Açık öğretim sınavına giren Şahinbey Kaymakamı Selami Aydın'ın sınav yapılırken salondan çıkarak Lavaboya gitmesiyle birlikte sınav hakkını kaybetmesi gündeme bomba gibi düştü. Kaymakam Aydın'ın sınava devam etmek istemesine karşı çıkan sınav başkanı ve gözlemcinin tartışmasına açıklık getiren Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Dekan Yardımcısı Doçent Doktor Muhammet Recep Okur, " açık öğretim sisteminde sınavdan hiç bir şekilde dışarı çıkılamaz, çıkıldıktan sonra ise bir daha hiç kimsenin sınava alınmaz. Her ne sebeple olursa olsun kaymakam da olsa, rektörde olsa sınava giren herkes öğrencidir. Sınavı terkedemez"diyerek noktayı koydu. Böylece bundan sonra AÖF sınavına girecekler için de kurallar hatırlatılmış olundu.

SINAVDAN ÇIKAN BİR DAHA GİREMEZ

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Merkez Büro Dekan Yardımcısı Doçent Doktor Muhammet Recep Okur,

bir çok sınavda sistemin böyle olduğunu belirterek, "ÖSYM'nin sınavlarında da sistem bu.

30 dakikayı doldurmadan hiç bir öğrenci sınav salonundan ayrılamaz. Ayrılırsa hakkında mutlaka tutanak tutulur, sınav geçersiz sayılır. Bu kitapçığın arkasında bile yazıyor" dedi.

SINAVDAN ÇIKAN İÇİN TUTANAK TUTULUR

Her ne sebeple olursa olsun kaymakam da olsa, rektörde olsa sınava giren herkesin öğrenci olduğunu dile getiren Okur, "İlk 30 dakika asla salondan çıkamaz. 15 dakika içerisinde geç kalındığında öğrenci sınava alınabilir. Sınav bitimine son 5 dakika kala da hiç bir adayı göndermiyoruz. Nedeni sınav düzeni bozulmasın. Bu olayla ilgili de salon tutanağına bakarız. Salon sınav tutanaklarını görmeden bir hükümde bulunamayız. Her iki tarafı da dinlemek lazım. Öğrenci salon başkanından habersiz dışarı çıktıysa, geri gelemez bu durumda salon başkanı tutanak tutmak zorunda. Öğrenciyi salona tekrar aldıysa salon başkanı da hatalı. Zorla girdiyse bilmiyoruz. Ayrıca salon başkanı bu konuda uyarıda bulunmadıysa o da hatalı. Kurallar herkese eşit." diye konuştu.

HASTA VE ENGELLİLERE KOLAYLIK

Bu durumlarla ilgili mevzuatı anlatan Okur şöyle konuştu:"İstisnai durumlar var. Örneğin epilepsi gibi ağır hastalığı bulunanlar, engelli olanlar için durum farklı. Bu hastalar sınavdan önce hastalıklarıyla ilgili bilgi verip rapor sunarlarsa bunlara kolaylık sağlıyoruz. Bu da mazeretler değil, kalıcı durumlar için geçerli. Hasta olan öğrencilerimize engelli özürlü ve bakıma ihtiyacı olan öğrencilerimize raporlarıyla birlikte bildirmeleri halinde kolaylık sağlanıyor" diye konuştu. Meral KINACILAR