek.

SEÇİMLER 1 GÜN ÖNCEYE ALINDI

13 Temmuz'da yapılması için karar alınan Gaziantep Üniversitesi rektörlük seçimleri YÖK'ün müdahalesiyle 12 Temmuz'a alındı. YÖK, 20 Üniversitede aynı gün seçimlerin yapılmasını isteyerek seçimleri bir gün önceye aldı. Bugün yapılacak seçimlerde çoğunluk sağlanamayınca seçimler 14 Temmuz'da yapılacak.

Rektör adayları bu süreçte projelerini basın, sosyal medya ya da mail yoluyla öğretim üyeleriyle paylaştı.

NELER SÖYLEDİLER?

BAYRAM:SÖZ VERİYORUM

Gaziantep Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Metin Bayram, bu süreçte, Üniversite çalışanlarının huzuru başta olmak üzere, neredeyse her konuda tahminimden de daha zor bir noktada olduğunu fark ettiğini söyledi. Bayram öğretim üyelerine gönderdiği son mailde verdiği sözleri yerine getireceğini belirterek şunları söyledi:" Herhangi bir nedenle bana ulaşmak isterseniz Gaziantep’te olduğum sürece en geç 24 saat içinde beni bulacağınıza, eğer bu mümkün olmuyorsa neden mümkün olmadığının sizlere bildirileceğine ve en kısa zaman dilimine randevu verileceğine, Üniversiteyi her anlamda çevreyle, doğayla barışık hale getireceğime söz veriyorum" dedi.

KORUK: ÜNİVERSİTE İÇİ İLETİŞİM ARTACAK

Prof. Dr. Mehmet Koruk, öğrenci kariyer planlaması çalışmaları, öğrencilerin girişimcilik yönünü teşvik edecek ve öne çıkaracak şekilde yeniden gözden geçirileceğini belirterek, "Bu amaçla başta GTO,GSO, MÜSİAD ve GAGİAD gibi kurumlarla diyalog içerisinde kariyer günleri planlanarak sanayici ve işadamları ile öğrencilerin biraraya gelmeleri sağlanacaktır" dedi. Tüm alanlardaki eğitim ve araştırma faaliyetlerinde Avrupa Birliği standartlarının referans alınacağını belirten Koruk, "Bu standartlara ulaşabilmek için ülkemizin akredite olmuş eğitim kurumları ve üniversiteleri ile işbirliği sağlanacaktır" dedi.

GÜR'DEN ORTAK AKIL SÖZÜ

Gaziantep Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi'nin yaklaşık 700’ü öğretim üyesi olmak üzere 1500’den fazla akademik personel, 1300 civarında idari personel; yaklaşık 44.000 yerli ve 3.000 yabancı uyruklu öğrencisiyle ülkemizin önemli üniversitelerinden biri haline geldiğini söyledi. Gür, "Üniversitemizin gelişimine katkı sağlayacak tüm önerilerin dikkate alınacağından ve üzerinde çalışılarak ortak akıl oluşturulacağından emin olmanızı isterim" dedi.

BAĞCI TEŞEKKÜR ETTİ

Prof. Dr. Cahit Bağcı, Gaziantep Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kat ettiği mesafe ile Türk bilim dünyasında önemli bir yer edindiğini belirterek, "Bunda katkısı olan öğretim elemanlarını, idari personelimizi anmak ve kendilerine şükranlarımı sunmak isterim" dedi. Gaziantep Üniversitesini yarınlara beraberce götürmek üzere Rektörlük Nöbetini “koordine” etmeye aday olduğunu belirten Bağcı, "Gaziantep Üniversitesinin bu konuma gelmesi “Toplam Kalite Yönetimi” bağlamında her çalışanın aynı noktaya odaklanması ile mümkün olmuştur. Bulunduğumuz coğrafyanın stratejik önemini önceliyerek güncel yaklaşımlarla değerlendirdiğimizde, bölgemizin bilim ocağı olan üniversitemizde, yapılan akademik çalışmaların ürüne dönüşmesi toplumsal gelişim ve değişim kalitesinin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

GÜZELBEY'DEN KURUMSALLAŞMA SÖZÜ

Gaziantep Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı, Rektör Adayı Prof. Dr. İbrahim Halil Güzelbey, rektör olması halinde, en büyük hedefinin üniversitede kurumsallaşmayı sağlamak olacağını belirtti. Güzelbey, kişilere bağlı olmadan, kurallar, kaideler çerçevesinde yürüyen bir üniversite hedefi olduğunu söylerken, ağırlık vereceği konunun bu olduğunu ifade etti.

YUMRUTAŞ:HERKESİN REKTÖRÜ OLACAĞIM

Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Yumrutaş, rektör olması halinde adil, şeffaf, ehliyet ve liyakati ön planda tutan, problem odaklı değil insan ve çözüm odaklı bir yönetim anlayışının üniversitede hâkim olması için çalışacağına söz verdi.

Ekibiyle birlikte koşacağını, güven ortamını tesis edeceğini belirten Yumrutaş, herkesin rektörü olacağını belirtti.

TARAKÇIOĞLU:LİYAKAT VE ADALET

Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, Gaziantep Üniversitesinde 17 yıldır görev yaptığını, bu süreç içinde üniversitemizin farklı idari ve akademik birimlerinde görev alarak yeterli deneyim kazandığını belirtti. Tarakçıoğlu, düsturunun liyakat ve adalet olduğunu belirtti.

NAMIDURU:İLKESİZ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN OYLARINI İSTEMİYORUM

Gaziantep Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Mustafa Namıduru, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı’nda 1990 yılından beri çalıştığını belirtti. Namıduru, ""Üniversitemiz kampüsü içerisinde başta öğrenciler olmak üzere tüm akademik ve idari personelin gerek sosyal yaşamlarını gerekse eğitim, öğretim, araştırma gibi akademik çalışmalarını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılacak olup bu düzenlemelere ilişkin ilerleyen günlerde proje sunumlarım olacaktır" dedi.

GÜLSOY:GÖZDE ÜNİVERSİTE HEDEFİ

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Tevfik Gülsoy, GAÜN’ün katılımcılık ve yenilikçiliği ile Türkiye’nin gözde üniversiteleri arasında yer alacağını söyledi. Tevfik Gülsoy, “Rektörlük yönetim yapısını yeniden tasarlıyoruz. Lisansüstü eğitim programlarını geliştirici stratejilere odaklanıyoruz. Adalet, hak temellilik, katılımcılık ve paylaşımcılık, insan odaklılık, liyakat ve ehliyet, erişebilirlik, iletişimde doğallık ve samimiyet, başarı ve çalışmayı ödüllendirici yaklaşım, dürüstlük ve hesap verebilirlik, öngörülebilirlik, şeffaflık, ölçülebilirlik ilkelerinden taviz vermeyeceğiz" dedi. Meral KINACILAR